Į R. Karpavičiaus šimtamilijoninį palikimą nusitaikę veikėjai jau draskosi dėl turto, prabilo ir svarbi liudytoja III dalis

Vienas turtingiausių Lietuvos žmonių Raimondas Karpavičius, užkluptas smegenų vėžio, galėjo tapti lengvu grobiu. Jis jau 2018 metų vasarą elgėsi keistai – apie tai prabilo ir verslininkė Ingrida. Tuo tarpu apsaugos įmonės vadas slepia, nuo ko turtuolį saugojo ligoninėje.

 Vienas turtingiausių Lietuvos žmonių R. Karpavičius, užkluptas smegenų vėžio, galėjo tapti lengvu grobiu. <br> lrytas.lt koliažas.
 Vienas turtingiausių Lietuvos žmonių R. Karpavičius, užkluptas smegenų vėžio, galėjo tapti lengvu grobiu. <br> lrytas.lt koliažas.
 Dėl vilos Tenerifėje vykstanti kova išvertė iš postų aukštus policijos pareigūnus.
 Dėl vilos Tenerifėje vykstanti kova išvertė iš postų aukštus policijos pareigūnus.
 Iš R.Karpavičiaus telefono 2019 m. liepos 22 d. anūkams nuskriejo pikta žinutė, kurią galėjo rašyti ne jis.
 Iš R.Karpavičiaus telefono 2019 m. liepos 22 d. anūkams nuskriejo pikta žinutė, kurią galėjo rašyti ne jis.
 Su mirštančiu R.Karpavičiumi negalėjo atsisveikinti net anūkai.
 Su mirštančiu R.Karpavičiumi negalėjo atsisveikinti net anūkai.
 Tituluota kaunietė buvo turtuolį atsivedusi į bajorų renginį ir pristatė kaip mecenatą J.Norvaišienei.
 Tituluota kaunietė buvo turtuolį atsivedusi į bajorų renginį ir pristatė kaip mecenatą J.Norvaišienei.
 Paskutiniu metu R.Karpavičius buvo įtikėjęs, kad bus karalius, net pasidarė herbą.
 Paskutiniu metu R.Karpavičius buvo įtikėjęs, kad bus karalius, net pasidarė herbą.
 A.Grybauskienė (dešinėje) organizuodavo renginius su Kauno kunigais.<br> M.Patašiaus nuotr.
 A.Grybauskienė (dešinėje) organizuodavo renginius su Kauno kunigais.<br> M.Patašiaus nuotr.
 R.Karpis įvardijo galimos nusikalstamos veikos veikėjus. Tarp jų – jaunoji našlė.
 R.Karpis įvardijo galimos nusikalstamos veikos veikėjus. Tarp jų – jaunoji našlė.
 Kaunietė našlė teigė, kad su tauragiškiu A.Pukeliu susipažino tik per laidotuves.
 Kaunietė našlė teigė, kad su tauragiškiu A.Pukeliu susipažino tik per laidotuves.
 Aistė Karpavičienė neretai vyksta į Nidą – ji teismo paskirta laikina namo, kuris priklausė R.Karpavičiui, administratore.<br> Skaitytojo nuotr.
 Aistė Karpavičienė neretai vyksta į Nidą – ji teismo paskirta laikina namo, kuris priklausė R.Karpavičiui, administratore.<br> Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jan 3, 2021, 2:23 PM, atnaujinta Jan 8, 2021, 12:12 PM

Pasitelkė apsaugos firmą

R.Karpavičius, pakliuvęs į Kauno klinikas, buvo atskirtas nuo artimųjų, draugų. Prie palatos visą parą buvo apsaugininkas, nors iki tol fizinės apsaugos turtuolis neturėjo. Našlė neatsakė, kam to reikėjo.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, nuo 2018 metų lapkričio 19 dienos ligoninėje budėjo po vieną bendrovės „G4S“ apsaugininką. Jie buvo neginkluoti. Valanda tokios apsaugos įvertinta 9,70 euro.

Buvo sutarta ir dėl ginkluotos reagavimo grupės. Tokios sustiprintos apsaugos su tarnybiniu automobiliu kaina – 15,40 euro už valandą.

„G4S“ Kauno padalinio vadovas Rimantas Grašys nurodė klausimus jam atsiųsti raštu, bet neatsakė, kas užsakė apsaugą, nuo ko reikėjo saugoti milijonierių ir kas už tai mokėjo.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, užsakovė turėjo būti A.Grybauskienė, kuri apsaugos firmai paliko kontaktus. Kaunietė vėliau ėmė atsiliepinėti ir R.Karpavičiaus telefonu.

