Į Seimą patekusių vienišių medžioklė jau prasidėjo: taikinyje atsidūrė buvęs premjeras

Būsimą valdančiąją koaliciją ėmusios lipdyti partijos prieš derybas dėl postų kiek įmanydamos skuba sustiprinti savo pozicijas – jau prasidėjo į Seimą patekusių vienišių medžioklė.

 Į Seimą patekusių vienišių medžioklė jau prasidėjo: taikinyje atsidūrė buvęs premjeras Algirdas Butkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
 Į Seimą patekusių vienišių medžioklė jau prasidėjo: taikinyje atsidūrė buvęs premjeras Algirdas Butkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
 Į Seimą patekusių vienišių medžioklė jau prasidėjo: taikinyje atsidūrė buvęs premjeras Algirdas Butkevičius.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Į Seimą patekusių vienišių medžioklė jau prasidėjo: taikinyje atsidūrė buvęs premjeras Algirdas Butkevičius.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Valdemaras Valkiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdemaras Valkiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>D.Umbraso nuotr.
Liberalų sąjūdis, Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Liberalų sąjūdis, Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
 Seimo salė.<br>T.Bauro nuotr.
 Seimo salė.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo salė.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo salė.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Butkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 27, 2020, 5:44 AM, atnaujinta Oct 27, 2020, 2:22 PM

Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje į Seimą išrinktas buvęs socialdemokratų premjeras Algirdas Butkevičius lrytas.lt patvirtino, kad gali jungtis prie Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos.

Pastaruoju metu Mišriai Seimo narių grupei priklausęs A.Butkevičius į Seimą kandidatavo ir Žaliųjų partijos sąraše. „Galutinio sutarimo dar nėra, bet pokalbiai vyksta. Kol kas kalbėjomės su pirmininke (Viktorija Čmilyte–Nielsen, – Red.), bet tam reikės ir frakcijos pritarimo“, – sakė politikas.

Jei A.Butkevičius prisijungtų prie Liberalų sąjūdžio frakcijos, jos gretos padidėtų iki 14 narių. Per pirmąjį turą liberalai iškovojo šešis mandatus, o sekmadienį savo kraitį papildė dar septyniais ir taikosi ne tik į Seimo pirmininko postą, bet ir trijų ministrų portfelius.

A.Butkevičius teigė, jog Liberalų sąjūdžiui didelių sąlygų nekelia.

Politikas teigė, kad vienintelis jo noras dirbti tame Seimo komitete, kuris atitiktų jo įgūdžius ir susidomėjimą. „Man būtų daug lengviau ir įdomiau dirbti su ekonomika ir finansais susijusiuose komitetuose“, – kalbėjo parlamentaras.

Nebenori būti katinu

Pastaruoju metu Mišriai Seimo narių grupei priklausęs A.Butkevičius anksčiau priklausė valdančiajai Socialdemokratų darbo partijos frakcijai, tačiau iš jos pasitraukė.

„Aš tuos ketverius metus vaikštinėjau kaip tas katinas vienas.

Nemažai mano teiktų pasiūlymų taip ir pragulėjo Vyriausybės kanceliarijos stalčiuose turbūt dėl to, kad teikė ne tas žmogus. Todėl labai nenoriu atsidurti vėl tokioje pačioje situacijoje. Atsibodo būti neproduktyviam“, – aiškino politikas.

Todėl jis teigė, kad iniciatyva tapti būsimos valdančiosios frakcijos nariu yra iš abiejų pusių. „Bet pokalbis vyko jų iniciatyva. Kažkada anksčiau esu kviestas dalyvauti ir jų sąraše. Mes bendraujame, tai – ne paslaptis“, – sakė A.Butkevičius.

Buvęs socialdemokratų lyderis aiškino, kad Žaliųjų partiją jis pasirinko tam, kad išvengtų kaltinimų esą jis bėgioja į tas politines jėgas, su kuriomis galėtų lengviau patekti į Seimą. „Todėl pasirinkau partiją, kur nuo pradžių buvo aišku, kad ji nesurinks 5 proc. Bet jų programa man patiko ir, manau, kai kuriuos jų tikslus bus galima įgyvendinti“, – dėstė A.Butkevičius.

Paramos dairosi visur 

Su V.Čmilyte-Nielsen lrytas.lt susisiekti nepavyko.

