Tadas Ignatavičius. Pažadai senka, o vanduo toliau teka

Bet kokia kaina valdžios siekiančių politikų žarstomi pažadai gali rinkėjus atvilioti prie balsadėžių, tačiau tai gali ir smarkiai atsirūgti – tiek vieniems, tiek kitiems.

Tadas Ignatavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tadas Ignatavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2020, 6:13 AM

Antai valstiečių pažadais atėjus į valdžią pakeisti Žemės gelmių įstatymo pataisas patikėję ūkininkai metų metus spjaudė į šį teisės aktą, kuris įpareigojo žemės ūkio bendroves pasirūpinti leidimais vandens gręžiniams.

Bet kai kuriems gręžinių savininkams nebuvo paranku juos registruoti, nes būtų tekę mokėti mokesčius, tiesa, tik tuo atveju, jei per parą išsiurbiama 100 kubinių metrų vandens.

Todėl ūkininkai laukė, kol valdžia iš viso panaikins tokią prievolę. Valstiečiai stengėsi, bet aplinkos apsaugos inspektoriai juos aplenkė – nelegalių gręžinių savininkams pernai ėmė išrašinėti baudas, siekiančias net kelis šimtus tūkstančių eurų.

Baudomis apdalyti ūkininkai, aišku, lieja įtūžį, nes jaučiasi apgauti. O valstiečių valdžia, regis, įvarė save į dalytų pažadų spąstus: ir bijo prieš rinkimus supykdyti ūkininkus, ir nenori prisišaukti teisėsaugos.

Tačiau teisėsaugininkai kol kas trypčioja, o nubausti nelegalių gręžinių savininkai ir jų užtarėjai toliau šokdina politikus. Ir ne bet kokius. Štai Vyriausybės pasitarimo darbotvarkėje buvo atsiradęs siūlymas įpareigoti aplinkosaugininkus stabdyti patikrinimus.

Nors Vyriausybė dar nesiryžo protokoliniu nutarimu uždrausti inspektoriams artintis prie nelegalių gręžinių, aplinkos ministrui K.Mažeikai buvo aiškiai leista suprasti, kad jis turi tramdyti savo pavaldinius.

Beje, aplinkosaugininkai jau kuris laikas pastatyti į kampą – tikrinimai kažkodėl atidėti, mažiausiai iki Seimo rinkimų. Įdomu, kaip į tokį valdžios flirtą su pažeidėjais reaguos sąžiningai įstatymo prievoles vykdantys mokesčių mokėtojai ir kaip jie suvirškins tokius dvejopus standartus?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.