Utenos ligoninės vadovo prašymą didinti algą sukritikavo ir jį atmetė Situaciją, kai vadovo atlygis nuo pavaldinių skiriasi dešimteriopai, pavadino amoralia

Utenos rajono taryba ketvirtadienį posėdyje balsų dauguma atmetė Utenos ligoninės direktoriaus Daliaus Drungos prašymą per karantiną mokėti 90 proc. didesnę algą. Už daug aistrų sukėlusį sprendimą pasisakė tik 6 politikai, o tai reiškia, kad paramos nesulaukta net iš valdančiosios daugumos politikų – dalis jų balsavo prieš.

 Utenos politikai atmetė ligoninės vadovo prašymą 90 proc. didinti algą.<br> V.Balkūno nuotr.
 Utenos politikai atmetė ligoninės vadovo prašymą 90 proc. didinti algą.<br> V.Balkūno nuotr.
 Jei ligoninės vadovo prašymas būtų patenkintas, jis per karantiną alga būtų galėjęs varžytis su Lietuvos prezidentu.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Jei ligoninės vadovo prašymas būtų patenkintas, jis per karantiną alga būtų galėjęs varžytis su Lietuvos prezidentu.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-12-17 12:34

Prieš balsavimą politikai aiškinosi, kas finansuos tokį ženklų atlyginimo didinimą. Paaiškėjo, kad apdairiai nenurodytas šaltinis: jei Ligonių kasos nemokėtų, tada pinigai būtų skirti iš ligoninės lėšų. 

Opozicijos atstovas Marijus Kaukėnas ragino gerbti kitus medikus ir tokios milžiniškos priemokos neskirti. Jis priminė, kad jokių priedų negauna tiesioginį kontaktą su ligoniais turintis personalas: „Chirurgas ar traumatologas tik po paros sužino, ar pacientas nebuvo užsikrėtęs koronavirusu“.

Tarybos narys Rimantas Dijokas priminė, kad kalba eina ne apie 10-15 proc., o net 90 proc. siekiantį priedą: „Nėra gera situacija, kai vadovo alga kelis kartus viršija pavaldinių. Situacija, kai vienas gauna tūkstantį, o kitas – dešimt, amorali“.

Sukėlė didelį nepasitenkinimą

Savivaldybei pavaldžiai Utenos ligoninei antrą kadenciją vadovaujantis D.Drunga prašė nuo karantino pradžios lapkričio 7-ąją iki pat pabaigos 90 proc. padidinti darbo užmokesčio pastoviąją dalį.

Prašyme nurodoma, jog tau neprieštarauja teisės aktams. Mat ligoninės vadovo vertinimu, jis per karantiną organizavo ir tebeorganizuoja sveikatos priežiūros paslaugų teikimą ypač pavojingomis užkrečiamosiomis ligomis sergantiems pacientams, epidemijos priemonių taikymą ypač pavojinguose židiniuose. 

Be to, nurodoma, kad siekdamas išsaugoti ir stiprinti visuomenės sveikatą jis organizavo ir tebeorganizuoja ligų ir traumų profilaktiką įgyvendinti padedančių „organizacinių, teisinių, ekonominių, techninių, socialinių ir medicinos priemonių“ teikimą. 

Utenos rajono tarybos Kontrolės komitetui vadovaujantis M.Kaukėnas paskaičiavo, kad paskyrus tokį priedą, ligoninės vadovo mėnesio atlygis viršys 9 tūkstančius eurų, o tai viršytų net Lietuvos prezidento atlygį.

Opozicijos atstovas įsitikinęs, kad Utenos ligoninės vadovas tokio pamaloninimo nenusipelnė, nes pats tiesiogiai nedirba COVID-19 židinyje.

Vieną priedą jau paskyrė

“Pirmiausia ligoninės vadovas ir taip gauna didelę alga. Be to, administracija yra išsikėlusi į nuomojamas patalpas už poros kilometrų nuo ligoninės, kur gydomi koronavirusu užsikrėtę ligoniai. Mano žiniomis, ne visi tiesiogiai rizikuojantys Utenos ligoninės darbuotojai gauna priedus”, – Tarybos posėdžio išvakarėse kalbėjo M.Kaukėnas.

Kontrolės komiteto vadovas pažymėjo, kad ligoninės direktorius D.Drunga nuo pavasario jau gauna 20 proc. priedą už padidintą darbo krūvį: „Esu tikras, kad naujasis prašymas iš anksto yra suderintas su valdžia. Tikiuosi, kad politikams pakaks įžvalgos šio prašymo netenkinti“. 

Meras: vadovas vertas

Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas įsitikinęs, kad ligoninės vadovas nusipelnė didesnio atlyginimo. Meras pažymėjo, kad vadovui tenka ypač didelė atsakomybė, ypač per pandemiją: “Direktorius yra atsakingas už viską”.

A.Katinas sakė, kad Utenos ligoninė pavyzdingai susitvarkė su iššūkiais – neįsiplieskė nė vienas koronaviruso židinys. Be to, 60-100 proc. priemokos skiriamos visiems židinyje dirbantiems specialistams, pradedant vairuotojais, baigiant gydytojais. Pasak mero, personalui užmokestis didintas jau tris kartus – metų pradžioje, per pirmąjį karantiną ir dabar.

“Skirtumas yra toks, kad ligoninės direktorius skiria priedus pavaldiniams, o sau negali to padaryti. Jo prašymas Tarybai yra teisėtas, todėl įtraukiau į darbotvarkę, – sake Utenos meras. – Skirtingai nei kituose miestuose, mūsų ligoninė veikia, židinių nefiksuota – tai rodo, kad su iššūkiais susitvarkyta”.

Direktorius atsiėmė prašymą

Gruodžio 17-ąją vyksiančiame Tarybos posėdyje turėjo būti svarstomas klausimas ir dėl Utenos pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vadovo algos didinimo per karantiną. Bet jis išvakarėse staiga  buvo išimtas iš darbotvarkės.

Utenos meras patvirtino trečiadienio rytą gavęs PSPC vadovo prašymą nebesvarstyti atlyginimo didinimo per karantiną klausimo. 

„Direktorius atsisakė, nes būtų reikėję mokėti iš įstaigos lėšų. Be to, poliklinika atlieka ne tokį patį vaidmenį per pandemiją, – sakė A.Katinas. – Beje, šių abiejų įstaigų direktoriai jau pavasarį buvo atsisakę priemokų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.