Svajonių šalis lietuviui tapo pragaru: trijų vaikų tėvas neteko ir jų, ir liko be verslo Įtaria, kad jo žmona turėjo dvejopą tapatybę

Trijų vaikų tėvas klaipėdietis Kęstutis Vasiliauskas dar neseniai Amerikoje buvo klestintis verslininkas. Dabar jis – Lietuvoje, be verslo, be žmonos ir be galimybės pamatyti savo atžalas.

Klaipėdietis K.Vasiliauskas tikisi, kad kada nors galės pasimatyti su Amerikoje esančiais savo trimis vaikais.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdietis K.Vasiliauskas tikisi, kad kada nors galės pasimatyti su Amerikoje esančiais savo trimis vaikais.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Jis taip pat teigė, kad buvusi sutuoktinė, pasinaudodama svetima tapatybe, pasisavino iš JAV bankų ir iš bendros su vyru transporto įmonės šimtus tūkstančių dolerių.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Jis taip pat teigė, kad buvusi sutuoktinė, pasinaudodama svetima tapatybe, pasisavino iš JAV bankų ir iš bendros su vyru transporto įmonės šimtus tūkstančių dolerių.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Jis taip pat teigė, kad buvusi sutuoktinė, pasinaudodama svetima tapatybe, pasisavino iš JAV bankų ir iš bendros su vyru transporto įmonės šimtus tūkstančių dolerių.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Jis taip pat teigė, kad buvusi sutuoktinė, pasinaudodama svetima tapatybe, pasisavino iš JAV bankų ir iš bendros su vyru transporto įmonės šimtus tūkstančių dolerių.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Iš JAV jau antrą kartą išsiųstas klaipėdietis kovoja dėl savo trijų vaikų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Iš JAV jau antrą kartą išsiųstas klaipėdietis kovoja dėl savo trijų vaikų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 1, 2020, 12:38 PM, atnaujinta Aug 1, 2020, 2:38 PM

58-erių K.Vasiliauskas prieš pusantrų metų dėl migracijos pažeidimų buvo išsiųstas iš JAV, o trys jo vaikai liko gyventi su motina.

Susisiekti su buvusia žmona vyras neturi galimybių, o atgaivinti ryšį su savo atžalomis bando ieškodamas pagalbos Vaiko teisių apsaugos tarnyboje.

Tačiau paaiškėjo, kad vaikų, gimusių JAV, likimą gali spręsti tik tos šalies institucijos.

Klaipėdietis baiminasi, kad du sūnūs ir jaunėlė duktė greitai jo nebeatpažins.

Dėl tokios situacijos vyras kaltino savo buvusią žmoną, kuriai esą rūpi tik turtai.

Jis taip pat teigė, kad buvusi sutuoktinė, pasinaudodama svetima tapatybe, pasisavino iš JAV bankų ir iš bendros su vyru transporto įmonės šimtus tūkstančių dolerių.

Tačiau buvusi uošvė negaili piktų žodžių K.Vasiliauskui – esą jis tik apsimeta nekaltu avinėliu, paliko savo vaikus be nieko, pusantrų metų jiems išlaikyti neskyrė nė cento.

Buvo laiminga šeima

„Aš nuo 2001-ųjų gyvenau Amerikoje, 2004-aisiais buvau deportuotas, bet vėl ten nuvykau.

Kai susipažinau su būsima žmona, 16 metų jaunesne Ala Kalvaitiene, ji mane įkalbėjo grįžti į Ameriką. Išvykome į Meksiką, nelegaliai kirtome šios valstybės sieną.

Įsikūrėme Ilinojaus valstijoje, Neipervilyje, susilaukėme trijų vaikų.

Nuo 2011 metų gyvenome name, kurį nupirko mano motina. Turėjome krovinių gabenimo įmonę, keletą vilkikų, dirbome kartu.

Žmona iš namų ieškojo krovinių savo kompanijai „GDA Trucking Co“, buvo namų šeimininkė“, – pasakojo K.Vasiliauskas.

Jis tikina, kad savo vaikus labai myli, o gyvendamas JAV jiems negailėjo nei laiko, nei pinigų.