Bet vienas iš Liberalų sąjūdžio lyderių Eugenijus Gentvilas patvirtino, kad rinkimų naktį jis su partijos lydere kalbėjo apie tai, kad reikėtų išnaudoti visas galimybes sutvirtinti valdančiąją daugumą. „Buvo tokia kalba, kad gali tekti ieškoti žmonių, kurie galėtų prisidėti prie valdančiosios daugumos“, – sakė politikas.

Anot E.Gentvilo, tarp kitų buvo minimas ir A.Butkevičius. „Labai gerai, jeigu jis nusiteikęs pagelbėti. Bet frakcijoje to dar nesvarstėme. Matyt, V.Čmilytė-Nielsen paskambino A.Butkevičiui ir, būdama partijos pirmininke, ji turi teisę daryti tokius sprendimus. Juolab, kad mes tikrai kalbėjome, kad reikės ieškoti tokių vienišių“, – atviravo E.Gentvilas.

Kalbasi, bet eiti nežada

Valdančiąją daugumą buriančių partijų atstovai neoficialiai užsimena, kad priglaustų ir į Seimą vienmandatėje Alytaus rinkimų apygardoje į Seimą išrinktą buvusį Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovą Vytautą Baką.

Buvęs Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys lrytas.lt sakė turėjęs įvairių pokalbių dėl galimos paramos būsimai Vyriausybė, bet šiuo metu esą nesvarsto galimybės jungtis prie kurios nors frakcijų ir žada pasilikti Mišrioje Seimo narių grupėje.

Tiesa, V.Bakas pabrėžė esąs atviras įvairiems pasiūlymams. „Kai į Seimą esi išrenkamas vienmandatėje apygardoje, šalia nacionalinės darbotvarkės atsiranda ir labai konkretūs miesto ar regiono klausimai. Jei matysiu, kad tai atsispindės ir Vyriausybės programoje, bus galima kalbėti. Bet postų ar privilegijų man nereikia“, – tikino V.Bakas.

Šiauliečiai jau susitarė

Panašiai kalbėjo ir į Seimą Saulės apygardoje išrinktas Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius. Pats save išsikėlęs politikas pripažino apie galimą paramą jau kalbėjęs ir su šiauliete V.Čmilyte-Nielsen, ir su kitais politikais.

D.Griškevičius neslėpė, kad jis paremtų Liberalų sąjūdžio lyderės kandidatūrą į Seimo pirmininko postą, žada balsuoti ir už būsimos Vyriausybės programą. „Viktoriją patikinau, kad nepriklausomai nuo to, kur būčiau, savo balsą už ją atiduočiau“, – tikino jis.

Vis dėlto šiaulietis sakė, jog rinksis darbą Mišrioje Seimo narių grupėje.

„Aišku, ši grupė nereiškia komandos, nes joje yra įvairaus plauko politikų.

Tiesa sakant, neįsivaizduoju bendro darbu su Petru Gražuliu. Bijau, ar tik neteks dėl mūsų pavardžių sėdėti viename suole“, – juokėsi D.Griškevičius.

Jis anksčiau priklausė Socialdemokratų partijai ir neneigė, kad vis dar bendrauja su šios partijos vedliu Gintautu Palucku. „Bet tų mažumos daugumos žaidimų nesiruošiu žaisti. Jeigu bus siūlomi tinkami sprendimai, juos palaikysiu, nepaisant to, kas juos pateiks“, – kalbėjo išrinktasis Seimo narys.

Į Seimą – su savo programa

Kuriai stovyklai priklausys dar svarsto ir Sėlos vakarinėje apygardoje į Seimą išrinktas buvęs Biržų meras Valdemaras Valkiūnas.

Buvęs parlamentaras teigė į Seimą ateinantis su savo asmenine politine programa. „Aš pats ją parašiau dar gruodį ir žadu pagal ją gyventi. Aš jau įrodžiau, kad turint tvirtą stuburą ir aiškias nuostatas galima daug padaryti ir einant vienam“, – dėstė V.Valkiūnas.

Tiesa, jis sunkiai įsivaizduoja, kad, pavyzdžiui, jo programa derėtų su Laisvės partijos programinėmis nuostatomis. „Šitos partijos idėjų tai jau tikrai negalima remti, nes jos veda į aklavietę, o dėl visų kitų siūlymų bus matyti“, – svarstė į Seimą vėl sugrįžtantis politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.