Tikėtina, kad iš R.Karpavičiaus telefono ji galėjo siųsti žinutes pirmajai jo šeimai, Tenerifėje esančios gamyklos „Marilitu“ atstovei. Buvo reikalaujama palikti vilą Tenerifėje.

Su sergančiu verslininku negalėjo susisiekti ir sūnus R.Karpis.

„Labas, tėvai, norėjau paklausti, kaip tavo sveikata. Buvau užėjęs, bet tavo dama apgailestavo ir pasakė, kad tu manęs nenori matyti! Tavo valia! Linkiu pasveikti nežiūrint į nieką“, – tėvui rašė R.Karpis, tačiau atsakymų nesulaukė.

Po operacijos išleisdami pacientą iš ligoninės medikai norėjo išrašyti siuntimą į vieną geriausių specializuotų klinikų Amsterdame. Tačiau į Nyderlandus ligonis neišvyko, nors transportas buvo užsakytas.

Pirmąją „Lietuvos ryto“ tyrimo dalį „Aiškėja turtuolio R. Karpavičiaus santuokos užkulisiai: greita ceremonija, neatpažįstamas jo parašas“ skaitykite čia.

Antrąją „Lietuvos ryto“ tyrimo dalį „Prabilo R.Karpavičiaus testamento paslaptį žinanti advokatė: „Susipažinome Kauno klinikose““ skaitykite čia.

Lygiavosi į garsią vienuolę

Dramatiškoje R.Karpavičiaus likimo ir jo šimtamilijoninio palikimo istorijoje figūruoja spalvingų veikėjų – politikų, pareigūnų, šešėlinio pasaulio atstovų.

Vis dėlto ryškiausias vaidmuo teko našlei Aistei Karpavičienei, buvusiai Kauno senamiesčio draugijos vadovei.

2016 metais moteriai už visuomeninę veiklą buvo suteiktas Metų kaunietės titulas.

„Vadovaujuosi Motinos Teresės pavyzdžiu – tiesiog darau gerus darbus. O geri darbai anksčiau ar vėliau nelieka nepastebėti“, – yra sakiusi kaunietė, kuri yra studijavusi psichologiją ir turėjo ryšių su Kauno kunigais.

Aktyvi visuomenininkė laisvalaikiu mėgo žaisti tenisą, jodinėti žirgais, šokti sportinius šokius, užsiimti joga.

„Visur gyvenime pirmenybę teikiu kokybei, todėl gerai jaučiuosi su natūralios odos avalyne, pirštinėmis, rankine. Dėviu natūralius kailius ir papuošalus“, – savo stilių apibūdino kaunietė.

Bet ji neužsimindavo apie pirmąją santuoką, kuri sudaryta 1994 metais, o nutrūko 2004-aisiais.

Antrąją santuoką gražioji kaunietė taip pat buvo linkusi laikyti paslaptyje. Teikdama prašymą ji įrašė: „Nesutinkame, kad apie mūsų santuoką būtų paskelbta žiniasklaidoje.“

„Aistės sprendimas neskelbti viešai apie santuoką – nelogiškas ir prieštarauja tradicijai, nes įprastai tuo džiaugiamasi, bičiuliai ateina jaunavedžių pasveikinti, palinkėti jiems laimės“, – kalbėjo R.Karpavičiui artimas šaltinis.

Santuoka su sunkiai sergančiu milijonieriumi galėjo būti sudaryta kaip saugiklis, jeigu kiltų ginčų dėl testamento. O kad ateityje jis bus užginčytas ir kad pirmoji šeima nepaliks situacijos likimo valiai, našlė turėjo numanyti.

Pirmoji šeima dėl galimo turto užvaldymo į teisėsaugą kreipėsi dar R.Karpavičiui esant gyvam. Tik tada, pareigūnui pabendravus su verslininku, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Pagal 2018 metų lapkritį Kauno klinikose sudarytą testamentą, visas turtas turėjo atitekti milijonieriaus broliui H.Karpavičiui.

O štai 2019 metų kovo 5-ąją patvirtintame R.Karpavičiaus testamente jau atsirado ir A.Grybauskienės pavardė. Jai paliktas namas Nidoje ir apie 4 milijonų eurų vertės vila Tenerifėje. Bet vila priklausė ne R.Karpavičiui, o įmonei.

