Valstybės vadovai pasveikino Lenkiją su Nepriklausomybės diena

Prezidentas Gitanas Nusėda ir premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį pasveikino Lenkiją su Nepriklausomybės diena.

Prezidentas Gitanas Nusėda ir premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį pasveikino Lenkiją su Nepriklausomybės diena. <br>123rf nuotr.
Prezidentas Gitanas Nusėda ir premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį pasveikino Lenkiją su Nepriklausomybės diena. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2020, 12:42 PM, atnaujinta Jan 25, 2021, 3:52 PM

Kaip pranešė Prezidentūra, oficialiame sveikinime Lenkijos vadovui Andrzejui Dudai ir šalies žmonėms G. Nausėda akcentavo ilgametę Lietuvos ir Lenkijos bendrystę, paremtą bendra istorija Abiejų Tautų Respublikoje.

Prezidentas priminė valstybes vienijančias istorines sukaktis: šiemet minimos paskutinio Jogailaičių dinastijos Lietuvos ir Lenkijos valdovo Žygimanto Augusto 500-ąsias gimimo metinės, o kitais metais – Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir Abiejų Tautų įžadų 230-osios metinės.

Šalies vadovas padėkojo Lenkijai už solidarumą užtikrinant Baltijos regiono saugumą ir demokratinių vertybių, žmogaus teisių ir laisvių gynimą kaimynystėje.

Premjeras S. Skvernelis savo sveikinime pažymi, kad Lenkija ir ir Lietuva yra „broliškos tautos ir istorinės sąjungininkės“, kurios kartu sieks tautų klestėjimo ir kurs gerovę suvienytoje Europoje.

„Šiandien pasididžiavimo Lenkijos valstybe ir tauta diena, kuri primena, kad net didžiausi sunkumai yra įveikiami. Neabejoju, jog drauge išspręsime ir COVID-19 pandemijos iššūkį. Džiaugiuosi intensyviu Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių bendradarbiavimu visomis temomis ir visais lygiais“, – sakoma premjero sveikinime.

Jis taip pat išsakė įsitikinimą, kad „Lietuvos ir Lenkijos dvišalių santykių darbotvarkė bus toliau intensyviai plėtojama, o bendradarbiavimas tarptautinėse organizacijose, ypač Europos Sąjungoje ir NATO, padės užtikrinti plačią paramą bendrai teikiamiems siūlymams ir politiniams pasirinkimams“.

Apie nepriklausomybės atkūrimą Lenkijoje paskelbta 1918-ųjų lapkričio 11-ąją, Juzefui Pilsudskiui po kalinimo Vokietijoje grįžus į Varšuvą bei Lenkijos pajėgoms išvadavus šalies pietus nuo okupacinės Austrijos-Vengrijos imperijos kariuomenės.

Daugelį dešimtmečių Lenkijoje šią dieną drausta minėti, o nacionaline švente lapkričio 11-oji paskelbta 1989 metais, kai Lenkijos profesinių sąjungų judėjimo „Solidarumas“ pastangomis žlugo komunistinis režimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.