Vyras telefone saugo vaizdo įrašus ir nuotraukas – visa šeima linksmai leidžia laiką, plaukioja laiveliu, vaikštinėja parkuose, jis su vaikais dalyvauja įvairiose treniruotėse ir varžybose, pietauja kavinėse.

Vaikai lankė muzikos pamokas, vyresnysis sūnus mokėsi skraidyti. Vien už Montessori mokyklą per mėnesį tekdavo mokėti 500 dolerių.

„Mes abu su žmona dirbome, bet pamažu ją užvaldė pinigų troškimas. Mūsų namuose, kaip ir kiekvienoje šeimoje, kartais kildavo ginčų, tačiau niekada nebuvau prieš ją rankos pakėlęs.

Ala, karštakošė ir gana griežta, panoro manęs atsikratyti. Ji – turtų vergė, net buvo išvijusi mane iš mano motinos namų Amerikoje“, – pasakojo K.Vasiliauskas.

Jo manymu, Alos draugės, kurių dauguma – išsituokusios, įkalbėjo ją apgauti vyrą, likti su vaikais ir su turtais.

Turėjo dvejopą tapatybę?

K.Vasiliauskas teigė, kad jo buvusi žmona turėjo dvejopą tapatybę.

Esą ji buvo gavusi vairuotojo pažymėjimą ir identifikavimo kortelę ne savo, o Julijos Streltsovos pavarde, nors dokumentuose buvo jos pačios nuotrauka.

K.Vasiliauskas yra nufotografavęs visus tuos dokumentus.

Šios moters vardu Ala esą buvo paėmusi didžiules paskolas iš bankų ir jų negrąžino, svetimą tapatybę neva naudojo ir krovinių gabenimo kompanijoje.

„Kurį laiką viskas buvo gerai, bet vėliau situacija pasikeitė. Ji pasisavino daug kompanijos pinigų.

Matyt, pamanė, kad jei manęs nebūtų, jai atitektų ir namas. Prigalvojo priežasčių, kad negalėčiau matytis su vaikais.

Kartą iškvietė policiją – esą ją stumdžiau, mušiau, nors iš tikrųjų nieko nebuvo.

Kitą dieną atvyko pareigūnai su teismo sprendimu – nebegaliu gyventi savo namuose, bendrauti su vaikais.

Gavau teismo leidimą su vaikais matytis pirmadienį ir trečiadienį, o pasiimti kas antrą penktadienį trims dienoms.

Visą laiką su jais bendravau, kol mane sulaikė migracijos pareigūnai. O jau kitą dieną buvusi žmona nuskubėjo į teismą.

Kadangi posėdyje negalėjau dalyvauti, pasimatymai su vaikais buvo atšaukti.

Nuo to laiko negalėjau vaikams nei skambinti, nei rašyti žinučių. O netrukus buvau deportuotas. Žmona įskundė, kad aš jau 2004 metais buvau išsiųstas iš JAV.

Draudimas bendrauti su vaikais galios dar pusę metų.

Pripažįstu, kad tą laiką nesiunčiau jiems išlaikyti pinigų, tačiau net nežinau, kur jie gyvena, ar sveiki, ar jiems viskas gerai, – nieko nežinau.

Vaikus myliu, anksčiau tarp mūsų buvo labai artimas ryšys. O kaip bus toliau, visiška nežinia.

Mano buvusią žmoną – Alą Vasiliauskienę policija saugo nuo manęs, o Julijos Streltsovos ieško bankai ir teismai.

Jeigu Alos nusikaltimai bus atskleisti, ji sės į kalėjimą ir bus kaip toje pasakoje – liks prie suskilusios geldos“, – kalbėjo pernai sausio 18-ąją iš Amerikos išsiųstas K.Vasiliauskas.

Yra ir Lietuvos piliečiai

Geriausiu atveju klaipėdietis su vienuolikos ir aštuonerių metų sūnumis ir penkiamete dukra galėtų bendrauti virtualiai.

Nuvykti į Ameriką K.Vasiliauskui jau nepavyks.

Tėvas skirtų pinigų vaikų kelionei į Lietuvą, tačiau kažin ar buvusi žmona po tokio priverstinio išsiskyrimo sutiktų išleisti juos į Lietuvą.

„Kiti panašioje situacijoje ima grimzti į duobę, pradeda vartoti alkoholį, aš gyvenu sveikai – negeriu, nerūkau, sportuoju ir tikiuosi pamatyti savo vaikus.

Buvusi žmona dabar tvarkosi legalizavimosi JAV dokumentus, tikisi gauti žaliąją kortelę, todėl ir neleis bendrauti su vaikais, kad į dienos šviesą neišlįstų jos nusikalstami darbeliai, kad ir tapatybės vagystė. Paskui gal ir atsileis, bet iki tol gali praeiti dar keleri metai“, – kalbėjo K.Vasiliauskas.

Grįžęs į Lietuvą jis pasirūpino, kad visi trys vaikai būtų ir Lietuvos piliečiai. Tačiau tai situacijos nekeičia.

Spręsti vaikų likimą JAV teismuose kainuoja didžiulius pinigus.

„Vaiko teisių apsaugos tarnyba nusiplovė rankas. Iš jų gavau tik JAV advokatų, kurie specializuojasi šioje srityje, sąrašą. Kreipiausi į kelis, jiems išdėsčiau savo situaciją, tačiau kainos už paslaugas – kosminės.

Aš jau pavargau, o Lietuvos valstybė man nepadeda. Aš deportuotas tik dėl migracinių pažeidimų, tačiau nė karto nesu teistas. O mano vaikai – Lietuvos piliečiai“, – nuoskaudą liejo K.Vasiliauskas.

Jis teigė nusiuntęs buvusiai žmonai žinutę: „Žinau, kad apgaudinėjai Ameriką, ir pasistengsiu, kad ta šalis tai sužinotų.“ Bet nesulaukė jokio atsakymo.

Neišleis vaikų į Lietuvą

Bet buvusi K.Vasiliausko uošvė negailėjo jam piktų žodžių.

„Jis jai nė cento nepaliko, ji galo su galu nesuduria. Dabar nuomojasi būstą, už nuomą reikia mokėti, vaikus reikia aprengti, valgydinti, į mokslus leisti, vežioti į mokyklas, būrelius.

Kažkada jis namą nupirko motinos vardu, o pernai dukrą su vaikais iš jo išvarė ir pardavė.

Visi žino, kas jis toks – tik bijo pasakyti“, – pyktį liejo moteris, nepamiršusi, kaip buvęs žentas įkaušęs namuose triukšmaudavo, savo vaiką tampęs už ausies, žmonai grasindavęs, o ji negalėjusi nė balso pakelti.

Ji tikino, kad dukra niekada vaikų neišleis į Lietuvą, nes nėra jokių garantijų, kad juos sugrąžins atgal.

Pati A.Vasilliauskienė su „Lietuvos rytu“ bendrauti nepanoro. Apie tai pranešė paskambinusi jos draugė. SMS žinutė su klausimu apie dvejopą tapatybę liko be atsakymo.

Vyro prašymas persiųstas JAV tarnyboms

Renata Silvanovič, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Teisinės pagalbos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vyriausioji specialistė:

„Situacija, į kurią pateko K.Vasiliauskas, mūsų tarnybai yra žinoma.

Tarnyba tarpininkauja nagrinėjant pagal 1980 m. Hagos konvenciją dėl tarptautinio vaikų grobimo civilinių aspektų jo pateiktą prašymą dėl teisės matytis su JAV gyvenančiais trimis nepilnamečiais vaikais.

K.Vasiliausko prašymas persiųstas pagal kompetenciją nagrinėti Jungtinių Amerikos Valstijų centrinei institucijai Hagos konvencijoje numatytoms pareigoms vykdyti.

Vadovaujantis tarptautiniais teisės aktais jurisdikcija spręsti klausimus, susijusius su vaikais, ir priimti sprendimus, susijusius su jų teisėmis bei geriausiu jų interesų užtikrinimu, priklauso vaikų faktinės nuolatinės gyvenamosios vietos valstybės institucijoms ir teismams.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.