Arūnas Dumalakas. Ar Vilnių išgelbėtų švenčiausioji trejybė?

Atrodytų, lietuviams turėtų būti nei šilta, nei šalta, kaip vyko Rygos dūmos rinkimai. Vis dėlto bent jau Lietuvos didmiesčių gyventojus net ne šiluma, o prakaitas turėtų išmušti.

Arūnas Dumalakas.<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dumalakas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2020, 6:30 AM

Kodėl? Ogi dėl nesenos istorijos, sukrėtusios Rygos valdžią: vasario 25-ąją kaip perkūnas iš giedro dangaus trinktelėjo įstatymas apie Latvijos sostinės dūmos paleidimą.

Išvaikė dūmą dėl proziškos priežasties – nesugebėjo tvarkyti atliekų. Čia jau vilniečiai turėtų gniaužti kumščius – kad taip Vilniaus valdžią kas išvaikytų už kalnus šiukšlių, po daugiabučių langais dygstančius pusiau požeminius konteinerius, 70 proc. pakilusius mokesčius už atliekų tvarkymą!

Bet tai dar ne viskas. Nuo vasario iki neseniai vykusių rinkimų Rygą valdė trys paskirti administratoriai. Taip, taip, vietoj 60 išrinktųjų. Tiksliau – išvaikytųjų. Tiek vietų yra Rygos dūmoje.

Pusmetį trys administratoriai valdė Rygą be didesnių kliurkų. Eiliniai rygiečiai net ėmė kalbėti, kad susitvarkyti dokumentus valdžios koridoriuose tapo lengviau ir greičiau nei tada, kai kėdėse sėdėjo 60 išrinktųjų.

Gal dėl to rinkimų agitacija buvo kaip reta skysta, o rinkėjų aktyvumas menkas.

Bet palikime Rygos reikalus. Štai Vilniaus savivaldybės taryboje išrinktųjų ne ką mažiau – 51. Ir kas vyksta per posėdžius, kuriuos gali stebėti kiekvienas, nes jie transliuojami internetu? Partijų peštynės, užgauliojimai ir net patyčios.

Dar matome, kaip posėdžiai, užtrukę vos valandą ar dvi, nutrūksta dėl to, kad nebelieka kvorumo. Mat opozicija, prieštaraudama valdančiųjų buldozeriui, atsistoja ir dingsta. Arba sėdi ir nebalsuoja.

Taigi ar Vilniui bent pusmečiui reikėtų švenčiausiosios administratorių trejybės kaip Rygoje?

Gal ir taip. Juk pas mus bėdų kelia ne tik atliekų tvarkymas. Vilniaus valdžia marinuoja nacionalinio stadiono, Lazdynų baseino statybas, daugybę kitų darbų. Galbūt visa tai pajudėtų?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.