Nuo COVID-19 mirė pareigūnė – kovą su virusu pralaimėjo Alytuje

Po keliolika ar keliasdešimt gyvybių kasdien šienaujanti COVID-19 jau įsisuko ir į policijos gretas. Kovą su koronavirusu šią savaitę pralaimėjo pirmoji šalyje policijos darbuotoja.

COVID-19 įsisuko ir tarp policininkų – kovą su infekcija pralaimėjo pareigūnė Alytuje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
COVID-19 įsisuko ir tarp policininkų – kovą su infekcija pralaimėjo pareigūnė Alytuje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
COVID-19 įsisuko ir tarp policininkų – kovą su infekcija pralaimėjo pareigūnė Alytuje.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
COVID-19 įsisuko ir tarp policininkų – kovą su infekcija pralaimėjo pareigūnė Alytuje.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 25, 2020, 4:21 PM, atnaujinta Dec 26, 2020, 10:37 AM

Žinia apie staigią kolegės mirtį sukrėtė Alytaus apskrities policijos bendruomenę. Ji šią savaitę atsisveikino su daugiau kaip 30 metų policijoje išdirbusia 54 metų Rasa Reklaitiene, kurios gyvybės Alytaus medikams nepavyko išgelbėti.

Alytaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate dirbusios R.Reklaitienės gyvybė užgeso antradienį – moteris neatsigavo iš komos, į kurią paniro gruodžio viduryje. „Neatlaikė Rasos širdis“, – susigraudinusi kalbėjo komisariato komunikacijos poskyrio vedėja Kristina Janulevičienė.

Su buvusia kolege jos buvo ne tik bendradarbės: „Pažinojau ją visą gyvenimą, nuo tada, kai prisimenu ir save. Alytaus policija neteko ypatingo žmogaus. Ji mus globodavo – buvo ir mama, ir draugė, ir patarėja.

Policijoje vyko įvairių reformų ir iškildavo daug klausimų. Tada visi skambindavo Rasai. Jos telefonas nenutildavo ir ji niekam neatsisakydavo padėti, o iš darbo visada išeidavo paskutinė“.

R.Reklaitienė pastaruoju metu dirbo Valdymo organizavimo skyriaus vyriausiąja specialiste. „Rasa buvo viena ilgiausiai Alytaus policijoje dirbančių pareigūnų. Tarnybos metu ji pakeitė keletą padalinių, bet labiausiai ir kolegos, ir Alytaus gyventojai ją prisimins kaip prevencijos poskyrio pareigūnę, kuri daug dirbo su visuomene, rengdavo jai įvairias šventes. Ji išdalino save kitiems ir išėjo staiga ir skaudžiai“, – graudinosi jos kolegė.

Beje, pernai rudenį laikraščio „Alytaus naujienos“ žurnalistų kalbinta R.Reklaitienė atviravo, kad sunkiausia policininko darbe – bausti netyčinį pažeidėją, mažametį ar prasižengusį senjorą. „Kai neturi galimybių padėti, nes padėti jau būna per vėlu“, – paklausta, kada jos darbe būna baisu, sakė ilgametė policijos darbuotoja.

K.Janulevičienė teigė, jog R.Reklaitienės mirtis nelaikoma susijusia su tarnyba, COVID-19 sirgo ir visa policininkės šeima.

Šiuo metu Alytaus apskrities policijoje yra ir daugiau sergančiųjų COVID-19. K.Janulevičienės duomenimis, sergančiųjų yra virš 20 pareigūnų, panašiai tiek jų yra ir izoliacijoje. „Bet visi šie atvejai tiesiogiai su tarnyba nėra susiję“, – sakė policijos atstovė.

Statistikos departamento duomenimis, pagal teigiamų COVID-19 testų rezultatus, policijos sistemos darbuotojai jau yra perkopę statistinį šalies vidurkį.