Tikėtina, kad būdamas šviesaus proto verslininkas nebūtų padaręs tokios klaidos, nes anksčiau dokumentus atidžiai tikrindavo.

Visą kitą turtą – akcijas, pinigus, vertybinius popierius milijonierius lygiomis dalimis paliko A.Grybauskienei ir broliui H.Karpavičiui.

Norėjo būti karalius

Kuo tituluota kaunietė taip apžavėjo milijonierių, kad jis jai užrašė įspūdingo dydžio palikimą?

„Mano karalius“, – taip kaunietė vadindavo R.Karpavičių.

Paskutiniu metu verslininkas buvo įtikėjęs, kad turi bajoriško ir karališko kraujo. Jis vis kartodavo, kad bus karalius.

Milijonierius žadėjo vykti į istorinį Ukrainos regioną Volynę ir dalyvauti krikšto apeigose – tokiose kaip praeityje Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas Didysis.

Gal ligos paveikto verslininko troškimai ir pasitarnavo kaunietei? Ji dalyvavo bajorus vienijančios organizacijos veikloje, buvo Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos (LBKS) vado pavaduotoja.

Matyt, neatsitiktinai R.Karpavičius dalyvavo ir 2018 metų lapkritį vykusioje bajorų sueigoje.

„Į bajorų sueigą Kauno karininkų ramovėje R.Karpavičių atsivedė Aistė. Pamaniau, kad jis yra jos draugas. Aistė – gera organizatorė“, – yra sakiusi šokių trenerė Jūratė Norvaišienė.

Ėmė elgtis lyg beprotis

Keistos R.Karpavičiaus kalbos įsiminė verslininkei Ingridai, kuriai su juo nesyk teko bendrauti.

„Aš R.Karpavičių mačiau tris kartus – tai buvo darbiniai susitikimai. Du kartus jis buvo labai dalykiškas, elgėsi rafinuotai, užsiminė, kad dėl visko tariasi su žmona Audrone“, – pasakojo Ingrida.

2018-ųjų liepą Prienuose vyko pienininkų sąskrydis. Į jį su bendradarbiais atvyko ir R.Karpavičius.

„Kalbėdamas per renginį ponas Raimondas padėkojo Audronei Karpavičienei – sakė, kad daug pasiekė jos dėka. Po to jis prisėdo prie manęs. Atrodė pasikeitęs.

Paėmė mano ranką ir pravirko. Pasakė, kad mano energija maloni. Pakvietė atvažiuoti į Nidą. Ponas Raimondas kalbėjo, kad jis yra visatos valdovas.

Jis užsipuolė garsų dainininką – esą tas išsižadėdamas motinos padarė klaidą, už kurią Dievas neatleis. Atlikėjas išsigandęs išvyko.

Verslininkas uždraudė išvykti kaimo kapelai, liepė dar groti. Kiti renginio dalyviai tai girdėjo, bet manė, kad jis išgėręs. O aš manau, kad jis jau tada sirgo, taip jį veikė smegenų vėžys. R.Karpavičius tada elgėsi kaip išprotėjęs žmogus.

Po to, kai išvažiavo, vakare man skambino, bet aš neatsiliepiau“, – paskutinį susitikimą su milijonieriumi prisiminė Ingrida.

Kitas šaltinis „Lietuvos rytui“ teigė, kad R.Karpavičius paskutinius metus gyveno didelėje baimėje, nes buvo šantažuojamas.

Kaune buvo surinkta informacijos apie jo praeitį, įkalinimą, sūnaus klystkelius. Už tai, kad informacija nebūtų paviešinta, buvo reikalaujama pinigų.

Našlę guodė ir politikai

Verslininkė Ingrida buvo nuvykusi į R.Karpavičiaus laidotuves, kur pirmąkart pamatė Aistę Karpavičienę. Ingridai įstrigo, kad našlė dėvėjo aptemptą suknelę, lyg būtų išsiruošusi į pobūvį. Šalia sėdėjo ir ją guodė politikos patriarchas Vytautas Landsbergis.

Tai – ne vienintelis politikas, atsidūręs kaunietės kelyje. Ją sieja bičiulystė su buvusiu Kauno vicemeru Povilu Mačiuliu, kuris eina aukštas pareigas Prezidentūroje.

