„Lietuva ir mes“ – šiandieninės istorijos atspindys švenčiant Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį

Pastaraisiais metais buvo minimi du ypač svarbūs mūsų šaliai įvykiai – Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metis ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-metis.

Nacionalinio fotoprojekto „Lietuva ir mes“ organizatoriai: kūrybos direktorė bei fotografė Živilė Zimnickaitė ir fotoprojekto idėjos autorius bei prodiuseris Gytis Daugėla.<br>A.Repšio nuotr.
Nacionalinio fotoprojekto „Lietuva ir mes“ organizatoriai: kūrybos direktorė bei fotografė Živilė Zimnickaitė ir fotoprojekto idėjos autorius bei prodiuseris Gytis Daugėla.<br>A.Repšio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2020, 1:28 PM, atnaujinta Nov 27, 2020, 8:01 PM

Šiuos jubiliejus itin originaliai įamžino prodiuseris Gytis Daugėla, kartu su profesionalių fotografų komanda įgyvendinęs Nacionalinį fotoprojektą „Lietuva ir mes“, kurio globėju tapo Jo Ekscelencija prezidentas Valdas Adamkus.

– Gyti, esate visuomenėje žinomas dėl savo išskirtinių darbų muzikos ir kultūros srityse. Jūs iniciavote unikalių miuziklų „Velnio nuotaka“, „Tadas Blinda“, „Meilė ir mirtis Veronoje“ pastatymus Lietuvoje, eilę muzikos projektų ir koncertų, o šiais metais visuomenę nustebinote originalia dovana mūsų šaliai – fotoalbumo „Lietuva ir mes“ išleidimu. Ar galite papasakoti, kaip kilo ši idėja?

– Visuomet domėjausi istorija ir dokumentika, jų išliekamosiomis vertybėmis ir vertinau dalykus, kurie yra tvarūs, ilgalaikiai ir prasmingi.

Kartą, besisvečiuojant pas Elektrėnų merą Kęstutį Vaitukaitį, jo kolekcijoje pamačiau istorinę bibliografinę vertybę, 1933 metais išleistą įspūdingą fotoalbumą, skirtą Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto Didžiojo 500-osioms mirties metinėms paminėti.

Šis fotoalbumas man tapo kūrybiniu įkvėpimu, atspirties tašku, kuris padėjo gimti savo tikslais konceptualiai panašiam, tačiau visiškai kitokio stiliaus fotoprojektui.

Fotoalbumas  „Lietuva ir mes“ – tai vienintelis Lietuvos Valstybės atkūrimo 100-mečio ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečio laiko tarpsnį aprėpiantis leidinys, įamžinęs mūsų šalį ateities kartoms bei įvairiapusiškai, atvirai, be pompastikos pristatantis šiandienos Lietuvą, jos pasiekimus ir aktyviausius piliečius.

Mūsų ir absoliučios fotoprojekto dalyvių daugumos nuomone, būtent tokio reprezentacinio fotoalbumo trūksta supažindinant užsienio svečius, draugus ir partnerius su neeilinius jubiliejus mininčia Lietuva.

– Fotoalbumo kūryba vyko daugiau nei 3 metus, atlikta daugiau nei 500 originalių fotosesijų, kurtos 12-os Lietuvos profesionalių fotografų. Įspūdingas ir projekto rezultatas – 600 puslapių fotoalbumas, įamžinęs šių istorinių mūsų šalies jubiliejų laiko tarpsnyje dirbančias, kuriančias ir Lietuvą garsinančias asmenybes. Kaip jums tai pavyko?

– Aš manau, kad kiekvieno projekto sėkmę lemia dvi svarbiausios dedamosios – tai idėja ir komanda. Labai džiaugiausi, kad projekto idėją palaikė Jo Ekscelencija prezidentas Valdas Adamkus, kuris tapo mūsų projekto Globėju.

Kartu su projekto kūrybos vadove ir fotografe Živile Zimnickaite esame itin dėkingi visai komandai – fotografams Algimantui Aleksandravičiui, Ramūnui Danisevičiui, Andriui Repšiui, Algirdui Kubaičiui, Petrui Malūkui, Gedmantui Kropiui, Augustinui Žukovui, Raimundui Adžgauskui ir kitiems fotografams, įsitraukusiems į fotoprojekto organizavimą.

