Vytautas Bruveris. Rinkimų smūgiai Baltijos pakrantėje ir už Atlanto – rado, ko pasimokyti

Laisvi sąžiningi rinkimai ir valdžių kaita – demokratijos pagrindas ir esmė. Taigi tai, kaip šie procesai vyksta, geriausiai atspindi ir demokratijos būklę.

Žvilgsnį iš anapus Atlanto nukreipę į Baltijos pakrantę galime guostis, jog mūsų jauna demokratija patiria daug mažiau smūgių nei amerikinė. <br>Lrytas.lt koliažas
Žvilgsnį iš anapus Atlanto nukreipę į Baltijos pakrantę galime guostis, jog mūsų jauna demokratija patiria daug mažiau smūgių nei amerikinė. <br>Lrytas.lt koliažas
Joe Bidenas, Donaldas Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas, Donaldas Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Viktoras Pranckietis, Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis, Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Tapinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Tapinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė, Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė, Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 7, 2020, 2:10 PM

Pasaulio akys šiuo metu susmigusios į JAV, kur finišuoja prezidento rinkimai. Balsai dar nebaigti skaičiuoti, o kai kuriose valstijose konkurentai žengė koja kojon. Bet atrodo, kad rinkimus vis dėlto laimėjo demokratas J.Bidenas, o ne respublikonų kandidatas, dabartinis prezidentas D.Trumpas.

Bet D.Trumpas, iki balsų skaičiavimo pabaigos dar likus kelioms dienoms, jau paskelbė, jog jis įtikinamai laimėjo rinkimus, o demokratai mėgina pavogti pergalę.

D.Trumpas taip pat paragino stabdyti balsų skaičiavimą dėl neva masinių klastočių. Negana to, Baltųjų rūmų šeimininko komanda ėmėsi teisinių žygių siekdama, kad būtų perskaičiuoti balsai kai kuriose valstijose.

Prezidentas dar gerokai prieš rinkimus atvirai kaltino demokratus ketinimais juos suklastoti, ir buvo akivaizdu, kad jis nepripažins pralaimėjimo ir sklandžiai iš valdžios nepasitrauks.

Nors JAV istorijoje būta ne vienų prezidento rinkimų, dėl kurių rezultatų vyko įtemptos politinės bei teisinės kovos, tokie pareigas einančio prezidento pareiškimai bei veiksmai vertinami kaip demokratinių ribų peržengimas.

Pilasi įvairios prognozės, kas bus toliau. Vieni teigia, jog D.Trumpas ir jo šalininkai vis dėlto atsitrauks, nors mins teismų slenksčius ir mitinguos gatvėse. Kiti pranašauja, jog D.Trumpas gali tiesiog užsidaryti Baltuosiuose rūmuose, o jo ginkluoti šalininkai sukelti kone pilietinį karą.

Bet kokiu atveju matyti, kad neregėtai suskilusios JAV visuomenės ir politinio elito priešprieša greičiausiai gali didėti.

Žvilgsnį iš anapus Atlanto nukreipę į Baltijos pakrantę galime guostis, jog mūsų jauna demokratija patiria daug mažiau smūgių nei amerikinė.

Konservatoriai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija toliau lipdo valdančiąją koaliciją, šią savaitę susitarė dėl sutarties.

Abi liberaliosios partijos siekė, jog į sutartį būtų įrašyta kuo daugiau ir kuo konkretesnių įsipareigojimų iš jų pasiūlymų paketų. O konservatoriai stengėsi kuo mažiau įsipareigoti liberalams ir taip save suvaržyti.

Regis, jiems tai pavyko – sutarties tekstas gana aptakus. Įdomu, kad išskirti klausimai, kuriuos išspręsti „bus dedamos visos pastangos“, tačiau jau dabar sutariama, kad dėl jų galima ir nesusitarti. Tarp tokių – dauguma liberalų nuostatų dėl tos pačios lyties partnerystės, mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimo, pavardžių lotyniškais rašmenimis rašybos pasuose, Stambulo konvencijos. Liko neaišku, kaip bus su liberalų siūlymais mažinti kai kuriuos mokesčius.