„Mes esame su Kauno senamiesčio bendruomene darę keletą renginių. Buvo ruošiama Kauno senamiesčio strategija. Tiek ją ir žinau. Aistė yra gera organizatorė, rengė dėmesio vertas šventes“, – teigė P.Mačiulis.

Laidotuvėse šmėžavo ir prieštaringai vertinamas verslininkas Arūnas Pukelis, pravarde Švinius. Sklido kalbos, kad našlė su juo buvo pažįstama, kad jis norėjo pirkti R.Karpavičiaus verslą.

„Aš turiu įmonę, kuri gamina pieno įrenginius, darome ir sviesto gamybos mašinas. Bendrauju su visais pienininkais. Bet aš neturėjau ketinimų daryti verslo būtent pieno pramonėje.

Buvau R.Karpavičiaus draugas. Kai jis susirgo, užsidarė, su niekuo nebendravo. Jau nuo 2018 metų rudens jis neatsiliepė į mano skambučius ir neperskambino“, – teigė A.Pukelis.

Jis aiškino, kad apie kaunietę A.Grybauskienę išgirdo 2018 metų rudenį, o pirmą kartą ją pamatė per milijonieriaus laidotuves.

„Pirmąkart A.Pukelį pamačiau 2019 metų rugpjūčio 11-ąją per savo vyro laidotuves. Apie jo galimą norą pirkti kokią nors įmonę nesu girdėjusi“, – sąsajų su tauragiškiu kratėsi ir Aistė Karpavičienė.

Prašė paliudyti teisme

Po R.Karpavičiaus mirties įsiplieskus kovai dėl jo šimtamilijoninio palikimo Aistė Karpavičienė viešai tikino, kad su juo draugavo ketverius, o kartu gyveno dvejus metus.

Paprašyta patikslinti, kada pradėjo su verslininku artimai draugauti, našlė teigė, kad į tai atsakys pasibaigus teisiniams procesams.

Pirmoji žmona Audronė Karpavičienė buvo priblokšta. Vienas turtingiausių Lietuvos žmonių iki 2018 metų lapkričio 14-osios, kai klaipėdiečio V.Anužio įkalbėtas išvyko į Klaipėdos, o po to – į Kauno ligoninę, gyveno su ja name Palangoje.

Tai „Lietuvos rytui“ patvirtino ir namo apsaugininkas, ir tvarkytoja.

Dar 2017 metais kaunietė galėjo draugauti su kitu verslininku.

Kai su juo susisiekiau, vyras teigė, kad neturi ko pasakyti.

Tačiau kitas pašnekovas patvirtino, kad po R.Karpavičiaus mirties našlė ieškojo liudininkų, kurie teisme paliudytų apie jos artimą draugystę su milijonieriumi.

„Aistė paprašė teisme liudyti jos naudai – pasakyti, kad su R.Karpavičiumi neva draugavo mažiausiai dvejus metus ar ilgiau. Atsakiau, kad negaliu to padaryti, nes tai netiesa ir taip nebuvo. Aš atsisakiau meluoti.

Man atrodo, kad ši istorija – didelis kriminalas. Aš versle sukuosi jau daug metų.

Neįsivaizduoju, kas vyrui su galva galėtų atsitikti, kad už keturis pabuvimo šalia mėnesius moteriai perrašytų tokį didelį turtą“, – teigė pajūryje žinomas verslininkas Egidijus Vičius.

Rinko žinias apie verslininką?

Kol vyksta teisminiai ginčai, kaunietė Aistė Karpavičienė jos prašymu yra paskirta R.Karpavičiui priklausiusio namo Nidoje administratore. Nidiškiai rudenį matė ją teniso aikštyne ir žingsniuojančią link kapinių, kur yra urna su milijonieriaus pelenais.

Dėl šimtamilijoninio palikimo užvirusi nuožmi kova privertė vietos gyventojus prisiminti ir 2018-ųjų vasaros įvykius.

„Man teko Nidoje žaisti tenisą ir su Raimondu, ir su Aiste. Susipažinti jie galėjo 2018-ųjų vasarą ar kiek anksčiau. Kaunietė ateidavo į teniso aikštyną.

Ji atrodė valdinga, organizuota, bet paslaptinga.

Ji teniso žaidėjams siūlydavo kvietimus į masažą, kurį Nidoje darydavo kažkoks kaunietis. Tokį gavo ir R.Karpavičius.

Kartą teniso aikštėje Aistė ištarė, kad yra laimingiausia moteris.

Bet tada R.Karpavičius negyveno su ja. Verslininkas vasarodavo savo name, prie kavos pasakodavo apie sūnų Roką. Tema apie Roko praeitį buvo skaudi, tačiau sūnų jis labai mylėjo“, – kalbėjo Neringos senbuvė.

Teniso mėgėjai kartu atsipūsdavo prie arbatos, kavos.

R.Karpavičius pasisiūlydavo sumokėti už aikštės nuomą. Nidiškiai žinojo, kad tai turtuolis. Ar tai žinojo ir kaunietė?

„2018-ųjų liepą Aistė mūsų klausinėjo apie R.Karpavičių. Ji sakė, kad nori kuo daugiau apie jį žinoti, esą tai jai labai svarbu“, – sakė viena teniso žaidėjų.

Prie kavos R.Karpavičius pakalbėdavo apie naujas idėjas, paklausdavo, kiek reikėtų pinigų joms įgyvendinti. Per pokalbį, vykusį 2018 metų vasarą Nidoje, jis nusistebėjo, kad vienai kaunietei senoms telefono būdelėms atnaujinti reikėtų net trijų milijonų eurų.

Mat už tokią sumą būtų galima daug gerų būstų nupirkti.

„Tikrai ne“, – atsakė našlė, kai paklausiau, ar R.Karpavičius parėmė kokį nors jos projektą.

Milijonierius testamente įpareigojo A.Grybauskienę ir H.Karpavičių jo urną palaidoti Nidoje.

Testamentas turėjo būti paskelbtas 2019 metų rugpjūčio 12 dieną, pirmadienį. Tada kaip našlė iš anksto sužinojo apie vyro valią, nes velionio palaikai buvo skubiai kremuoti?

„Jei testamentas dar nebuvo paskelbtas ir nebuvo kito R.Karpavičiaus valią išreiškiančio dokumento, vadinasi, jau iš anksto buvo žinomas testamento turinys. Jo konfidencialumas buvo pažeistas“, – paaiškino šaltinis, išmanantis palikimo reikalus.

Dėl palikto turto – nesutarimai

Kilus kovai dėl R.Karpavičiaus palikimo teismas uždraudė išduoti palikimo teisės liudijimą. Bet turtą jau bandoma tyliai parceliuoti.

„Lietuvos rytui“ paskelbus tyrimą apie tai, kad užvirė kova Vilniaus įmonėje „Ferogama“ ir buvo pakeistas ilgametis vadovas J.Viesulas, į tai sureagavo ir našlė.

„Mano žiniomis, vyrui priklausiusių bendrovių akcijų administratorius H.Karpavičius visais klausimais tariasi tik su A.Mockuviene, kuriai spalio mėnesį jis perleido bendrovės „Karpis“ prezidento postą.

Aš bendrovės veiklos klausimais, taip pat ir turto pardavimo klausimais, esu susipažinusi tik tiek, kiek man, kaip bendrovės valdybos narei, suteikia informacijos A.Mockuvienė. Gaila, bet dažnai ši informacija nėra išsami.

Su manimi nėra derinami jokie procesiniai veiksmai ir net tokie klausimai, pavyzdžiui, kaip bendrovės „Ferogama“ vadovo ir įstatų keitimas.

Tik iš jūsų publikacijos sužinojau apie keistomis sąlygomis atliktą šios įmonės ilgamečio direktoriaus, kuriuo pasitikėjo mano velionis vyras, pakeitimą. Po publikacijos patikrinau viešai prieinamus duomenis ir sužinojau, jog buvo pakeistas ne tik bendrovės „Ferogama“ vadovas, bet ir bendrovės įstatai.

Kilus abejonių dėl paveldėtino turto administravimo nedelsdama pateikiau administratoriui H.Karpavičiui ir bendrovės „Karpis“ prezidentei A.Mockuvienei prašymus suteikti man informaciją apie įvykius bendrovėje „Ferogama“. Atsakymų nesu gavusi“, – „Lietuvos rytui“ aiškino Aistė Karpavičienė.

Našlė patvirtino, kad yra „Marijampolės pieno konservų“ rinkodaros vadovė, siekia įgyvendinti su R.Karpavičiumi pradėtą visos įmonių grupės įvaizdžio pertvarkymo idėją, kuri dabartinei vadovybei esą nepriimtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas