Liaupsintos prestižinės ugdymo įstaigos vadovės karjera susvyravo: įžūli schema tiesiog stebina

Prestižinės ugdymo įstaigos Klaipėdos licėjaus (KL) vadovė Regina Kontautienė bausmės už  jai patikėtą didelės vertės svetimo turto iššvaistymą ir pasisavinimą neišvengė – ji nuteista lygtine 2 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme.

Klaipėdos licėjaus steigėja ir direktorė R.Kontautienė pripažinta kalta pagal visus jai pareikštus kaltinimus.
Klaipėdos licėjaus steigėja ir direktorė R.Kontautienė pripažinta kalta pagal visus jai pareikštus kaltinimus.
Licėjaus direktorė R.Kontautienė kaltinimų nepripažino.<br>G.Pilaičio nuotr.
Licėjaus direktorė R.Kontautienė kaltinimų nepripažino.<br>G.Pilaičio nuotr.
Licėjaus direktorė R.Kontautienė nepripažino kaltinimų.<br>G.Pilaičio nuotr.
Licėjaus direktorė R.Kontautienė nepripažino kaltinimų.<br>G.Pilaičio nuotr.
 Klaipėdos licėjus laikomas prestižine mokykla.
 Klaipėdos licėjus laikomas prestižine mokykla.
Licėjaus direktorė R.Kontautienė nesijaučia kalta.<br>G.Pilaičio nuotr.
Licėjaus direktorė R.Kontautienė nesijaučia kalta.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Kontautienės reputacija niekas neabejojo. 
R.Kontautienės reputacija niekas neabejojo. 
R.Kontautienės reputacija niekas neabejojo. <br> Klaipėdos licėjaus nuotr.
R.Kontautienės reputacija niekas neabejojo. <br> Klaipėdos licėjaus nuotr.
R.Kontautienės reputacija niekas neabejojo. <br> G.Pilaičio nuotr.
R.Kontautienės reputacija niekas neabejojo. <br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2020-11-05 17:20, atnaujinta 2020-11-07 10:26

Viešosios įstaigos Klaipėdos licėjaus steigėją ir direktorę R.Kontautienę 2017 metų spalio 17-ąją sulaikė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai.

Jos darbo kabinete ir namuose buvo atliktos kratos, paimti dokumentai.

R.Kontautienei pareikšti įtarimai, kad siekdama neteisėtai pralobti ji piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, savinosi ir iššvaistė didelės vertės svetimą turtą, apgaulingai tvarkė buhalteriją, klastojo dokumentus.

Stojusi prieš teismą privačios ugdymo įstaigos vadovė, kurios kompetencija ir reputacija anksčiau nekeldavo abejonių, stebėjosi prokurorų kaltinimais ir laukė išteisinamojo nuosprendžio.

„Tikiuosi objektyvaus ir nešališko teismo – aš esu pasirengusi padėti teisėsaugai“, – pareiškė kaltinimus išgirdusi R.Kontautienė.

Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Savinijus Katauskas licėjaus vadovę pripažino kalta pagal visus prokurorų jau pareikštus kaltinimus.

Licėjaus lėšos – baldams

Klaipėdos licėjus įsigijo virtuvės baldų komplektą ir brangią santechniką. Šis apie 4000 eurų kainavęs turtas kažkodėl atsidūrė ne mokymo įstaigoje, o R.Kontautienės brolio bute.

Be to, licėjaus vadovė mokymo įstaigos lėšomis tvarkė Klaipėdoje ir Neringoje įsigytus savo butus.

