Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

76 metų marijampolietė informaciją apie kriptovaliutą pastebėjo prieš du mėnesius. Skelbime žadamas greitas ir solidus pelnas pensininkei padarė įspūdį.
76 metų marijampolietė informaciją apie kriptovaliutą pastebėjo prieš du mėnesius. Skelbime žadamas greitas ir solidus pelnas pensininkei padarė įspūdį.
Valstybinio jūrų uosto direkcija pelnė Klaipėdos pramonininkų asociacijos apdovanojimą „Už darbuotoją“. 
Valstybinio jūrų uosto direkcija pelnė Klaipėdos pramonininkų asociacijos apdovanojimą „Už darbuotoją“. 
Pusiaukelėje tarp Marijampolės ir Kalvarijos esančiame Marijampolės savivaldybės kaime šįmet įžiebta išskirtinė eglė.
Pusiaukelėje tarp Marijampolės ir Kalvarijos esančiame Marijampolės savivaldybės kaime šįmet įžiebta išskirtinė eglė.
Pusiaukelėje tarp Marijampolės ir Kalvarijos esančiame Marijampolės savivaldybės kaime šįmet įžiebta išskirtinė eglė.
Pusiaukelėje tarp Marijampolės ir Kalvarijos esančiame Marijampolės savivaldybės kaime šįmet įžiebta išskirtinė eglė.
Nuo kitų metų pradžios keičiasi įkainiai už automobilių stovėjimą miesto centre.
Nuo kitų metų pradžios keičiasi įkainiai už automobilių stovėjimą miesto centre.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 3, 2021, 4:20 PM

Kužiai

Šiaulių rajono savivaldybė įteikė Metų kraštotyrininko premiją. Šįmet laureate tapo Kužių gimnazijos istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytoja ekspertė Violeta Laurutienė.

Jos vadovaujami jaunieji kraštotyrininkai surinko daug vertingos medžiagos apie krašto partizanus. Surinkti faktai buvo panaudoti leidžiant Alekso Šemetos knygą „Eilinio partizano atsiminimai“, kurią parengė Vilniaus universiteto docentė Jolanta Mažylė.

Rokiškis

Girtas į namus sugrįžęs 31 metų vyras kaip reikiant išgąsdino šiek tiek už save vyresnę žmoną. Kvaitulio apimtas vyras užsipuolė sutuoktinę ir grasino su ja susidoroti.

Galiausiai jis pareiškė, kad pelenais paleis jųdviejų namus. Vyras pagriebė žiebtuvėlį ir padegė savo palaidinę, bet nelaukė, kol ugnis įsismarkaus, ir iškart ją užgesino.

Name užsirakinęs vyras neįsileido gaisro gesinti atskubėjusių gaisrininkų. Kadangi gaisras nekilo, gelbėtojai palaukė policininkų. Sulaikytas įtariamasis į alkoholio matuoklį pripūtė 2,11 promilės.

Klaipėda

Ievos Simonaitytės biblioteka sukūrė turistinį maršrutą „Literatūrinė Klaipėda tarpukariu“. Vaikštinėjant uostamiesčio gatvėmis galima susipažinti ne tik su gerai pažįstamais, bet ir mažai žinomais vokiškai rašiusiais ir didelę meilę gimtajam kraštui savo kūriniuose skleidusiais Rudolfu Naujoku, Erichu Karschies, Ewaldu Swars, Alfredu Brustu, Pauliumi Bocku ir kitais.

Tai tarpukariu Klaipėdoje gyvenę rašytojai, poetai, publicistai, spaudos darbuotojai. Jie beveik užmiršti, nes tik nedidelė dalis jų kūrybos išversta į lietuvių kalbą.

Valstybinio jūrų uosto direkcija pelnė Klaipėdos pramonininkų asociacijos apdovanojimą „Už darbuotoją“. Įmonėje sėkmingai veikia darbuotojų motyvavimo modelis, atlygis mokamas pagal kompetenciją, daug metų galioja kolektyvinė sutartis.

Skatinama darbuotojų iniciatyva studijuoti – kompensuojama dalis studijų išlaidų, mokslams suteikiamos mokamos atostogos. Kiekvienas darbuotojas apdraustas nuo nelaimingų atsitikimų, galioja ir papildomas sveikatos draudimas. Visi darbuotojai papildomai apdrausti ir nuo COVID-19.

