Arvydas Lekavičius. Kaip gera, kai už tave sumoka visi

Ką daro apdairus žmogus, supratęs, kad neturi jokių šansų teisme laimėti ginčą? Paprastai atsiima ieškinį, kad pralaimėjus netektų sumokėti oponentų patirtų teisinių išlaidų.

Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Generalinė prokuratūra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Generalinė prokuratūra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 27, 2020, 7:00 AM

Tačiau visai kitaip elgiasi prokurorai, besistengdami apginti viešuosius ar tokiais tik vadinamus interesus. Jie lyg tos kietakaktės ožkos stumia bylas iki galo, nors puikiai supranta, jog iš tiesų spaudžia vašką iš gerai žinomo produkto. Ir kodėl gi nespausti, kai žinai, jog už klaidas sumokės ne jie, o visi Lietuvos piliečiai.

Antai kadaise S.Daukanto aikštėje esančiuose rūmuose sėdėjusiai valdovei treptelėjus koja Generalinė prokuratūra ėmė reikalauti iš koncernui „Icor“ priklausančios bendrovės „City Service“ 20 mln. neva neteisėtai uždirbtų eurų.

Nors buvo akivaizdu, kad bendrovė žalos nepadarė, o tik padėjo miestui sutaupyti didžiules sumas, prokurorai atkakliai stūmė bylą į priekį.

Stengėsi tol, kol gavo antausį iš Apeliacinio teismo, kuris konstatavo tai, kas ir taip buvo aišku, – „City Service“ nepažeidė įstatymų. O su antausiu parplaukė dar ir sąskaitėlė – 18,8 tūkst. eurų, kuriuos už išlaidas teisininkams apkaltintai bendrovei turės grąžinti Generalinė prokuratūra ir sostinės savivaldybė. Tik ne iš savo, o iš mokesčių mokėtojų kišenės.

Panašiai nutiko su Šiaulių pramogų areną valdančia įmone „Pramogų sala“, kurią viešojo intereso gynėjai kaltino tai vienomis, tai kitomis milijonais įvertintomis nuodėmėmis.

Nors Šiaulių apygardos teismas konstatavo, jog niekam žalos nepadaryta, prokurorai toliau vėlėsi į teismų maratoną. Galiausiai teko pabrukti uodegą, kai Apeliacinis teismas ne tik atmetė ieškinį, bet ir įpareigojo prokuratūrą sumokėti apie 12 tūkst. eurų – irgi už teisines išlaidas.

Dar gražiau nutiko su advokatu E.Dereškevičiumi, kurį prokurorai apkaltino tuo, kad jis per atkakliai gynė klientą. Advokatų garbės teismas su tokiais postringavimais nesutiko ir atsisakė kelti drausmės bylą.

Nors ir neturėdami teisės kištis, įsižeidę prokurorai Advokatų tarybą padavė į Vilniaus apygardos teismą, bet šis bylą nutraukė.

Bet užsispyrę kaltintojai prisibeldė į Apeliacinį teismą, tačiau jis, užuot juos palaikęs, patvirtino žemesnės instancijos sprendimą ir dar priteisė advokatūros naudai 200 eurų.

Skirtingai nei kitais atvejais, ši suma simbolinė, bet esmės tai nekeičia – prokurorai gali nertis iš kailio, nes jiems patiems atlyginti išlaidų nereikia. Tai padaro visi mokesčių mokėtojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.