Jų dėka fotoalbume nugulė įstabios 564-ių originalių fotosesijų nuotraukos. Kartu esu labai dėkingas Nacionalinio fotoprojekto Ambasadorių tarybai, pasiūliusiai įamžinti fotoprojekte šimtus mūsų šalies piliečių, kuriančių ir dirbančių mūsų žemėje bei garsinančių Lietuvą visame pasaulyje.

– Vartant albumą nuostabą kelią spalvingai ir originaliai pateikiami nuotraukų herojai. Kodėl pasirinkote tokį neformalų nuotraukų stilių?

– Kuriant fotoalbumą „Lietuva ir mes“ norėjosi atsisakyti kasdienių oficialių stereotipų, atskleisti fotoprojekto dalyvių nuotaiką, jų pomėgius, požiūrį į aplinką, jų veiklas ir tai, kas jiems padeda kurti bei siekti užsibrėžtų tikslų.

Man buvo svarbu, kad kiekvienas fotoprojekto dalyvis taptų ir šio fotoalbumo bendrakūrėju. Vartant leidinį, matome mums pažįstamus veidus visiškai kituose amplua nei esame įpratę juos matyti oficialiuose renginiuose, spaudoje ar televizijoje.

Pavyzdžiui, daugkartinė šalies moterų plaukimo rekordininkė, pasaulio bei Europos čempionė Rūta Meilutytė laisvalaikiu mėgsta žvejoti ir šiame albume ją galite pamatyti ne kur kitur, o įbridusią upelyje su meškere rankose.

Pianistas Petras Geniušas įamžintas savo žmonos Kristinos Norvilaitės galerijoje Užupyje, kur jie drauge organizuoja išskirtinius vakarus su muzika ir Kristinos meno parodomis.

O su aktoriumi Sakalu Uždaviniu net ir pačiam po fotosesijos teko leistis į nuotykius ir pirmą kartą išbandyti skraidymą sklandytuvu – įspūdinga patirtis man, o Sakalui, pasirodo, tai yra didžioji gyvenimo aistra!

– Projekto įgyvendinimo metu susipažinote su daugybe išskirtinių asmenybių, pamatėte kuo jie gyvena, kaip kuria. Kokią asmeninę patirtį išsinešate, įgyvendinęs šį kūrybinį sumanymą?

– Dar kartą įsitikinau, kad tinkama ir originali idėja, bendras tikslas bei kūryba sugeba suburti į vieną ratą daugybę bendraminčių. Asmeniškai susipažinau ir pažinau begalę unikalių mūsų šalies asmenybių.

Šiomis pažintimis ir patirtimis noriu pasidalinti su visais, kurie jaučia pasididžiavimą savo šalimi ir tautiečiais, kuriančiais mūsų šalies ateitį.

– Kuo fotoalbumas „Lietuva ir mes“ yra ypatingas?

– Kiekvienas iš 1200-ų riboto kolekcinio tiražo fotoalbumo „Lietuva ir mes“ egzempliorių, aprašyto lietuvių ir anglų kalbomis, pažymėtas originaliu ranka įspaustu Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio antspaudu bei unikaliu kiekvieno fotoalbumo identifikaciniu numeriu.

Fotoalbumo viršelis – iš specialios odos, su sidabro įspaudais „Lietuva ir mes“ bei „Lithuania and Us“.

Neabejoju, kad šis leidinys, kuriame eksponuojamos tik specialiai fotoprojektui „Lietuva ir mes“ sukurtos bei niekada ir niekur anksčiau nepublikuotos nuotraukos, taps išskirtine bibliografine vertybe jūsų bibliotekoje, turėsiančia neabejotiną istorinę, dokumentinę, meninę ir kultūrinę išliekamąją vertę, o taip pat galėtų tapti ir unikalia reprezentacine dovana ar išskirtiniu sveikinimu artėjančių šventų Kalėdų proga!

Daugiau apie fotoalbumą „Lietuva ir mes“ – www.lietuvairmes.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth