Siūloma griežtinti baudžiamąją atsakomybę už sveikatos sutrikdymą

Teisingumo ministerija parengė Baudžiamojo kodekso ir susijusių teisės aktų pakeitimų paketą, kuriuo siekiama sugriežtinti baudžiamąją atsakomybę už žalą žmogaus sveikatai ir nustatyti naują patirtų sužalojimų vertinimo sistemą, ketvirtadienį pranešė Teisingumo ministerija.

Elvinas Jankevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Elvinas Jankevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Elvinas Jankevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Elvinas Jankevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Elvinas Jankevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Elvinas Jankevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 12, 2020, 9:26 AM

„Pastaruoju metu viešoje erdvėje vis dažniau buvo keliami klausimai, ar šiuo metu galiojantys medicininiai kriterijai, pagal kuriuos nustatomas sveikatos sutrikdymo mastas, leidžia objektyviai nustatyti asmeniui padarytus sužalojimus ir skirti adekvačias bausmes. Šią problemą paaštrino ir ne viena plataus atgarsio visuomenėje sulaukusi byla“, – pranešime teigia teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Įvertinusi liepos mėnesį suburtos ekspertų darbo grupės atliktą analizę ir vertinimus, Teisingumo ministerija parengė pataisas, kurios, pasak ministerijos, leis užtikrinti tikslesnį asmens patirtų sveikatos sužalojimų vertinimą.

Vietoje dabar galiojančių sveikatos sutrikdymo masto kriterijų – sunkaus, nesunkaus ir nežymaus – atsirastų sunkus, apysunkis ir nesunkus sveikatos sutrikdymas.

Sunkiu sveikatos sutrikdymu būtų laikomi ir tie atvejai, kai dėl patirtų daugybinių sužalojimų žmogus serga labai ilgai, nors kiekvienas tokių sužalojimų atskirai gali būti vertinamas kaip nesunkus.

Jeigu žmogus dėl tokių sužalojimų stacionarinėse sveikatos priežiūros įstaigose nepertraukiamai gydytųsi ilgiau kaip 60 dienų, būtų numatyta gerokai griežtesnė baudžiamoji atsakomybė.

Teisingumo ministerijos siūlymu, nesunkūs ar apysunkiai sveikatos sužalojimai, kai nukentėjęs asmuo sirgo labai ilgai, būtų kvalifikuojami kaip sunkūs sveikatos sutrikdymo atvejai ir už tai grėstų laisvės atėmimo iki 10 metų bausmė. Tais atvejais, kai yra baudžiamąją atsakomybę sunkinančių požymių – laisvės atėmimo bausmė nuo dvejų iki 12 metų.

Šiuo metu už nesunkų sveikatos sutrikdymą numatyta laisvės apribojimo, arešto arba laisvės atėmimo bausmė iki trejų metų, o esant kvalifikuotai šio nusikaltimo sudėčiai – iki penkerių metų laisvės atėmimo.

Pasak Teisingumo ministerijos, Europos Sąjungos šalių baudžiamųjų įstatymų praktika taip pat panaši. Pavyzdžiui, Estijoje sunkiu sveikatos sutrikdymu laikomi ir tokie atvejai, kai asmens gydymas truko ilgiau nei keturis mėnesius, Slovakijoje – daugiau nei 42 kalendorines dienas, o Čekijoje ir Lenkijoje tokiais laikomi ir tie atvejai, kai asmens gydymas tęsiasi ilgai, nenurodant tikslaus dienų skaičiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?