G. Kirkilas: rinkėjai buvo išsigandę pandemijos

Aiškindamas pirmojo Seimo rinkimų turo rezultatus, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas sako, kad rinkėjai buvo išsigandę dėl pandemijos, o rinkimų kampanija buvo itin prasta.

Gediminas Kirkilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 14, 2020, 9:17 AM, atnaujinta Oct 14, 2020, 9:20 AM

Politikos senbuvis taip pat nepagailėjo kritikos ir politologams bei sociologams.

„Dalykas, kuris žymiai sumažina šansus rinkimuose, tai mes buvome valdančioje koalicijoje – atsakingi už valdžią. Be to, mes buvome tas „jaunesnis brolis“. Nuopelnus įprastai prisiima didysis brolis arba stengiasi, turi daugiau (šansų) tą padaryti. Tas ir atsitiko. Aš sakyčiau, kad mes vis tiek neblogai pasirodėm“, – savo partijos pasirodymą pirmajame rinkimų ture trečiadienį Žinių radijo laidoje „Pozicija“ komentavo G. Kirkilas.

Jo teigimu, rinkimai vyko sudėtingomis sąlygomis, dėl to rinkėjų aktyvumas buvo žemas.

„Rinkėjas buvo šiek tiek išsigandęs pandemijos, ir rinkimų kampanija buvo labai apribota – partijoms savo žinią nunešti buvo labai sudėtinga. Kaip ir prognozavau, dalyvavo gerokai mažiau (rinkėjų – ELTA)“, – sakė G. Kirkilas.

Politiko nuomone, rinkimų kampanijos kokybė kiekvienais rinkimais prastėja.

„Blogiausia yra tai, kad kiekvieną rinkimų kampaniją prastėja jos kokybė. Šiuose rinkimuose praktiškai debatų nebuvo“, – teigė „socialdarbiečių“ lyderis.

Pažėrė kritikos politologams ir sociologams

G. Kirkilas taip pat nepagailėjo kritikos politologams ir sociologams. Anot jo, beveik visi politologai yra palankūs dešiniesiems.

„Yra dar viena dalis rinkimų – komentarai, sociologija ir panašiai. Šiuo požiūriu ši dalis yra visiškai nepalanki kairiesiems, pasakysiu atvirai. Ji yra totaliai dešinioji, čia jau gali pykti politologai. Nežinau, ar čia mada, ar dar kas nors“, – kalbėjo politikas.

Pasak jo, kritikos vertas ir sociologijos mokslas, kuris, kaip sakė G. Kirkilas, tapo „ne nuomonės tyrimu, o nuomonės formavimu“.

„Pridėkime pastarųjų kelių mėnesių tyrimus, pažiūrėkime rezultatus ir pamatysime, kokio lygio tie tyrimai buvo“, – akcentavo G. Kirkilas.

Jo teigimu, apklausų kokybė yra žema.

„Sociologai yra mokslininkai, tyrėjai, turėtų gerbti savo profesiją. 2016 m. tyrimai buvo visiškas fiasko – rodė pirmą vietą socialdemokratams, jie buvo treti, laimėjo valstiečiai. Jei iš tikrųjų vykdomos apklausos, tai norite pasakyti, kad visi žmonės slepia savo nuomonę?“ – svarstė parlamentaras.

G. Kirkilas netiki V. Uspaskicho pareiškimais dėl buvimo opozicijoje

Seimo rinkimus dar pirmajame ture pralaimėjęs „socialdarbiečių“ pirmininkas Gediminas Kirkilas itin skeptiškas į politinę areną sugrįžusios Darbo partijos atžvilgiu. Jo teigimu, ši politinė jėga vertybiškai netinka nei kairės, nei dešinės koalicijoje, o jos lyderio Viktoro Uspaskicho pareiškimai, kad „darbiečiams“ geriausiai likti opozicijoje – iš piršto laužti. Anot G. Kirkilo, tikrasis V. Uspaskicho tikslas – surinkti kuo daugiau informacijos iš valdžios, tad, įsitikinęs „socialdarbietis“, Darbo partija tikrai bus valdančiojoje koalicijoje.

Reaguodamas į viešai išsakytą V. Uspaskicho tezę, esą Darbo partijai naudingiausia būti opozicijoje, G. Kirkilas teigė, kad „darbiečių“ tikslai, be jokios abejonės, yra visai kiti.

„Jam (V. Uspaskichui – ELTA) naudingiausia būti valdžioje ir turėti informaciją iš valdžios (...). Dalyvauti Vyriausybėje. Jie tikrai bus kokioje nors koalicijoje. Tuo neabejoju“, – „Žinių radijui“ teigė G. Kirkilas.

„Viktoras sako, kad geriau būti opozicijoje, o jų jau išrinkti Seimo nariai sako, kad gali būti vienu ar kitu ministru“, – pridūrė jis.

Anot G. Kirkilo, „darbiečiai“ toli gražu nėra ta partija, kuri organiškai atsidurtų centro kairės koalicijoje.

„Darbo partija yra neabejotinai dešinioji populistinė partija, kuri naudoja kairiąją retoriką. Žinoma, kad tai yra partija, kuri neabejotinai gins verslo interesus, o žmonėms aiškins, kad labai rūpinasi pensijomis ir visais kitais dalykais“, – teigė ilgametis Seimo narys, po pastarųjų rinkimų nebegavęs dar vieno mandato parlamente.

Tačiau, akcentuoja „socialdarbietis“, Darbo partija sunkiai įsipaišytų ir centro dešinės koalicijoje, kurios lyderė, tikėtina, būtų Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

„Konservatoriams bus sudėtinga suderinti pozicijas dėl užsienio politikos. Negirdėjau Darbo partijos pasisakymo dėl Astravo, dėl Baltarusijos, dėl santykių su Rusija. Jie šių klausimų vengia (...) Konservatoriams bus sudėtinga sudaryti nevertybinę, šiuo atveju, koaliciją“, – teigė G. Kirkilas, pridurdamas, kad vertybinės ir ideologinės dilemos Darbo partijos pasirinkimo neapsunkins.

„Darbo partija keliaus visur, kur tik bus valdžia. Tai, ką jie dabar sako, mano požiūriu, yra tik apsimetinėjimas“, – teigė G. Kirkilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.