Biržai

Berniukas su vyresne seserimi vaikštinėjo kieme. Kažkuriam iš jų šovė į galvą mintis užlipti ant tvenkinio, užšalusio po šaltos nakties. Plonas ledas nebuvo tvirtas, tad vaikams spėjus žengti vos kelis žingsnius jis įlūžo. Abu atsidūrė šaltame vandenyje.

Vaikai įlūžo netoli kranto, toje vietoje dar nebuvo gilu.

Šlaputėliai mažieji nelaimėliai sugebėjo išsikapanoti iš vandens ir tekinomis pasileido į namus. Apžiūrėti vaikai buvo nuvežti į ligoninę. Paaiškėjo, kad nieko rimto jiems nenutiko. Abu buvo tik sušalę, tačiau sveiki.

Alytus

Po remonto Vidzgirio progimnazijos sporto salėje pakeistos ne tik grindys, krepšinio lentos ir apšvietimas.

Dzūkijos pastatus originaliais darbais puošiantis menininkas Pijus Šematulskis ant salės sienų įamžino Alytų išgarsinusius sportininkus: olimpietę lengvaatletę Vaidą Žūsinaitę-Nekrošienę, futbolo vartininką bei trenerį Gintarą Staučę, krepšininkę Jurgitą Štreimikytę-Virbickienę.

Visi trys sportininkai mokėsi šioje mokykloje.

Panevėžys

Bendrajam pagalbos centrui paskambinęs vyras pranešė, kad jo žmona negali nuo piršto nusimauti žiedo.

Skambintojas neaiškino, ar ištino sumuštas pirštas, ar tiesiog moteris buvo per daug prigėrusi skysčių, todėl jis ir išbrinko. Kad ir kaip moteris bandė nuo piršto numauti žiedą, tas nekrustelėjo iš vietos. Nepadėjo nė muilinimas.

Nuo mėginimo numauti žiedą pirštas tik dar labiau ištino. Žiedui įsispaudus į odą moteris ėmė skųstis skausmu.

Gaisrininkai replėmis praplėtė žiedą ir nuėmė jį nuo piršto.

Moteriai medikų pagalbos neprireikė.

Šiaulių gatvėje radęs atrakintas namo duris 45 metų vyras labai nustebo. Jis gerai prisiminė, kad išeidamas iš namų duris užrakino, o raktą paliko slaptavietėje. Kad nereikėtų jo nešiotis, namiškiai buvo nusprendę jį laikyti sutartoje vietoje.

Vis dėlto ilgapirščiai nužiūrėjo, kur šeimininkai slepia durų raktą. Sulaukę momento, kai žmonių name nebuvo, jie pasinaudojo slaptavietėje rastu raktu. Išnaršę kambarius įsibrovėliai aptiko 80 eurų. Išeidami vagys išsinešė televizorių. Pareiškimą policijai parašęs nukentėjėlis nurodė patyręs 280 eurų nuostolį.

Vilkiškiai

Pasvalio rajone vienas vyras pastebėjo degantį kaimyno garažą, sujungtą su lauko virtuve. Garaže stovintis automobilis dar neliepsnojo, bet buvo aišku, kad liepsnos persimes ir į jį.

Pamatęs sutrikusį šeimininką kaimynas įbėgo į garažą, paleido variklį ir išvairavo automobilį į kiemą.

Per gaisrą nudegė pastato stogas, pradegė perdanga, ugnis suniokojo viduje buvusius daiktus. Gaisrininkų manymu, gaisrą sukėlė savaime užsidegęs į elektros tinklą įjungtas automobilio akumuliatoriaus įkroviklis.

Šiauliai

Nuo kitų metų pradžios keičiasi įkainiai už automobilių stovėjimą miesto centre. Mieste išlieka ta pati vieno tarifo zona, bet po centrinės Prisikėlimo aikštės, Aušros alėjos rekonstrukcijos įrengta kur kas daugiau parkavimo vietų.

