Po Maskvos notos – Lietuvos reakcija

Maskvai paraginus Lietuvą peržiūrėti rengiamą naują trijų Baltijos šalių elektros prekybos su Rusija metodiką, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, kad tai reiškia, jog Baltijos šalių veiksmai yra teisingi.

Ž. Vaičiūnas: Maskvos nota dėl prekybos elektra rodo, kad mūsų veiksmai teisingi.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž. Vaičiūnas: Maskvos nota dėl prekybos elektra rodo, kad mūsų veiksmai teisingi.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Vaičiūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Vaičiūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Vaičiūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Vaičiūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 29, 2020, 9:18 AM

„Ši nota reiškia, kad mūsų veiksmai regione, Baltijos šalims ieškant bendrų sprendimų dėl Astravo blokados tikrai yra teisingi“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministras.

Anot jo, Baltijos šalims sutarus dėl baltarusiškos elektros nepirkimo po Astravo atominės elektrinės paleidimo bei sumažinus rusiškos elektros importo galimybes į Baltijos šalis, natūralu, kad Rusijos tokie sprendimai netenkina.

„Sumažinama prekyba su Rusija maždaug trečdaliu ir natūralu, kad Rusijai tas klausimas, prekybos apimčių sumažėjimas yra pakankamai skausmingas ir dėl to gauta tokia nota“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Anot jo, dėl šios situacijos Baltijos šalys pokyčių neplanuoja. Jis tai pat pabrėžė, kad bendrą valstybių sprendimą supranta ir Europos Komisija.

„Pats koeficientas (0,62 koeficientas prekybai elektra per Latvijos-Rusijos jungtį BNS) yra toks ir jis mažina prekybą tiek, kad jie gal ir gali imtis tam tikrų teisinių žingsnių, bet kad imtųsi neplanuotų žingsnių Baltijos šalių atžvilgiu, nemanau, nes turėjome pakankamai ilgą procesą dalyvaujant Europos Komisijai, tiek klausimai buvo derinti su Europos Komisija. Kitaip tariant, už mūsų pečių stovi visa Europa ir šitas koeficientas žinomas Europos Komisijai ir jo išskaičiavimo logika taip pat Komisijai yra suprantama“, – teigė ministras.

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas šią savaitę atsiuntė notą Ž. Vaičiūnui, kurioje ragina netaikyti papildomo koeficiento ir taip sumažėsiančiai elektros prekybai per Latvijos-Rusijos jungtį. Būtent šį koeficientą Maskva vertina kaip pagrindinį neigiamą metodikos elementą.

Maskva taip pat ragina atverti prekybai Estijos-Rusijos jungtį, kuri pagal naują metodiką liktų uždaryta.

Naująją metodiką jau suderino Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatoriai, tačiau ją dar turi patvirtinti nacionaliniai reguliuotojai. Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkė Inga Žilienė BNS antradienį sakė, kad dabartinis metodikos projektas neįgyvendintų Lietuvos priimto vadinamojo „antiastravinio“ įstatymo ir jį reikia tobulinti.

Ž. Vaičiūnas tikisi, kad nauja metodika bus patvirtinta iki lapkričio, kai Baltarusija skelbia ketinanti į sistemą įjungti Astravo AE.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.