Tuo metu kadenciją baigianti valdžia, pralaimėjusi rinkimus, dar nenurimsta.

Valstiečiams, „socialdarbiečiams“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS) pavyko Seime po pateikimo pritarti kreipimosi į Konstitucinį teismą (KT) projektui.

Jo esmė – ar aktyvisto A.Tapino užkurta antireklamos akcija prieš LLRA-KŠS nėra pakankamas pagrindas panaikinti Seimo rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje.

Rinkimų prievaizdai jau pripažino, kad ši akcija nėra įstatymų pažeidimas. Bet kreipimąsi valdantieji buvo pateikę prezidentui G.Nausėdai ir Seimo pirmininkui V.Pranckiečiui. Tačiau jie abu pripažino, kad skundas nepagrįstas, ir atsisakė kreiptis į KT.

Abejotina, ar prezidentas bei Seimo vadovas turi teisę tai nuspręsti. Bet kol vyko gūžynės dėl valdančiųjų parašų po siūlymu surengti neeilinį posėdį tuo klausimu, Seimo teisininkai paskelbė, jog jau pasibaigė terminas tokiems skundams pateikti.

Tačiau paskutines dienas gyvenanti valdžia vis tiek stumia šį vežimą, net nujausdama, jog greičiausiai nieko iš to neišeis.

Beje, valdantieji nesnaudžia ir kitame fronte. Tai rodo jų skubūs veiksmai į šiltus ir saugius postus sodinant saviškius ir dėl to, regis, net darant sandėrius su Prezidentūra.

Štai energetikos ministras Ž.Vaičiūnas pakėlė sparnus į konsulo kėdę Los Andžele (JAV). Tiesa, šį skrydį pristabdė Užsienio reikalų ministerija, sulaukusi konservatorių pasipiktinimo.

Užtat, pavyzdžiui, prezidentas ir premjeras staiga susitarė paskirti naująjį Viešųjų pirkimų tarnybos direktorių, kuriuo tapo Centrinės perkančiosios organizacijos vadovas D.Vedrickas. G.Nausėda su S.Skverneliu beviltiškai stumdėsi dėl šios kėdės kone metus, o dabar premjeras lyg ir nusileido prezidentui. Kodėl?

Tuo metu žemės ūkio viceministrą E.Gustą buvo nuspręsta persodinti į ministerijai pavaldaus Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro vadovo kėdę. Tiesa, jį dėl to jau įspėjo valdiškos etikos prievaizdai.

O štai kultūros ministras M.Kvietkauskas, likus net 8 mėnesiams iki didelius pinigus skirstančios Kultūros tarybos pirmininko kadencijos pabaigos, slapta ir paskubomis į šią vietą ketina paskirti buvusį Kino centro vadovą R.Kvietkauską.

Jeigu ne noru atlaisvinti kėdę saviškiui, tai bent elementariu politiniu kerštu kvepia ir sveikatos apsaugos ministro valstiečio A.Verygos sprendimas iš darbo išmesti jį kritikavusį ir su socialdemokratais Seimo rinkimuose dalyvavusį Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorių S.Čaplinską.

Bene makabriškiausiai tarpuvaldžiu atrodo į Seimą neperrinktų J.Liesio ir A.Skardžiaus (prie jų kažkodėl prisišliejo ir perrinktas A.Mazuronis) mėginimai atgaivinti seną projektą, numatantį iki gyvos galvos skirti rentas buvusiems parlamentarams. O ta nuostata turėtų įsigalioti nedelsiant.

Tiesa, šis pasiūlymas greičiausiai pasmerktas žlugti. Bet jau pats faktas, jog politikai drįsta elgtis taip įžūliai, rodo, kad ir mūsų demokratijoje apstu grimasų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.