Informaciją apie naujus COVID-19 atvejus pranešantis departamentas šią savaitę pirmą kartą paskelbė ir diagnostinius duomenis apie infekcijos plitimą pagal darbovietės veiklos rūšis.

Iš skelbiamos informacijos matyti, kad nuo lapkričio 23 iki gruodžio 21 dienos buvo testuota per 3,1 tūkst. viešajai tvarkai ir apsaugai priskiriamų darbuotojų. 

Iš jų neigiamų COVID-19 testų rezultatų sulaukė 2282 asmenys, o teigiamų – 841. Tai – beveik 27 proc. visų testą atlikusių viešosios tvarkos ir apsaugos darbuotojų.

Vis dėl to, kur kas daugiau teigiamų COVID-19 testų rezultatų patvirtinama kitose veiklos rūšyse. Ypač didelis užsikrėtusių procentas yra tarp tirtų siuvėjų ir baldininkų.

Statistikos departamento duomenimis, gruodžio 7-13 dienomis COVID-19 testą atlikus 437 drabužių siuvyklų darbuotojams, paaiškėjo, kad daugiau nei pusės jų (249) – testai yra teigiami.

Daugiau nei 40 proc. teigiamų atvejų buvo nustatyta ir gruodį ištyrus metalo gaminių, mašinų ir įrangos remonto sferoje dirbančius darbuotojus.

40 proc. ribą praėjusią savaitę pasiekė ir dirbantieji nespecializuotose parduotuvėse. Iš 1152 testuotų šios veiklos grupės asmenų, teigiami COVID-19 testai buvo nustatyti 466.

Baldų gamyboje antrąją gruodžio savaitę atvejų skaičius buvo pasiekęs 44 proc. ribą (iš 1032 testų teigiami buvo 445), tačiau vėliau šiek tiek sumažėjo (atitinkamai 1409 ir 538).

30 proc. ribą yra perkopęs ir krovininio kelių transporto bei perkraustymo sektorius. Paskutiniais turimais duomenimis, gruodį atlikus testus 882 šiame sektoriuje dirbantiems asmenims, COVID-19 buvo nustatytas 326 atvejais.

Daugiau gyvų pamokų – daugiau teigiamų testų

Specialistams nerimą kelia ir ikimokyklinio bei pradinio ugdymo įstaigose sparčiai plitusi infekcija. Naujausi duomenys rodo, kad tarp ištirtų pradinio ugdymo įstaigų darbuotojų, teigiamas COVID-19 testas gruodžio mėnesį buvo nustatytas 46 proc. asmenų.

Kaip pastebi departamento analitikai, šioje veiklos grupėje teigiamų diagnostinių COVID-19 testų procentas į viršų ėmė stiebtis jau nuo spalio pradžios (5 proc.) ir nuosekliai kilo.

Panaši tendencija matyti ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose, kur diagnozuotų teigiamų COVID-19 atvejų kreivė gruodį pasiekė 45 proc. ribą.

Tuo metu vidurinio ugdymo įstaigose, kur jau lapkritį buvo imta mokytis nuotoliniu būdu, teigiamų tyrimų procentas siekia 40 proc. Ši riba pasiekta gruodžio viduryje.

Mažiau teigiamų COVID-19 atvejų nustatoma ir tarp aukštojo mokslo įstaigų darbuotojų. Paskutinę savaitę, atlikus 1406 testus, teigiami COVID-19 atvejai buvo nustatyti 10 proc. asmenų.

Taip galėjo nutikti dėl to, kad aukštojo mokslo įstaigos, kaip ir bendrojo lavinimo mokyklos, jau anksčiau perėjo į nuotolinį mokymą. Tuo metu savarankiškai dar negalintiems mokytis darželinukams bei pradinukams buvo taikoma išimtis – jų ugdymas toliau vyko kontaktiniu būdu.

Lietuvoje iš viso jau atlikta virš 1,5 mln. COVID-19 tyrimų. Per paskutines septynias dienas iš visų atliekamų testų 22,3 proc. atvejų buvo teigiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio