Aukštosios mokyklos turės užtikrinti izoliacijos sąlygas atvykusiems užsienio studentams

Vykdant koronaviruso infekcijos (COVID-19) plitimo prevenciją, aukštųjų mokyklų vadovai turės užtikrinti į Lietuvą atvykusių studijuoti užsieniečių izoliacijos sąlygas.

Vykdant koronaviruso infekcijos (COVID-19) plitimo prevenciją, aukštųjų mokyklų vadovai turės užtikrinti į Lietuvą atvykusių studijuoti užsieniečių izoliacijos sąlygas..<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vykdant koronaviruso infekcijos (COVID-19) plitimo prevenciją, aukštųjų mokyklų vadovai turės užtikrinti į Lietuvą atvykusių studijuoti užsieniečių izoliacijos sąlygas..<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2020, 5:21 PM, atnaujinta Aug 18, 2020, 5:22 PM

Mokslo ir studijų institucijos privalės sudaryti sąlygas į Lietuvą atvykstančių iš užsienio studentų 14 dienų izoliacijai, kai ji būtina pagal galiojančius reikalavimus, sakoma Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) pranešime.

Izoliavimui skirtos gyvenamosios patalpos turi būti įrengiamos gyvenamosios paskirties pastatuose (socialiniuose būstuose, bendrabučiuose, kt.), poilsio paskirties pastatuose (poilsio namuose, jaunimo nakvynės namuose, kaimo turizmo paskirties pastatuose) ir kituose pastatuose. Izoliavimui skirtos gyvenamosios patalpos užtikrinamos tokia prioriteto tvarka: atskiras butas; kiekvienam asmeniui atskira gyvenamoji patalpa su atskiru sanitariniu mazgu; kiekvienam asmeniui atskira gyvenamoji patalpa su bendru sanitariniu mazgu; bendri gyvenamieji kambariai su bendrais sanitariniai mazgais.

Nesant galimybės užtikrinti kiekvienam asmeniui atskirą gyvenamąją patalpą su atskiru sanitariniu mazgu, asmenys turi būti grupuojami bendruose gyvenamuosiuose kambariuose pagal izoliavimo pradžios laiką. Jei studentai apgyvendinami patalpose su bendrais sanitariniais mazgais ir kitomis bendromis patalpomis, būtina užtikrinti, kad nesikirstų izoliuotų ir neizoliuotų asmenų srautai.

Izoliavimui skirtos patalpos turi būti aprūpintos būtiniausiais baldais, inventoriumi, indais, valymo ir dezinfekcijos priemonėmis, buitinių atliekų surinkimo konteineriais, patalynės bei suterštų drabužių surinkimo talpomis, jei nėra galimybės juos skalbti.

Studentai izoliavimo patalpose turi būti apgyvendinami po vieną, jei tokios galimybės nėra – būtina užtikrinti, kad viename kambaryje gyventų ne daugiau kaip trys asmenys. Vienos šeimos nariai pagal galimybes izoliuojami vienoje patalpoje.

Izoliuotiems asmenims organizuojamas maisto ir kitų būtiniausių priemonių (vaistų, higienos prekių, drabužių) pristatymas.

Jei asmuo izoliuojamas patalpose su bendrais sanitariniais mazgais ir kitomis bendromis patalpomis, užtikrinamas dažnesnis bendrų sanitarinių mazgų ir kitų bendrų patalpų valymas ir dezinfekcija.

Visos patalpos valomos vadovaujantis rekomendacijomis dezinfekcijai, kai galimas užteršimas virusu.

Mokslo ir studijų institucijų vadovai turi užtikrinti, kad studentai laikytųsi visų privalomų izoliavimo reikalavimų.

Studentai, atvykstantys iš šalių, kuriose sergamumas COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) per pastarąsias 14 kalendorinių dienų viršija 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų, turi pateikti įrodymą apie 72 val. laikotarpiu prieš atvykstant į Lietuvą atliktą tyrimą COVID-19 ligai (koronaviruso infekcijos) nustatyti ir gautą neigiamą atsakymą. Kitu atveju aukštosios mokyklos įpareigojamos organizuoti tokių studentų tyrimų atlikimą atvykus į Lietuvą, užtikrinant, kad per 24 valandas nuo atvykimo būtų kreiptasi į COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) tyrimus atliekančią įstaigą.

Studentų izoliavimo patalpas, transportavimą į izoliavimo patalpas ir į tyrimo dėl COVID-19 ligos paėmimo vietą, taip pat tyrimą privalo užtikrinti ir apmokėti studentus priimančios mokslo ir studijų institucijos arba patys studentai.

Apskričių vyriausieji epidemiologai įpareigoti įvertinti mokslo ir studijų institucijų numatytų patalpų, kuriose bus izoliuojami studentai, atitikimą nustatytiems reikalavimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.