VTEK: E. Gustas negali vadovauti Žemės ūkio informacijos centrui

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) pareiškus, kad žemės ūkio viceministras Evaldas Gustas dėl galimo interesų konflikto negali būti skiriamas Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro vadovu, kadenciją baigiantis ministras Andrius Palionis palieka tai spręsti naujam ministrui.

Evaldas Gustas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Evaldas Gustas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Evaldas Gustas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Evaldas Gustas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Evaldas Gustas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Evaldas Gustas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 10, 2020, 8:28 AM

Paskirtasis žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako, kad E. Gustas negalės užimti posto, jei paaiškės, kad centras buvo jam pavaldus.

„Jeigu paaiškėtų, kad ponas Gustas laimėjo konkursą įstaigoje, kuri buvo jo kaip viceministro pavaldume, tokiu atveju jis tos pozicijos negalėtų užimti“, – BNS sakė K. Navickas.

VTEK atstovė spaudai Eglė Ivanauskaitė BNS pranešė, jog praėjusią savaitę komisija išreiškė nuomonę, kad E. Gustui būtų taikomas reikalavimas vienerius metus „atvėsti“. nes šių metų spalį jis pasirašė ministerijos Strateginio planavimo komiteto posėdžio protokolą – jo pagrindu centrui buvo skirta lėšų.

„Atsižvelgiant į tai komisija mano, kad E. Gustui būtų taikomi apribojimai įsidarbinti“, – BNS sakė E. Ivanauskaitė.

Komisijos nuomonės, ar dėl atranką laimėjęs E. Gustas galėtų būti skiriamas centro generaliniu direktoriumi nepažeidžiant reikalavimo vienerius metus „atvėsti“, papraė ministras A. Palionis. Į VTEK jis kreipėsi po to, kai komisija lapkričio pradžioje nepradėjo tyrimo dėl E. Gusto ir rekomendavo jam prieš priimant sprendimą dėl įsidarbinimo įvertinti, ar nėra teisinių kliūčių užimti šias pareigas.

VTEK atstovė taip pat pranešė, kad komisija dar nesvarstė paties E. Gusto prašymo pateikti nuomonę, ar jis gali būti skiriamas į šias pareigas nepažeisdamas įstatymo.

„Pagal šiemet įsigaliojusį naują reglamentavimą asmenys gali kreiptis į VTEK dėl išimčių taikymo. Komisija turi surinkti duomenis apie konkrečią situaciją, įvertinti juos ir tada spręsti, ar toje situacijoje būtų taikomas apribojimas, ar ne. Jeigu mes gausime papildomų dokumentų, susijusių su tais sprendimais, turėsime juos įvertinti“, – aiškino E. Ivanauskaitė.

Kadenciją baigiančio ministro atstovas Rosvaldas Gorbačiovas sako, jog A. Palionis nepriims sprendimo, nes laukiama VTEK atsakymo dėl E. Gusto kreipimosi.

„Todėl ministras nepriims jokio sprendimo ir panašu, kad tą sprendimą reikės priimti naujam ministrui“, – BNS sakė R. Gorbačiovas.

Į VTEK spalio pabaigoje kreipėsi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Andrius Vyšniauskas, prašydamas ištirti, ar E. Gustui neturi būti taikomas vienerių metų „atšalimo“ laikotarpis.

Anot jo, įstatymas aiškiai sako, kad valstybės politikas negali vienerius metus tapti jam pavaldžios įstaigos vadovu.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras vadovo neturi jau kelerius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?