Vykstant ikiteisminiam tyrimui R.Kontautienė buvo nušalinta nuo pareigų penkiems mėnesiams, o kai grįžo į darbą, jai buvo skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Pinigus sugrąžino į kasą

R.Kontautienė kaltinimus siejo su ugdymo programomis: „Ketinome į licėjų pasikviesti konsultantų, apgyventi juos man priklausančiuose butuose, tačiau jie dar nebuvo įrengti. Nutarta, sudarius dešimties metų panaudos sutartis, suremontuoti juos licėjaus lėšomis.“

Kai R.Kontautienė suprato, jog butams remontuoti numatytos 20 tūkst. eurų sumos, pasak jos, neužtenka, šio projekto atsisakyta – panaudos sutartys vėliau buvo nutrauktos.

Butų savininkė aiškino, jog niekas nenukentėjo - grąžinusi visus sabo butams remontuoti skirtus pinigus licėjui dalimis anksčiau nei STT agentai pradėjo domėtis jos veikla ir pateikė įtarimus.

„Ir man, ir licėjui toks projektas buvo per brangus. Galimos butų panaudos, remonto sutartys, darbų sąmatos iš anksto buvo aptartos, patvirtintos mokytojų taryboje“, – teigė kaltinamoji.

R.Kontautienei atrodo, kad jos sprendimai buvo teisėti, nes tarp licėjaus steigėjų ir dalininkų nėra nei valstybės, nei savivaldybės ar jų įmonių atstovų.

Kaltinamoji paaiškino, kodėl ne savo, o licėjaus lėšomis pirktus baldus laikė pas brolį: „Mano butas tuo metu buvo remontuojamas. Pardaviau juos broliui, o pinigus sugrąžinau licėjui.“

Dalininkės rado bendrą kalbą

Sklido kalbos, jog skundą dėl neva grobstomų licėjaus lėšų, perkamų baldų parašė kita šios įstaigos dalininkė ir darbuotoja Elona Kerpienė, kurios keliai su R.Kontautiene vėliau išsiskyrė.

Teisme liudijusi E.Kerpienė pripažino, jog jos ir R.Kontautienės santykiai pašlijo: „Buvau perkelta į kitas patalpas, atribota nuo informacijos, sprendimų, atleistas licėjuje dirbęs mano vyras“.

Paklausta, ar R.Kontautienė galėjo pati savanaudiškai suklastoti licėjaus buhalterijos dokumentus, savintis turtą, įtraukti į nusikalstamą veiklą pavaldinius, E.Kerpienė išsisuko nuo tiesaus atsakymo.

Vykstant teismo procesui susipykusios bendraturtės, atrodo, susitaikė, rado bendrą kalbą – E.Kerpienė jai priklausančią viešosios įstaigos "Klaipėdos licėjus" valdymo dalį pardavė R.Kontautienei.

"R.Kontautienė pagrįstai kaltinama neskaidria ir savanaudiška veikla – ne savo, o licėjaus lėšomis pirko baldus, santechniką, remontavo butus, klastojo dokumentus“, - pažymėjo prokurorė Inga Mačiulienė.

Klaipėdos licėjus – didžiausia uostamiestyje privati bendrojo ir ikimokyklinio auklėjimo įstaiga, kurią lanko apie 600 moksleivių. Joje mokosi daugelio žinomų klaipėdiečių vaikai.

Bandė dangstytis klastotėmis

Išklausęs visus proceso dalyvius teismas konstatavo, kad R.Kontautienė apgaule įgijo didelės vertės turtinę teisę panaudoti 25 tūkst. eurų licėjaus lėšų ne mokyklos, o savo naudai – pasisavino ir iššvaistė jai patikėtą svetimą turtą, pinigus panaudojo savo butams remontuoti.

Mokymo įstaigos vardu ir lėšomis R.Kontautienė įgijo 22 691 euro vertės paslaugų ir prekių.

Iššvaistytų svetimų lėšų suma siekia 6880 eurų. Savanaudiškai naudotasi suklastotais licėjaus dalininkų susirinkimų protokolais, atgaline data sudarytomis butų panaudos sutartimis.

