Arūnas Karaliūnas. 2022-ieji – Kauno šlovės metai

Visos pasaulio šalys, miestai ir jų gyventojai dar ilgai tvarstys žaizdas, kurias 2020-aisiais paliko koronaviruso pandemija.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2021, 7:00 AM

Nors Kauno regionas gruodį nuolat buvo minimas kaip vienas karščiausių taškų šalyje, išsiskiriantis mirčių gausa, bauginančių skaičių nereikėtų sureikšminti – nei kauniečiai mažiau saugosi užkrato, nei išsiskiria nusilpusia imunine sistema.

Tiesiog Kauno regione gausu slaugos įstaigų, kuriose gyvena garbaus amžiaus, ligų nualinti žmonės, kuriems infekcija – pati pavojingiausia.

Paskutinėmis metų savaitėmis atskriejo viltingos žinios – farmacininkams pavyko sukurti efektyvių vakcinų nuo koronaviruso ir vakcinacija prasidėjo.

Dabar jau galima tikėtis, kad 2021-aisiais kauniečiai praėjusius metus prisimins kaip slogų sapną, kuris niekaip nesusijęs su tikrove, o pirmieji pavasario saulės spinduliai galutinai sunaikins šlykštaus užkrato likučius.

Prireiks nemažai laiko, kol atsigaus prie žlugimo slenksčio atsidūręs kai kurių sričių verslas – kavinės, viešbučiai, grožio salonai, pramoginiai renginiai.

Gyventojai mėgsta pabrėžti, kad be jų galima gyventi. Žinoma, galima, tačiau nereikėtų pamiršti, kad kiekviena komercinė veikla – tai ir mokami mokesčiai, kuriais finansuojama švietimo sistema, miesto infrastruktūra.

Sustojęs verslas – tai ir padidėjęs bedarbių skaičius, o be darbo likusiems žmonėms taip pat reikia mokėti išmokas.

Net didžiausi optimistai turėtų sutikti, kad 2021-ieji Kaunui bus lyg pagirios po triukšmingo vakarėlio. Skirtumas tas, kad vakarėlio metu žmonės dažniausiai linksminasi, o kauniečiai pastaruosius 8–9 mėnesius progų linksmintis beveik neturėjo.

Jeigu Kaunui 2021 metais pavyktų sugrąžinti bent pusę 2019 metais fiksuotos įvairių paslaugų apimties, tai jau būtų geras rezultatas.

Pravertos Kauno senamiestyje įsikūrusių kavinių durys ir prie lauko staliukų susėdę vokiečiai ar skandinavai jau būtų aiškus ženklas, kad gyvenimas po truputį grįžta į normalias vėžes.

Galimybė arenoje gyvai stebėti „Žalgirio“ krepšininkų rungtynes ar garsaus atlikėjo koncertą taip pat suteiktų kauniečiams anksčiau gal net deramai neįvertintų malonių patirčių.

O atgijęs gyvenimas Kauno oro uoste būtų šventė visiems žmonėms, trokštantiems keliauti ir pažinti pasaulį.

Visa tai nutiks, tačiau lieka vienas svarbus klausimas – kada? Infekcinių ligų žinovas LSMU profesorius A.Laiškonis dažnai mėgsta kartoti, kad mes pandemiją tikrai nugalėsime, kaip nugalėjome anksčiau kilusius infekcinių ligų protrūkius.

Taigi 2021-ieji turėtų tapti lūžio metais, tačiau Kaunas išliks paliegęs – lyg sveikstantis ligonis po sunkios ligos. Beje, kiti Lietuvos miestai atrodys ne ką geriau.

Jeigu kas nors labai gero mieste įvyks 2021-aisiais, tai bus labiau atsitiktinumas. Visa, kas geriausia, Kaune turėtų nutikti tik 2022 metais.

Jau vien tai, kad Kaunas taps Europos kultūros sostine, turėtų gerokai padidinti miesto žinomumą visame žemyne ir paskatinti europiečius ieškoti bilietų skrydžiui į šlovingą praeitį menantį Lietuvos miestą.

2022-ųjų pavasarį vartus žiūrovams atvers rekonstruotas S.Dariaus ir S.Girėno stadionas, o ta proga ant naujosios jo vejos galima tikėtis išvysti futbolo žvaigždžių pasirodymą. Tokio lygio stadionas bus vienintelis Lietuvoje.

Tų pačių metų rudenį Nemuno saloje laukiama ir mokslo centro „Mokslo sala“ atidarymo – tai išties labai svarbus ir brangus objektas, kurio atkakliai siekė Kauno valdžia. Statybos darbai prasidėjo ir kol kas nėra jokių ženklų, kad projektas galėtų nepavykti.

Maždaug tuo pat metu „Žalgirio“ arenos pašonėje pradės veikti 26 mln. eurų vertės vandens sporto centras su olimpinio dydžio baseinu ir pramogų erdvėmis.

Metų pabaigoje jau bus įsibėgėjusi rinkimų kampanija, kurios metu paaiškės, ar Kauno meras V.Matijošaitis sieks dar vienos kadencijos, ar prasidės intriguojanti kova dėl teisės įsikurti jo darbo kabinete.

Sutikite, 2022-ieji bus Kauno šlovės metai, o iki jų liko ne tiek jau daug laiko – vos 12 mėnesių, kurie pralėks nepastebimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.