Ž. Pavilionis: Laisvės premija parodys Lietuvos paramą visiems baltarusių kovotojams

Laisvės premijos skyrimas Baltarusijos demokratinei opozicijai parodys Lietuvos paramą baltarusių kovotojams, sako Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas.

Žygimantas Pavilionis<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>T.Bauro nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>T.Bauro nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>T.Bauro nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 15, 2020, 1:36 PM

„Mūsų užduotis yra padėti baltarusių laisvės kovotojams susitelkti, nes yra labai daug jėgų, kurios nori juos padalint, skaldyt, susilpnint“, – Seime sprendžiant dėl premijos skyrimo sakė Žygimantas Pavilionis.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė premijos skyrimui, už balsavo 127 parlamentarai, niekas nebuvo prieš, penki susilaikė. Priimti nutarimą planuojama ketvirtadienį.

Komiteto vadovas pažymėjo, kad „šiuo metu Baltarusijos laisvės simbolis yra Sviatlana Cichanouskaja, ir įteikdami šią Laisvės premiją būtent jai, kaip simboliui visų žmonių, kurie kovoja už laisvę, pasielgsime teisingai“.

„Tai nereiškia, kad šis apdovanojimas jai teks asmeniškai, bet tai yra simbolis, kuriuo mes parodysime paramą visiems kovotojams“, – sakė Ž. Pavilionis.

Premiją šiemet skirti Baltarusijos demokratinei opozicijai pasiūlė Laisvės premijų komisija.

Jos pirmininkė Paulė Kuzmickienė ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen yra išsakiusios poziciją, kad simboliškai premiją galėtų atsiimti Vilniuje šiuo metu gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė S. Cichanouskaja.

Baltarusijoje iki šiol tęsiasi tūkstantiniai protestai po rugpjūčio pradžioje vykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju pasiskelbė autoritarinis šalies vadovas A. Lukašenka. Minsko režimo pareigūnai protestus nuolat malšina jėga, protestuotojų sulaikymais.

Laisvės premija teikiama kasmet sausio 13-ąją per iškilmingą Laisvės gynėjų dienos minėjimą. Ji siekia 5 tūkst. eurų.

Seimo įsteigta Laisvės premija skiriama žmonėms, nusipelniusiems laisvei, demokratijai ir žmogaus teisėms. Taip pat ja įvertinamas asmenų ir organizacijų indėlis skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

Pirmoji Laisvės premija skirta Rusijos kovotojui už laisvę, žmogaus teises ir demokratiją Sergejui Kovaliovui.

Šį apdovanojimą taip pat yra gavę Lietuvos laisvės lygos įkūrėjas, buvęs politinis kalinys Antanas Terleckas, pogrindinio leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ steigėjas, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, buvęs Lenkijos disidentas, dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiasis redaktorius Adamas Michnikas, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, signataras Vytautas Landsbergis, disidentė vienuolė Nijolė Sadūnaitė, septyniems buvusiems partizanams, kovojusiems prieš sovietų okupaciją: Jonui Čeponiui, Jonui Kadžioniui, Juozui Jakavoniui, Bronislavui Juospaičiui, Vytautui Balsiui, Jonui Abukauskui, Juozui Mociui.

Pernai premija įteikta partizanui, Atgimimo metraštininkui, Vyčio Kryžiaus ordino kavalieriui Albinui Kentrai-Aušrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.