Siekdama nuslėpti neteisėtos veiklos pėdsakus licėjaus vadovė į machinacijas įtraukė nusikalstamo veiksmų pobūdžio nesupratusius, jai pavaldžius ir nuo jos sprendimų priklausomus asmenis – šitaip naudojosi savo pareigomis ir piktnaudžiavo tarnyba.

Dėl apgaulingai tvarkytos buhalterijos negalima iš dalies nustatyti licėjaus veiklos, jo turto, kapitalo, įsipareigojimų dydžio ar struktūros. Dėl to didelę žalą patyrė ir valstybė, ir licėjus.

Paskutinis taškas dar nepadėtas 

Paaiškėjo, kad licėjaus lėšomis buvo mokama ir už R.Kontautienės kasdienio vartojimo prekes – kosmetiką, naminių gyvūnų ėdesį, kraiką. Iš mokyklos sąskaitos buvo apmokama ir kaltinamosios narystė moterų labdaros klube.

R.Kontautienės aiškinimai, kad jos esą negalima prilyginti valstybės tarnautojai, atmesti – licėjus teikia viešas švietimo paslaugas – valstybės įgaliotas išduoda vidurinės mokyklos baigimo atestatus, pradinio ir pagrindinio išsilavinimo, mokymosi pasiekimų pažymėjimus.

Nuosprendyje pažymėta, jog  tokios mokymo įstaigos išlaikomos ne tiktai iš moksleivių tėvų mokesčių, rėmėjų lėšų – naudojasi ir valstybės skiriamomis tikslinėmis mokinio krepšelio lėšomis. Tikslines dotacijas kontroliuoja viešojo sektoriaus subjektas - atsakingos savivaldybių insiticijos.

Jokios būtinybės licėjaus lėšomis remontuoti R.Kontautienės butų pagal tarptautinę bakalaureato programą teismas neįžvelgė - paraiškų tada dar nebuvo, jose nenumatoma užtikrinti būstus pedagogams.

Pasak tyrėjų, apgalvotai, tiesiogine tyčia veikusi R.Kontautienė atlygino licėjaus nuostolius, tikriausiai pajutusi, kad viskas gali baigtis ne taip, kaip ji tikėjosi. Sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

„Bet tai kaltinamosios baudžiamosios atsakomybės neatleidžia. R.Kontautienė kaltės nepripažino, savo neteisėtų veiksmų ji kritiškai nevertina ir nesigaili“, - nuosprendyje akcentavo teisėjas S.Katauskas.

R.Kontautienė dar gali skųsti pirminės instancijos Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį.

Sulaukė miesto mero padėkos

Prieš teismo nuosprendį R.Kontautienė paminėjo savo gyvenimo sukaktį iškilmingoje aplinkoje - mokinių, kolegų, dvasininkų, šeimos narių, valdžios įstaigų atstovų, bendražygių rotariečių būryje.

Šventėje liejosi liaupsės ir R.Kontautienei, ir jos įsteigtam bei vadovaujamam "aukštas vertybes mokiniams diegiančiam“ Klaipėdos licėjui.

Kviestinių svečių vakaronėje daugiavaikis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, kurio atžalos lankė R.Kontautienės licėjų, negailėjo komplimentų privačios ugdymo įstaigos vadovei.

„Klaipėdos licėjus – švyturys, kuriame įtikinamiausiai išsiskleidusi miesto vėliava. Dėkoju likimui, kad R.Kontautienės sumanymai įgyvendinami“, – teisiamųjų suolą išbandžiusiai pedagogei nusilenkė meras.

Klaipėdos licėjaus vadovei įteiktas švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus padėkos raštas už ilgametį nuoširdų ir kūrybingą vadybinį darbą, ateities mokyklos kūrimą.

Licėjaus mokinių choras R.Kontautienę pasveikino daina „Tikiu“. Dėkodama visiems už dėmesį sukaktuvininkė ištarė: „Kai geri vandenį, prisimink šaltinį. Ačiū, kad esate mano šaltinis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.