Teismas dėl neužtikrintų teisių panaikino VTEK sprendimą dėl G. Kėvišo

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį neskundžiamu sprendimu panaikino Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą dėl buvusio Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovo Gintauto Kėvišo tarnybinės etikos pažeidimo.

Teismas dėl neužtikrintų teisių panaikino VTEK sprendimą dėl G. Kėvišo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Teismas dėl neužtikrintų teisių panaikino VTEK sprendimą dėl G. Kėvišo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2020, 4:00 PM

VTEK sprendimą teismas panaikino kaip pažeidžiantį pareiškėjo teises į tinkamą teisinį procesą, pranešė teismas. 

Jo nutartyje nurodoma, kad VTEK, priimdama sprendimus, turinčius reikšmingą įtaką ir asmeniui galinčius sukelti įvairaus pobūdžio pasekmes, savo veikloje privalo užtikrinti asmenų teisę į tinkamas procedūras. Tuo metu G. Kėvišas, pasak teismo, nebuvo tinkamai informuotas apie VTEK atliekamą tyrimą, tokiu būdu neužtikrinta jo teisė būti išklausytam, jis negalėjo tinkamai ir veiksmingai pareikšti savo nuomonę, paaiškinti reikšmingas aplinkybes.

LVAT taip pat pabrėžė, kad buvusio Lietuvos operos ir baleto teatro vadovo klausimą „dėl tarnybinės etikos pažeidimo išnagrinėjo institucija, kurios narių (pirmininko) skyrimo aplinkybės, pozicijos nenuoseklumas, tyrimo eiga nesudarė nepriklausomos ir nešališkos institucijos įspūdžio, taigi institucija neatitiko nepriklausomumo ir nešališkumo reikalavimų“.

„Išplėstinė LVAT teisėjų kolegija, akcentavusi tai, jog VTEK, kaip viešojo administravimo subjektui yra keliami skaidrumo, nešališkumo ir objektyvumo reikalavimai, konstatavo, jog Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymo nesilaikymas ir neteisėtas VTEK pirmininko įgaliojimų atlikimas pareiškėjo pažeidimo tyrimo VTEK metu, papildomos aplinkybės dėl institucijos neatitikimo nepriklausomumo ir nešališkumo reikalavimams, taip pat tai, kad buvo pažeista pareiškėjo teisė būti išklausytam, suponuoja tai, jog VTEK sprendimo panaikinimas yra būtina ir adekvati pareiškėjo pažeistų teisių gynimo priemonė“, – rašoma teismo pranešime. 

Šis Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Šį sprendimą priėmė išplėstinė penkių LVAT teisėjų kolegija: Arūnas Sutkevičius, Veslava Ruskan, Dalia Višinskienė, Arūnas Dirvonas 
 ir Dainius Raižys.

G. Kėvišas supainiojusiu viešuosius ir privačius interesus VTEK buvo pripažintas, nes sprendė klausimus, susijusius su sūnaus bendrove „Riverside music LTD“ ir su savo kita darboviete „Vilniaus festivaliai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.