Sutuoktinių kelionė į Lietuvą baigėsi akibrokštu: pasienyje vyras įleistas, o žmona liko Rusijoje

Lietuvoje gimęs Aidas Karalius pastaruoju metu gyveno Rusijoje, bet nuolat atvykdavo į Lietuvą aplankyti čia gyvenančios mamos, tačiau, to, kas nutiko tą dieną, kai jis ryžosi persikelti čia gyventi kartus su žmona, pašnekovas tikino nesapnavęs net baisiausiame sapne.

Situacija buvo panaši į tas, kurias galima pamatyti filmuose, kur herojus išskiria paskutinę minutę įvykęs netikėtumas.<br>Lrytas.lt koliažas
Situacija buvo panaši į tas, kurias galima pamatyti filmuose, kur herojus išskiria paskutinę minutę įvykęs netikėtumas.<br>Lrytas.lt koliažas
 Karalienės Luizos tiltas.<br> I.Vainalavičiūtės nuotr.
 Karalienės Luizos tiltas.<br> I.Vainalavičiūtės nuotr.
 Karalienės Luizos tiltas.<br> I.Vainalavičiūtės nuotr.
 Karalienės Luizos tiltas.<br> I.Vainalavičiūtės nuotr.
 Karalienės Luizos tiltas.<br> I.Vainalavičiūtės nuotr.
 Karalienės Luizos tiltas.<br> I.Vainalavičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 21, 2020, 10:08 AM, atnaujinta Oct 21, 2020, 3:16 PM

Situacija buvo panaši į tas, kurias galima pamatyti filmuose, kur herojus išskiria paskutinę minutę įvykęs netikėtumas: jau palikus Rusijos teritoriją ir pėsčiomis su lagaminais perėję Karalienės Luizos tiltu iš Lietuvos pasieniečių sutuoktiniai išgirdo netikėtą žinią: vyras į mūsų šalies teritoriją patekti gali, o žmona liks Rusijoje, nes „kelia pavojų šalies saugumui“.

Į Lietuvą atvykdavo dažnai

„Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, įgijau Lietuvos Respublikos pilietybę, man buvo išduotas Lietuvos Respublikos piliečio pažymėjimas. Paso negavau, o gyvenimas nubloškė į Rusiją, kur sukūriau šeimą ir įgijau 2003 m. Rusijos pilietybę. Tuomet netekau Lietuvos pilietybės, tačiau Lietuvoje, Jurbarke gyvena mano mama, kurią nuolat su žmona lankydavome“, – pasakojo jis.

A. Karalius teigė, kad norėjo palaukti, kol pasibaigs pandemija, bet vis prastėjanti mamos sveikata, kurias diagnozuotas progresuojanti Alzheimerio liga, kėlė nėrimą, tad su žmona nusprendę vykti į Lietuvą nedelsiant

Kadangi vyro mama Lietuvoje skundėsi silpnėjančia sveikata ir jai reikėjo vis daugiau priežiūros, pora nusprendė persikelti gyventi čia. Tiesa, prieš tai susisiekė su Lietuvos migracijos institucijomis, kurios patvirtino, kad viskas bus gerai ir jie abu gali atvykti į šalį.

„Skambinau į migraciją, pasieniečiams – niekas jokių kliūčių nematė, visi patikino, kad kadangi aš esu Lietuvos Respublikos piliečio šeimos narys, ir sutuoktinei bus irgi leista atvykti. Tačiau įvyko kitaip. Supraskite, tai nebuvo mūsų eilinis apsilankymas paviešėti, Rusijoje pardavėme būstą, pardavėm savo buities daiktus, atvykome su keliais lagaminais Aš Rusijoje nutraukiau darbo santykius, nes tikslas buvo apsigyventi Lietuvoje“, – pasakojo A. Karalius ir pridūrė, kad jau prieš kurį laiką investavo lėšų į bičiulio įmonę, kad atvykęs į Lietuvą turėtų garantuotą darbo vietą.

