R. Sinkevičius: planuojama, kad LRTC pastatys saugumo standartus atitinkančias duomenų saugyklas

Ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius tvirtina, kad Lietuvos radijo ir televizijos centras (LRTC) pastatys duomenų saugyklas, į kurias bus perkeliamos valstybės duomenų bazės.

Rimantas Sinkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Rimantas Sinkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 31, 2020, 7:36 AM, atnaujinta Jul 31, 2020, 12:05 PM

„Valstybės duomenų saugojimas yra numatytas tik valstybei priklausančiose įmonėse ir įstatyme įvardyti adresai – Gedimino 11 g. ir Sausio 13-osios g., kur yra televizijos bokštas. Yra sutarta, kad šalia jo LRTC pastatys (…) duomenų saugyklas, atitinkančias saugumo, elektros tiekimo, ventiliacijos sąlygas ir palengva valstybės duomenų bazės, ne tik Registrų centro, bet ir kitos migruos į tą saugyklą ir bus saugiai laikomos“, – žurnalistams penktadienį sakė R. Sinkevičius.

Jo teigimu, kitoje vietoje taip pat bus statomos rezervinės duomenų bazės.

Ministro teigimu, planuojama, kad Registrų centrui laikinai, kol bus pastatytos minėtos saugyklos, būtų suteiktos Vytauto Didžiojo universitetui priklausančios patalpos Studentų gatvėje.

Registrų centras šiuo metu yra trijose vietose: Tilto gatvėje, Lvovo ir V. Kudirkos gatvėse. Manome, kad viskas iš Tilto gatvės ir Kudirkos gatvės turėtų būti perkelta į (…) Studentų g. 39, ir tai būtų pirmas ir greičiausias etapas“, – sakė ministras.

Jis sakė, kad tokios saugyklos turėtų būti pastatytos maždaug per dvejus metus.

R. Sinkevičius nurodė, kad LRTC turi pakankamus finansinius išteklius pastatyti tokias duomenų saugojimo bazes.

Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius sakė, kad greiti sprendimai yra teisingiausias kelias.

„Kalbant apie laikiną sprendimą ir duomenų centro įrengimą minėtose patalpose, yra ne tik rengiami dokumentai šiuo metu, bet ir pradėti darbai renkant patalpą pastate, kad būtų atsižvelgiama į tinkamiausią vietą, kad mažiausiai rizikų būtų. Šitie darbai jau vyksta“, – sakė S. Urbanavičius. „Patalpą, atitinkančią visus reikalavimus, yra greičiau įrengti nei pastatyti atskirą centrą su visais inžineriniais sprendimais. Tikslas iškeltas ir tikimės, kad artimiausiu metu, nors procedūros užtruks, kuo greičiau bus galima sprendimą realizuoti“, – sakė jis.

ELTA primena, kad diskusijos apie duomenų saugojimą šalyje kilo po to, kai praėjusį pirmadienį sutriko Registrų centro sistemos, kai Vilniuje po praūžusios liūties trūko vamzdis ir buvo užlietos serverinės. Vanduo pateko į Registrų centro Duomenų centro patalpas. Dėl to e. sveikatos sistema neveikė daugiau nei savaitę.

Į darbą grįžtantis A. Veryga sugalvojo, kur dėti e.sveikatos serverius

Po incidento su vandeniu užlietais e.sveikatos serveriais Registrų centre, juos prižiūrėti galėtų Valstybinė ligonių kasa ar kita sveikatos apsaugos sistemos įstaiga, sako ministras Aurelijus Veryga.

Tokią galimybę penktadienį trumpam iš atostogų į darbą grįžtantis ministras sako aptarsiantis su Registrų centro vadovu Sauliumi Urbanavičiumi ir ekonomikos ir inovacijų ministru Rimantu Sinkevičiumi.

„Jei yra problemos fizinės, su serverių laikymu, galbūt svarstysime variantus, kur mūsų sistemoje tokie serveriai galėtų būti laikomi. Turime Valstybinę ligonių kasą ir galbūt ten galėtų elektroninė sveikata persikelti.

Kalbėsime apie visas įmanomas alternatyvas, kad ateityje panašūs dalykai nepasikartotų“, – tvirtino jis.

A. Veryga tai pat patikino, kad iki minėto incidento ministerijos pagalbos dėl serverių sistemai nebuvo prašoma, o visi kiti su e.sveikata susiję „anksčiau išsakyti poreikiai buvo tenkinami“.

„Man keistai nuskambėjo pasakymai, kad buvo kreiptasi dėl kažkokių rezervinių pajėgumų iš Registrų centro – aš tokių kreipimųsi neprisimenu, jei kalbėti bendrai dėl atsarginių kopijų rezervo ar panašių dalykų“, – teigė jis.

Praėjusią savaitę po Vilniuje vykusios liūties trūkus vamzdžiui buvo užpilta Registrų centro serverinė. Dėl to buvo sutrikusi daugelio įmonės valdomų sistemų veikla. E.sveikatos sistema neveikė kiek daugiau nei savaitę, ji buvo atkurta antradienį popiet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.