G. Palucko ir E. Pupinio dvikovoje Utenoje į priekį veržiasi konservatorius, bet atomazgos dar teks palaukti

Perskaičiavus Utenos rinkimų apygardoje esančius gyventojų balsus konservatorius Emundas Pupinis dviem balsais pirmauja prieš socialdemokratų lyderį Gintautą Palucką.

Utenos vienmandatėje rinkimų apygardoje, kur vienodą rinkėjų balsų skaičių antrajame rinkimų ture surinko konservatorius Edmundas Pupinis ir Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, pirmadienį bus perskaičiuojami balsai.<br>Lrytas.lt koliažas
Utenos vienmandatėje rinkimų apygardoje, kur vienodą rinkėjų balsų skaičių antrajame rinkimų ture surinko konservatorius Edmundas Pupinis ir Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, pirmadienį bus perskaičiuojami balsai.<br>Lrytas.lt koliažas
Edmundas Pupinis<br>T.Bauro nuotr.
Edmundas Pupinis<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 26, 2020, 2:13 PM, atnaujinta Nov 2, 2020, 12:05 PM

Tačiau tai negalutiniai duomenys, nes dar laukiama antradienį atvežamų septynių vokų su balsais, kurie buvo atiduoti per išankstinį balsavimą, bet buvo pasimetę. Atplėšus juos, paaiškės, kam Utenos apygardoje rinkėjai išreiškė didžiausią pasitikėjimą.

Kol kas apygardos rinkimų komisijos balsų skaičiavimo protokole nurodoma, kad už E. Pupinį rasti 7 072 balsai, o už G. Palucką – 7 070.

„Yra dviejų balsų skirtumas. Pupiniui daugiau“, – BNS teigė Utenos rinkimų apygardos komisijos pirmininkė Rolanda Gudynienė.

Pasak jos, perskaičiuojant balsus paaiškėjo, kad buvo „susimaišę galiojantys biuleteniai su negaliojančiais“.

„Pasiskirstė su negaliojančiais, atsirado daugiau negaliojančių, kai kurie buvo neantspauduoti biuleteniai. Radom priskaitytus kaip galiojančius, bet nebuvo apylinkės anspaudo. Gal porą tokių buvo. Taip vienoj apylinkėje vienam nusiėmė (balsas – BNS), o kitoje – prisidėjo. Bet tokių apylinkių nebuvo daug. Daugumoje suskaičiuoti balsai tvarkingai buvo. Bet buvo kelios, kur buvo neatitikimai“, – aiškino R. Gudynienė.

Pasak jos, antradienį prieš pietus laukiama pašto kurjerio su dar septyniais balsavusių gyventojų vokais.

„Kai gausime tuos vokus, skambinsime į Vyriausiąją rinkimų komisiją, partijų atstovams, gal jie norės jų atplėšime dalyvauti“, – R. Gudynienė.

Pirmajame ture daugiau palaikymo sulaukė E. Pupinis – už jį balsavo 29,46 proc. rinkėjų, už G. Palucką – 19,99 procento.

Iki šiol į Seimą niekada neišrinktas G. Paluckas Utenoje kandidatavo pirmą kartą. 2016 metais jis savo laimę bandė Fabijoniškių apygardoje, tačiau surinkęs 10,22 proc. balsų, į antrą turą nepateko.

Dar kartą į Seimą G. Paluckas patekti bandė pernai Žirmūnų apygardoje, tačiau tuomet pralaimėjo tuometinei Vilniaus savivaldybės tarybos narei konservatorei Paulei Kuzmickienei.

E. Pupinis Seimo nariu dirbo 2004–2012 metais ir pastaruosius ketverius metus.

Balsų perskaičiavimas nulems, ar rinkimus Utenoje laimėjo E. Pupinis, ar G. Paluckas

Sekmadienio vakarą VRK skelbė, kad tiek už G. Palucką, tiek už E. Pupinį antrajame rinkimų ture balsavo po 7 075 rinkėjus.

Pirmajame rinkimų ture daugiau balsų Utenos rinkimų apygardoje surinko ir ten pirmavo E. Pupinis.

Utenos vienmandatėje rinkimų apygardoje, kur vienodą rinkėjų balsų skaičių antrajame rinkimų ture surinko konservatorius Edmundas Pupinis ir Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, pirmadienį bus perskaičiuojami balsai.

Tai pranešė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė.

„Šiandien 16 val. apygardos rinkimų komisija renkasi į balsų perskaičiavimą, perskaičiuos visų apylinkių balsus. Tikimės, kad po kelių valandų perskaičiavimo aiškumas bus, ar rinkimų rezultatai yra tokie patys, ar pasikeitė kažkas“, – sakė L. Matjošaitytė.

Jos duomenimis, dar yra 7 pasiklydę išankstinio balsavimo vokai, kurie turėtų atkeliauti į šitą apygardą ir būti priskaičiuoti.

Tiek už G. Palucką, tiek už E. Pupinį antrajame rinkimų ture balsavo po 7 075 rinkėjus. Tačiau pirmajame rinkimų ture daugiau balsų Utenos rinkimų apygardoje surinko ir ten pirmavo E. Pupinis.

VRK preliminariai yra paskelbusi, kad Utenos vienmandatėje rinkimų apygardoje laimėtojas yra dabartinis Seimo narys konservatorius E. Pupinis.

„Vienaip ar kitaip rinkimų rezultatas gali pasikeisti, o kaip jis pasikeis – pamatysime po skaičiavimo“, – sakė VRK pirmininkė.

Beje, Seimo rinkimų įstatyme įstatymų leidėjas yra numatęs, kaip spręsti šią beprecedentę situaciją.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą, per pakartotinį balsavimą išrinktu laikomas kandidatas, gavęs daugiau balsų, neatsižvelgiant į rinkimuose dalyvavusių rinkėjų skaičių. Jeigu abu kandidatai gavo vienodą balsų skaičių, Seimo nariu tampa tas kandidatas, kuris pirmą kartą balsuojant buvo gavęs daugiau balsų.

Jeigu abu kandidatai pirmą kartą balsuojant buvo gavę vienodą balsų skaičių, Seimo nariu tampama burtais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.