Rugsėjį intensyviai skleista neigiama ir klaidinanti informacija

Informacinės aplinkos stebėseną atliekantys Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikai rugsėjį fiksavo intensyvų neigiamos ir klaidinančios informacijos skleidimą, šeštadienį pranešė Lietuvos kariuomenė.

Per rugsėjį identifikuota virš 260 neigiamos informacinės veiklos atvejų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Per rugsėjį identifikuota virš 260 neigiamos informacinės veiklos atvejų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Per rugsėjį identifikuota virš 260 neigiamos informacinės veiklos atvejų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Per rugsėjį identifikuota virš 260 neigiamos informacinės veiklos atvejų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Per rugsėjį identifikuota virš 260 neigiamos informacinės veiklos atvejų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Per rugsėjį identifikuota virš 260 neigiamos informacinės veiklos atvejų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 10, 2020, 10:28 AM, atnaujinta Oct 10, 2020, 12:55 PM

Per rugsėjį identifikuota virš 260 neigiamos informacinės veiklos atvejų, kurių pagrindiniais taikiniais buvo Lietuvos užsienio politika, energetinė šalies nepriklausomybė ir ekonomika, narystė NATO, mūsų valstybės istorija, kultūra, švietimas bei konstitucinių pagrindų apsauga.

Skleidžiant klaidinančio ir manipuliacinio pobūdžio informaciją buvo siekiama daryti poveikį visuomenei, skatinti piliečių nepasitikėjimą naryste NATO ir pačiu Aljansu, Lietuvos aukščiausiomis valdžios institucijomis bei mažinti gyventojų lojalumą valstybei, teigia kariuomenė.

Rugsėjo 22 dieną Strateginės komunikacijos departamento ekspertai fiksavo bei atrėmė kibernetinį informacinį išpuolį prieš Užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių. Įsilaužus į Lenkijos naujienų portalą polanddaily.com buvo publikuotas realybės neatitinkantis straipsnis, teigiantis, kad Lietuvos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai neva „už uždarų durų“ ES siūlė į Baltarusiją nusiųsti taikos palaikymo pajėgas.

Kiek vėliau ši melaginga informacija taip pat buvo patalpinta liveleak.com svetainėje ir siekiant padidinti jos matomumą į JAV leidžiamo savaitraščio „The New Yorker“ redakciją buvo išsiųstas suklastotas (angl. spoofed) Lietuvos užsienio reikalų ministerijos laiškas, neva patvirtinantis tariamo Lietuvos ir Lenkijos ministrų dvišalio pokalbio faktą.

Užsienio reikalų ministerija rugsėjo 23 dieną išplatino oficialų pranešimą, kuriuo patvirtino, kad prieš ją buvo įvykdyta kompleksinė kibernetinė – informacinė ataka ir jos metu platinta informacija yra melaginga.

Didžiausias neigiamos informacinės veiklos suaktyvėjimas buvo užfiksuotas rugsėjo 2-4, 10-16 ir 20-25 dienomis. Pasak kariuomenės, šios eskalacijos sietinos su tuo metu vykusiais aukštų pareigūnų vizitais, šalies politikų raginimais įvesti sankcijas Baltarusijai bei kitais Lietuvos ir tarptautinės politikos įvykiais.

Lietuvos kariuomenės teigimu, itin eskaluota įtemptų Lietuvos ir Baltarusijos santykių tema. Priešiškoje informacinėje aplinkoje provokuota aktyvi žodinė konfrontacija, kuria siekta diskredituoti Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos poziciją ir sumenkinti Seimo rezoliuciją „Dėl neteisėtos ir primetamos Rusijos sąjungos Baltarusijai“.

„Baltarusijos bei Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida savo publikacijose kaltino Lietuvą bandymu destabilizuoti Rusijos ir Baltarusijos vienybę. Buvo formuojamas Lietuvos kaip aršios, veidmainės kaimyninės šalies įvaizdis, menkinamas jos politinis svoris ir statusas ES. Lietuva kartu su Lenkija buvo vaizduojamos kaip nesavarankiškos, JAV parankinės valstybes, kurioms kurstyti ir finansuoti perversmą Baltarusijoje liepia Vašingtonas“, – rašoma kariuomenės pranešime.

Didelis dėmesys gynybai buvo skiriamas Baltarusijos kontroliuojamoje žiniasklaidoje, kur pradėtas formuoti naratyvas, kad Lietuva neva kėsinasi į Baltarusijos teritorinį vientisumą. Taip pat itin aktyviai tęstas jau anksčiau išryškėjęs naratyvas, kad mūsų valstybė neva provokuoja Baltarusiją dėl NATO pajėgų dislokavimo pasienyje.

Priešiškose portaluose buvo pabrėžiamas tariamai agresyvus NATO pobūdis ir jo keliama grėsmė regiono saugumui. Baltarusijos ir Kremliaus kontroliuojamuose naujienų portaluose buvo skleidžiama manipuliacinio ir klaidinančio turinio informacija apie Lietuvą, Lenkiją ir JAV, neva norinčias paversti Baltarusiją mūšio lauku.

Rugsėjo 1 dieną Baltijos šalių vieningai priimta bendra pozicija dėl Baltarusijos Astravo atominės elektrinės boikoto Maskvos ir Minsko kontroliuojamoje žiniasklaidoje nušviesta kaltinant Lietuvą neva skleidžianti melą apie netinkamą šios branduolinės jėgainės saugumą, eskaluotas naratyvas apie gyventojams brangsiančią elektros kainą, Lietuvai, Latvijai ir Estijai atsisakius pirkti elektros energiją iš Astravo AE.

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikai įspėja šalies visuomenę būti budriems, atidžiai ir kritiškai vertinti gaunamą informaciją, pasikliauti ne vienu, o keliais informaciniais šaltiniais ir vadovautis oficialių institucijų bei pagrindinių žiniasklaidos priemonių platinamomis naujienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.