Lietuvos diplomato komentarai internete apie ministrę M. Navickienę sulaukė ir URM dėmesio

Lietuvos ambasadoje Taline aukštas patarėjo pareigas užimantis diplomatas Andrius Pauga socialinėje erdvėje viešai užsipuolė socialinės apsaugos ir darbo ministrę Moniką Navickienę. Naujienų portalas lrytas.lt sulaukė skaitytojo laiško, kuriame skundžiamasi tokiu diplomatu elgesiu. 

Monika Navickienė atsisakė vertinti komentarus internete.<br>Lrytas.lt koliažas
Monika Navickienė atsisakė vertinti komentarus internete.<br>Lrytas.lt koliažas
Diplomatas pateikė savo poziciją.<br>V.Balkūno nuotr.
Diplomatas pateikė savo poziciją.<br>V.Balkūno nuotr.
Monika Navickienė atsisakė vertinti komentarus internete.<br>V.Skaraičio nuotr.
Monika Navickienė atsisakė vertinti komentarus internete.<br>V.Skaraičio nuotr.
 A. Paugos komentaras internete.<br>Įrašas socialiniame tinkle
 A. Paugos komentaras internete.<br>Įrašas socialiniame tinkle
Monika Navickienė atsisakė vertinti komentarus internete.<br>V.Skaraičio nuotr.
Monika Navickienė atsisakė vertinti komentarus internete.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 18, 2020, 8:06 AM

„Diplomatas reiškia elgesį ir šmeižtą, nederantį su Diplomatinės tarnybos įstatyme numatytais etikos reikalavimais, taikomiems diplomatams (5 str. 1 d. 6 p. reikalauja diplomatams būti politiškai neutraliems, bet pažeista ir daugybė kitų 5 str. punktų).

Pykčio, diskriminacijos kupini vieši pasisakymai nukreipti prieš Vyriausybės narę, paskirtąją socialinės apsaugos ir darbo ministrę Moniką Navickienę, nors pats diplomatas yra statutinis valstybės tarnautojas. Visi šie įrašai yra daromi iš tarnybinio telefono, už kurio naudojimąsi kompensuojama iš valstybės biudžeto, tarnybos metu“, – tokio turinio laiškas iš „anonimu“ pasivadinusio siuntėjo su minėto diplomato pasisakymų internete kopijomis atsiųstas naujienų portalui lrytas.lt.

Peržiūrėjus A.Paugos komentarus socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Pavilnio gyventojų diskusijų forumas“, matyti, kad ne visi jie adresuoti ministrei M.Navickienei, bet vienas iš jų itin kritiškas.

 „Štai kokią personą išrinkote, pavilniečiai, susipažinkite: p. M.Navickienė palaikys Stambulo konvenciją, t. y. sieks genderistinę 72 „socialinių lyčių“ ir lyties kaitaliojimo beprotybę padaryti privaloma Lietuvai – įskaitant šitos absurdo ideologijos diegimą mokyklose jūsų vaikučiams. Neabejoju, kai naujoji ministrė entuziastingai palaikys ir LGBT partnerystes.

Ar apie tai svajojote už ją balsuodami? Linkiu kitą kartą truputį pamąstyti prieš apsisprendžiant“, – komentare rašė jis.

Diplomatas pateikė savo poziciją

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekus su Lietuvos ambasadoje Estijoje patarėju dirbančiu Andriumi Pauga, šis komentuodamas situaciją sakė: „Taip, aš rašiau komentarą apie Stambulo konvenciją. Komentarą rašau kaip pilietis, Pavilnio gyventojas. Esu labai kritiškas šios konvencijos atžvilgiu.

Nematau čia nei vieno neetiško žodžio ministrės atžvilgiu, o pati konvencija, mano nuomone, sukels labai liūdnų pasekmių Lietuvai. Man liūdna, kad Pavilnio bendruomenė balsavo už šią konvenciją palaikančius politikus“.

A.Paugos teigimu, ministrė jau yra balsavusi už šios LGBT partnerystės įteisinimą: „Nors ministrė priklauso konservatorių partijai, kuri turėtų palaikyti krikščioniškas vertybes“.

Paklaustas, ar tokio pobūdžio komentarai internete ir darbas Lietuvos diplomatinėje atstovybėje yra suderinami dalykai, pašnekovas tikino, kad jie niekur neturėtų būti siejami: „Aš niekur neprisistatau kaip diplomatinės atstovybės darbuotojas.

Buvimas diplomatinėje tarnyboje man neužkerta kelio reikšti savo politinių pažiūrų – tai man garantuoja Lietuvos Konstitucija ir įstatymai“, – sakė A.Pauga.

M.Navickienė: „Nenorėčiau vertinti“

Pati M.Navickienė teigė mačiusi minėtus komentarus. „Nenorėčiau vertinti šitos situacijos. Tai liečia tik mane ir norėčiau viską palikti šio žmogaus asmeniniam apsisprendimui kitą žmogų savo komentarais menkinti. Nenorėčiau vertinti šio žmogaus pasisakymų, o mano laikysena tuo klausimu yra tokia, kokia yra“.

Ministrė teigė, kad ji yra viešas žmogus, politikė ir natūralu, kad vieni jos pažiūras palaiko, o kiti – ne. „Tai, kokį žodyną žmonės pasirenka išreikšti savo nuomonei, yra jų asmeninis moralinis dalykas. Aš pati taip nesirinkčiau, bet kitiems uždrausti negaliu“, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

URM situaciją aiškinasi

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekus su Lietuvos ambasadoriumi Estijoje Giedriumi Apuoku, šis teigė, kad situacija dėl A.Paugos internete rašytų komentarų jam nėra žinoma, tad ir plačiau komentuoti ją būtų sudėtinga.

„Gal nuo tokio savo nuomonės reiškimo geriau būtų susilaikyti“, – sakė jis.

Užsienio reikalų ministerija (URM) taip pat informavo redakciją, kad šią situaciją aiškinasi.

„Kol, kaip minėjome, vyksta jūsų pateiktos informacijos tikrinimas ir jos vertinimas atsižvelgiant į diplomatinę tarnybą reglamentuojančius teisės aktus, norėtume susilaikyti nuo galimų skubotų komentarų“, – rašoma ministerijos atsiųstame komentare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.