Prezidentas tęsia D. Grybauskaitės tradiciją: generalinio prokuroro ieško provincijoje

Prezidentas Gitanas Nausėda į generalinio prokuroro postą svarsto teikti Panevėžio apygardos vyriausiosios prokurorės Nidos Grunskienės kandidatūrą. Eltos šaltinių teigimu, būtent N. Grunskienę prezidentas ketina Seimui siūlyti į poziciją, kuri nuo 2015 m. priklausė kadenciją baigiančiam generaliniam prokurorui Evaldui Pašiliui.

Prezidentas Gitanas Nausėda į generalinio prokuroro postą svarsto teikti Panevėžio apygardos vyriausiosios prokurorės Nidos Grunskienės kandidatūrą.<br>Lrytas.lt koliažas
Prezidentas Gitanas Nausėda į generalinio prokuroro postą svarsto teikti Panevėžio apygardos vyriausiosios prokurorės Nidos Grunskienės kandidatūrą.<br>Lrytas.lt koliažas
Evaldas Pašilis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evaldas Pašilis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nida Grunskienė<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Nida Grunskienė<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-12-10 11:17, atnaujinta 2020-12-10 12:31

Eltai N. Grunskienė šio fakto nei patvirtino, nei paneigė ir paragino šiuo klausimu kreiptis į Prezidentūrą. Savo ruožtu pastaroji teigia, kad naują kandidatą į generalinius prokurorus prezidentas Seimui teiks artimiausiu metu.

E. Pašilio kadencija baigiasi gruodžio 29 d. Antradienį Seimas pritarė prezidento teikimui atleisti jį iš generalinio prokuroro pareigų pasibaigus įgaliojimų laikui.

Pagal Konstitucijos 118 straipsnį generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu. Prokuratūros įstatymas numato, kad generalinio prokuroro kadencija yra penkeri metai, o jo įgaliojimai nutrūksta pasibaigus įgaliojimų laikui.

N. Grunskienė Panevėžio apygardos vyriausiąja prokurore paskirta 2013 m. generalinio prokuroro Evaldo Pašilio sprendimu, 2018 m. ji į šias pareigas paskirta dar vienai penkerių metų kadencijai.

N. Grunskienė teisininko kvalifikaciją įgijo Vilniaus universitete 1995 metais, darbą prokuratūroje pradėjo nuo tardytojos pareigų. N. Grunskienė ne kartą skatinta padėkomis bei vardinėmis dovanomis už sėkmingą labai sudėtingų rezonansinių bylų tyrimą, teigiamai vertinta visų atestacijų išvadose. 2012 metais profesinės kompetencijos konkurse prokurorų bendruomenė išrinko ją „Metų prokurore“.

O štai ką apie tada Panevėžyje prokure jau dirbusią iš Subačiaus kilusią N.Grunskienę prieš 16 metų rašė laikraštis „Kupiškėnų mintys“: „Trečiosios Dyrų dukters, Nidos, šeima – tikrų kupiškėnų. Jos vyras Arvydas Grunskis – iš Vėžionių. Susipažino jie dirbdami po vienu stogu Kupiškyje, Nida – prokuratūroje, o Arvydas policijos komisariate. Nuo tada, kai Nida buvo perkelta dirbti į Panevėžio apygardos prokuratūrą, apskrities centre įsikūrė ir visa šeima. Nida ir Arvydas Grunskiai savo dukterims parinko irgi paprastus vardus – Kotrynos ir Emilijos“.

„Kupiškėnų mintys“ tada rašė, kad, anot N.Grunskienės motinos I.Dyrienės, „baigdama vidurinę mokyklą Nida juos, tėvus, kiek nustebino savo ketinimais studijuoti aviacijos institute ir tapti stiuardese.

Tačiau šiai jos svajonei sparnus pakirpo sveikatos patikra. O antrasis pakvietimas dar kartą dalyvauti būsimų studentų atrankoje buvo gautas pavėluotai.

Tačiau tėvai mano, kad dukters pasirinkimas studijuoti teisę nebuvo prastesnis už pirmąjį. Nidos kruopštumas padeda jai kilti karjeros laiptais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.