Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.<br>Lrytas.lt koliažas
„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.<br>Lrytas.lt koliažas
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Aug 1, 2020, 3:40 PM

Klaipėda

Po kelių mėnesių Klaipėdos universitetinėje ligoninėje nebeliko pacientų, gydomų nuo koronaviruso.

Į šią ligoninę ilgą laiką buvo vežami visi sunkiai besijaučiantys COVID-19 užsikrėtę asmenys.

Čia teko gydyti įvairių pacientų. Ligoninės vadovo V.Janušonio teigimu, jam itin įsiminė vieno ligonio istorija – vyro būklė buvo labai sunki, jo plaučiai buvo vėdinami visą mėnesį, medikai net buvo pradėję abejoti sėkme, tačiau žmogus pasveiko.

Anot V.Janušonio, kol kas situacija mieste nebloga, bet atsipalaiduoti negalima – nežinia, ar ji nepablogės dėl buvusio žmonių antplūdžio per Jūros šventę.

Šiandien Klaipėdos universitete prasideda jau 19-ą kartą rengiama Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros akademija kitakalbiams. Intensyvūs lietuvių kalbos kursai pirmą kartą vyks nuotoliniu būdu.

Į kursus užsiregistravo beveik pusšimtis žmonių iš trylikos pasaulio šalių.

Nuo pirmadienio iki penktadienio vyks pamokos skirtingo kalbos mokėjimo grupėse, o po jų – nuotolinės vakaronės, interaktyvios ekskursijos, dainų ir šokių vakarai, bus supažindinama su lietuviškomis tradicijomis, lietuviškais patiekalais, mokoma juos gaminti.

Vasaros akademijos renginiai vyks visą rugpjūtį.

Kartena

Šiemetis Kartenos festivalis, švenčiamas jau penktą kartą, bus išskirtinis – tokių reginių čia dar nebuvo.

Salantų regioniniam parkui priklausantis Kartenos piliakalnis šiemet išrinktas vienu gražiausių Lietuvoje.

Todėl šįkart piliakalnis bus papuoštas dviem tūkstančiais žvakių ir stebins išskirtinėmis projekcijomis ne tik ant paties piliakalnio, bet ir ant didžiulio kuršiško laivo silueto.

Šiemetinė šventė „Kuršių genties vartus pravėrus“ bus tiesiogiai transliuojama internetu.

Birštonas

Karalienės Barboros alėjoje įsikūręs sveikatingumo kompleksas Alytaus apskrities policijai pranešė apie nesąžiningus klientus.

Du vyrai ir moteris (40, 28 ir 47 m.) pasinaudojo įvairiomis paslaugomis už 2085 eurus ir išvyko nesusimokėję. Kita 45 ir 25 m. pora už paslaugas turėjo sumokėti 212 eurų, tačiau irgi dingo.

Alytus

Šalia naujų sveikatos takų, kuriais dažnai važinėja dviratininkai, buvo pastatyti juos apie esančius laiptus įspėjantys ženklai.

Miesto savivaldybė kreipėsi į gyventojus, kad jie pasiūlytų ir kitų vietų, kuriose derėtų pastatyti tokių ženklų dviratininkams.

Alytiškiai priekaištauja, kad laiptai problemų kelia ne tik dviratininkams.

Gyventojai stebisi, kodėl šalia laiptų nebuvo įrengtos nuovažos vaikų ir neįgaliųjų vežimėliams.

Klevų gatvėje esančiose kapinėse praėjusiais metais pastatytame 30-ies kriptų kolumbariume pritrūko vietos. Viena kapavietė kainuoja 1000 eurų, tačiau paslauga labai paklausi.

Miesto savivaldybė nusprendė, kad kolumbariumą reikia plėsti, ir jau paskelbė viešą konkursą įrengimo darbams pirkti. Būsimi darbai kainuos 25 tūkst. eurų ir bus apmokėti iš lėšų, surinktų už vietas kolumbariume.

Užliekniai

Šiame Šilutės rajono kaime ketvirtadienio rytą, apie 4 val., namuose lovoje rasta ketverių metų mergaitė be sąmonės. Be gyvybės ženklų nuvežta į ligoninę ji mirė.

Pirminiais duomenimis, išorinių smurto žymių ant jos kūno nebuvo. Pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

Šiauliai

Trečiadienio rytą miesto pašonėje žuvo motociklininkas. Avarijos kaltininkas – didžiulis greitis: liudininkai teigė, kad sportinis motociklas BMW skriejo ne mažesniu kaip 200 km/val. greičiu.

Keliu Kuršėnai–Šiauliai, ties kavine „Smakų smakas“, skriejantis motociklas BMW lenkė dvi ta pačia kryptimi važiuojančias mašinas ir įvažiavo į kairę juostą.

Čia stovėjo kelius prižiūrinčios įmonės „Kelių priežiūra“ automobilis „Renault“ su įjungtais įspėjamaisiais švyturėliais.

Milžinišku greičiu lekiantis motociklininkas nesugebėjo nei sustabdyti, nei išvengti susidūrimo.Motociklas rėžėsi į priekabos kampą, perskrido kelininkų mašiną ir nubloškė šalikelėje žolę pjaunantį 44 metų kelininką. Jis žūties išvengė per laimingą atsitiktinumą.

Vyriškį kliudęs motociklas sulaužė jam dešinės kojos kaulus, o žoliapjovė subyrėjo į gabaliukus.

Nida

Trečiadienį Baltijos jūroje ties Nida nuskendo 64 metų Vokietijos pilietis. Tai pirmas šiemet jūroje nuskendęs žmogus.

Pasak Neringos gelbėtojų vado G.Kuprio, tą dieną jūra buvo audringa, kabėjo raudonos maudynes draudžiančios vėliavos. Be to, užsienietis maudėsi pusantro kilometro nuo oficialių paplūdimio ribų.

Išgirdę apie nelaimę į jos vietą iškart nuskubėjo gelbėtojai. Skenduolis jau buvo ištrauktas iš vandens, gelbėtojai puolė daryti širdies masažo ir dirbtinio kvėpavimo. Atvykę medikai niekuo nebegalėjo padėti – vokietis buvo miręs.

Anykščiai

Visais metų laikais turistų gausiai lankomame pramogų centre ant Kalitos kalno pradėjo veikti naujas atrakcionas.

Vasaros rogučių trasa jau seniai yra žinoma ekstremalių pojūčių mėgėjams, o neseniai lankytojams buvo pasiūlyta nusileisti nuo kalno sėdint ant padangos.

Utena

Šalia miesto telkšančiame Vyžuonėlio ežere nutiestas 130 metrų ilgio takas ant 19-os pontonų.

Iš šiaurinių pušų pagamintą konstrukciją, kertančią ežero kampą, prilaiko 23 tonas sveriantys inkarai. Ežero pakrantėje kuriamas parkas, todėl poilsiavietė sulaukia vis daugiau uteniškių.

Palanga.

Šiam kurortui priklausanti Šventoji pasipuošė svarbiu akcentu. Pačiame jos centre buvusi automobilių stovėjimo aikštelė virto modernia aikšte su granito plokščių danga.

Aikštės viduryje betoninių trinkelių spalvos atkartoja kuršiams būdingų tautinių juostų raštus. Visas atnaujintos aikštės plotas siekia apie 7,5 tūkst. kv. m. Šiaurinė aikštės dalis skirta 70 automobilių stovėjimo aikštelei.

Aikštėje numatytas originalus laikrodis ir šokantis fontanas, kurio vanduo sruvens iš pajūrio reljefą atkartojančių didelių akmenų. Kai fontanas neveiks, jie žmonėms tarnaus kaip suoliukai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.