Atsisakymo priežastis suglumino

Spalio 9-tąją pora iš Rusijos Čeliabinsko srities atvyko į Kaliningrado sritį ir per Sovetsko- Panemunės pasienio kontrolės punktą tikėjosi atvykti į Lietuvą.

„Mane pasienio pareigūnai praleido, tačiau mano sutuoktinės – ne, nes buvo paaiškinta, kad „ji nėra Lietuvos Respublikos piliečio šeimos narys“.

Abu su žmona turėjome COVID neigiamus teistus, tačiau pareigūnų priimto oficialaus atsisakymo priežastis – „grėsmė viešajai tvarkai, vidaus saugumui, visuomenės sveikatai“. A. Karalius patikino, kad tėvynėje jo sutuoktinė nedirba kokio nors išskirtinio darbo ir nėra jokių kitų objektyvių aplinkybių, kodėl Lietuvos pareigūnai galėtų ją laikyti pavojinga šalies saugumui.

„Po ilgų aiškinimųsi, pasienietis tiesiog atnešė dokumentą, kuriame buvo nurodyta, kad mano žmona kelia grėsmę Europos Sąjungos piliečių saugumui. Kai supratau, problema dar ir tame, kad mano žmona nėra artima mano mamos giminaitė, kad ir kaip tai skambėtų, įstatyme rašoma, kad pandemijos metu „įleidžiami tik artimi giminaičiai“, – pečiais gūžčiojo vyras ir pridūrė, kad abu turi ES vizas, o tarnybos, į kurias buvo kreiptąsi neįspėjo apie galimus kitus apribojimus.

Pašnekovo žmonai teko grįžti į Sovetską, kur ji šiuo metu apsistojusi. „Įdomu tai, kad mes buvome užsiregistravę elektroninėje sistemoje kaip atvykstantys iš užsienio. Tik man atvykus iš pasienio į Jurbarką, iš karto informacija buvo patikrinta ir neva žmona jau buvo fiksuota, kaip atvykusi“, – nuostabą keliančiomis detalėmis dalijosi pašnekovas.

Žmona susirgo

„Nesu matęs savo žmonos tokios būklės, ji nepanaši į save. Tris dienas ji buvo apsistojusi viešbutyje, dabar glaudžiasi pas pažįstamą moterį. Pusdienį praleidome pasienyje, atviroje vietoje, buvo vėjuota, lijo lietus, tad žmona peršalo, bet ji jaučia labai didelį stresą, juk mūsų šeima išskirta“, – pasakojo A. Karalius.

Moteris taip pat kreipėsi pagalbos į Lietuvos Respublikos generalinį konsulatą Kaliningrade, tačiau ši institucija padėti atsisakė.

Vyras kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją (VRM) ir šiuo metu jis laukia institucijų sprendimo, ar bus leista į Lietuvą atvykti ir jo žmonai.

VRM: sprendimo kol kas nėra

Nors A. Karalius šalies atsakingų institucijų buvo patikintas, kad sprendimas dėl jo žmonos galimybių atvykti bus priimtas jau spalio 21 d., bet su naujienų portalu bendravę VRM specialistai nebuvo tuo tikri ir situacijos plačiau komentuoti nenorėjo.

Trumpai sutikusi pasikalbėti ministerijos teisininkė Jurgita Vaitkutė patikino, kad A. Karalius yra lietuvių kilmės asmuo ir turi teisę atvykti į Lietuvą ir čia gyventi ir tam jokių kliūčių nėra.

Anot jos, pora veikiausiai nepasidomėjo taisyklėmis dėl užsieniečių atvykimo į šalį, kurios galioja ekstremalios situacijos metu.

Teisininkė patikino, kad šiuo metu analizuojamos visos galimybės, kaip galima padėti į tokią neįprastą situaciją patekusiai porai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.