Prezidentas: totalitarinių režimų įkalčiai nepalieka vietos melui

Tvirtas ryžtas palaikyti laisvės idealus ir padėti kitiems, dar tik svajojantiems apie demokratiją – geriausias atsakas šių dienų tironams, žengiantiems praeities totalitarinių režimų pramintais takais, teigiama Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos kreipimesi į Macikų nacistinės Vokietijos karo belaisvių stovyklos ir Sovietų Sąjungos Gulago lagerių aukų pagerbimo ceremonijos dalyvius.

G.Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
G.Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2020, 12:51 PM

„Puikiai žinome, kad šių dienų tironai kėsinasi ir į praeitį, siekdami perrašyti istoriją ir įtikinti kitus, kad agresorius – tai auka, o auka – tai agresorius. Tačiau Macikų stovyklos istorija nepalieka vietos melui – nacių ir sovietų represinių struktūrų palikti įkalčiai čia susilieja į vieną kaltinamąją išvadą. SS ir NKVD nežmoniškomis sąlygomis laikytos, kankintos ir numarintos aukos net ir po daugelio dešimtmečių vis dar šaukiasi istorinio teisingumo“, – teigiama šalies vadovo kreipimesi.

Pasak Prezidento, tuo metu, kai Rusijos vadovybė skleidžia Stalino reabilitacijos idėjas ir taip paniekina milijonus totalitarinių režimų aukų, būtina ir toliau puoselėti demokratiją, ginti žmogaus teises ir tiesti pagalbos ranką tiems, kurie dar tik pradeda vaduotis iš stingdančios baimės.

Šilutės rajone įsikūrę Macikai – unikalus istorinės ir kultūrinės atminties objektas. 1941–1944 m. čia veikė nacistinės Vokietijos, o 1945–1948 m. – Sovietų Sąjungos karo belaisvių stovykla. Be to, 1945–1955 m. čia buvo įsikūręs ir Sovietų Sąjungos Gulago lageris, kuriame buvo kalinami civiliai gyventojai ir politiniai kaliniai.

2011 m. Armalėnų kaime netoli Macikų buvo aptikta nacistinės Vokietijos karo belaisvių masinė kapavietė. 2020 m. atliktų archeologinių tyrimų metu ekshumuota daugiau kaip 1000 žmonių palaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.