Internetas ūžia: artritą Sveikatos apsaugos ministerija priskyrė prie lytiškai plintančių ligų

Žmonės leipsta juokais skaitydami bei dalindamiesi antradienį Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbtą pranešimą, kuriame artritas priskirtas prie lytiškai plintančių ligų.

 Internetas ūžia: artritą Sveikatos apsaugos ministerija priskyrė prie lytiškai plintančių ligų.<br> Lrytas.lt koliažas
 Internetas ūžia: artritą Sveikatos apsaugos ministerija priskyrė prie lytiškai plintančių ligų.<br> Lrytas.lt koliažas
Sveikatos apsaugos ministerija.Iškaba<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerija.Iškaba<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Sveikatos apsaugos ministerijos žinutė.
 Sveikatos apsaugos ministerijos žinutė.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Reumatoidinis artritas.<br>123rf nuotr.
Reumatoidinis artritas.<br>123rf nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerija.Iškaba<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerija.Iškaba<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-10-13 15:54, atnaujinta 2020-10-13 22:17

Artrito dienai skirtame ministerijos pranešime teigiama esą specialistai atkreipia dėmesį į skaudžias pasekmes negydant šios lytiškai plintančios komplikacijos ir kviečia pasitikrinti jaučiant tam tikrus požymius.

Bet toks ministerijos raginimas internete sukėlė juoko ir pašaipų bangą, mat iki šiol artritas nebuvo priskiriamas prie lytiškai plintančių ligų ar jų komplikacijų.

Kaip skelbiama Lietuvos artrito asociacijos interneto svetainėje, tai – lėtinė, progresuojanti, uždegiminės kilmės liga, kuri gali pakenkti daugelį kūno sąnarių

Bet tiesioginės šios ligos priežastys esą nėra nustatytos: „Nesiseka rasti patologiją sukeliančio išorės veiksnio, nors jau seniai tiriama galima įvairių veiksnių įtaka. Yra žinoma apie genetinį polinkį į reumatoidinį artritą.

Reumatoidinis artritas – autoimuninė liga. Dėl nežinomų priežasčių organizmo imuninė sistema neatpažįsta savo ląstelių, reaguoja į jas kaip į svetimas ir pažeidžia jas. Prasideda lėtinis, save palaikantis uždegimas“.

Epidemiologinių tyrimų duomenimis, reumatoidinio artrito paplitimas Lietuvoje siekia 0,55 proc. suaugusių asmenų. Moterys šia liga serga 2 – 3 kartus dažniau nei vyrai. Šia liga gali sirgti įvairaus amžiaus žmonės, taip pat ir vaikai, bet dažniausiai serga 40 – 70 metų žmonės.

Lietuvos artrito asociacijos vadovė Ona Stefanija Telyčėnienė negalėjo patikėti išgirdusi kaip ministerija kildina artritą. „Gal jie juokauja? Gal čia kažkokia visiška naujovė? Bet niekada šito negirdėjau“, – stebėjosi asociacijos vadovė.

Šios asociacijos viceprezidentė prof. Jolanta Dadonienė irgi negalėjo patikėti, jog pranešimas skirtas pasaulinei artrito dienai. „Gal čia ne apie artritą kalbama? Taip jokiu būdu negalima sakyti. Tai – autoimuninė lėtinė liga“, – išgirdusi, jog artritas priskiriamas prie lytiškai plintančių ligų, stebėjosi profesorė.

Medikė paaiškino, kad yra tam tikra dalis artritų, kurie gali plisti lytinių santykių metu, bet esą jokiu būdu negalima visų atritų sieti su lytiškai plintančiomis ligomis. „Iš pranešimo gali susidaryti įspūdis, kad visi artritai taip plinta. Bet taip nėra ir toks aiškinimas nėra taktiškas. Neteisinga, minint artrito dieną, rašyti tik apie vieną ligos rūšį – reaktyvųjį artritą, kuris plinta lytiškai, kai absoliuti dauguma kitų artritų yra autoimuninės kilmės. Todėl ministerijos pranešimas atrodo mažų mažiausiai labai keistai“, – lrytas.lt sakė profesorė.

Naujoviškas atrito kilmės išaiškinimas nustebino ne tik medikus.

„Dabar bijosiu žmonai pasiskųsti kai sąnarius skauda, kad neištikimybe neįtartų“, – juokavo kitas komentatorius.

Kai kas svarstė, kad galbūt sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą grįžo konsultuoti Nendrė Černiauskienė (buvusi jo patarėja), į Seimą vedusi mažiausiai balsų surinkusią Lietuvos liaudies partiją.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis paklaustas, kodėl SAM tinklalapyje publikuotame straipsnyje artritas priskirtas prie lytiškai plintančių ligų komplikacijų, teigė, kad informacija buvo pateikta ne visai teisingai.

„Sulaukėme daug skundų ir patikslinu: ši komplikacija – artritas – tam tikrais atvejais gali pasireikšti dėl lytiškai plinančių infekcijų. Mes norėjome iškomunikuoti, kad lytiškai plinančios infekcijos gali turėti tokių komplikacijų kaip artritas. Tai – reti, bet pasitaikantys atvejai. Jokiu būdu nereikia galvoti, kad artritas – lytiškai plintanti liga“, – paaiškino SAM vyriausiasis specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.