Nuo šiol mažiausias mokestis bus 0,2 euro – už tokią sumą automobilis galės stovėti 20 minučių. Visos darbo dienos mokestis bus 3 eurai, jeigu ši suma bus iškart sumokėta į parkomatą arba naudojantis mobiliojo ryšio operatorių paslaugomis. Jeigu už parkavimo paslaugą bus sumokama kitą dieną iki vidurnakčio, mokestis už vieną darbo dieną sieks 12 eurų. Mėnesio abonemento kaina – 25 eurai.

Plungė

Dariaus ir Girėno gatvėje automobilis BMW, vairuojamas 52 metų vyro, partrenkė 76 metų moterį, o kitas nenustatytas automobilis ją pervažiavo ir pasišalino iš įvykio vietos.

Atvykę greitosios pagalbos medikai pėsčiajai padėti jau nebegalėjo, buvo konstatuota jos mirtis.

Užvarčiai

Kėdainių rajono kaime esančioje malkomis prekiaujančioje įmonėje „Sausos malkos“ kilo gaisras. Mūrinis pastatas pradėjo liepsnoti anksti rytą.

Kol atvyko pagalba, nudegė ir sukrito pastato stogas, sudegė šalia stovėjęs mikroautobusas „Ford Transit“ ir krautuvas pastato viduje.

Taip pat apdegė netoliese stovinčios medinės pašiūrės stogas. Ugniagesiams pavyko išgelbėti skardinį ir medinį pastatus, taip pat aplink degusį pastatą daug paruoštų gabenti malkų padėklų.

Marijampolė

76 metų marijampolietė informaciją apie kriptovaliutą pastebėjo prieš du mėnesius. Skelbime žadamas greitas ir solidus pelnas pensininkei padarė įspūdį.

Moteris į anketą įrašė savo telefono numerį.

Labai greitai jai paskambino vyriškis, prisistatė investavimo agentu ir nurodė sąskaitą, į kurią pensininkė turi pervesti pirmąją investiciją – 207 eurus.

Pervedusi pinigus marijampolietė kantriai laukė du mėnesius, tačiau nei įgijo kriptovaliutos, nei gavo pelno. Pensininkė bandė prisiskambinti su ja bendravusiam tariamam agentui, tačiau jis nebeatsiliepė.

Yniškės

Antradienio rytą Šiaulių rajono miške medžioklės metu mirė 53 metų vyras.

Artimieji teigė, kad vyras vartojo vaistus nuo kraujospūdžio, todėl greičiausiai jam sušlubavo sveikata.

Juodšiliai

Antradienį paryčiais gelbėtojai skubėjo į Vilniaus rajone esantį kaimą – užgesinus liepsnojantį sandėliuką rastas žmogaus kūnas.

Aiškinamasi, kaip vyras atsidūrė sandėliuke ir kodėl jis užsiliepsnojo.

Vilnius

Į ligoninę pateko kurjeris, kuris atvežęs siuntą į paštomatą apsinuodijo neaiškia chemine medžiaga. Incidentas antradienio vakarą įvyko Saulėtekio rajone.

Vieną siuntą kurjeris netyčia išmetė. Jai nukritus ant žemės, sudužo viduje buvę buteliukai, aplinkui pasklido aitrus kvapas, kurjeris pasijuto blogai, jam pradėjo svaigti galva. Į įvykio vietą atskubėjo visos specialiosios tarnybos. Kurjeris buvo išvežtas į ligoninę.

Siuntos likučiai išvežti ekspertams, jie turės pasakyti, kokia medžiaga joje buvo.

Eišiškės

Šalčininkų rajone, kelyje Eišiškės–Pirčiupiai, apie 5 km nuo Eišiškių, nuo kelio nuvažiavo ir kelis kartus vertėsi automobilis „Volkswagen Golf“. Iš paskos važiavęs vyras iš apvirtusio automobilio ištraukė apie 40 metų moterį.

Tuo metu pro šalį važiavo greitosios pagalbos automobilis. Medikai iš karto moteriai suteikė pirmąją pagalbą ir išvežė į ligoninę. Jos būklė sunki.

Kėdainiai

Svirskio gatvėje esančiame ūkiniame pastate policija aptiko ne tik didelį kiekį naminės degtinės, bet ir žaliavos bei įrangos jai gaminti.

Patikros metu rastas naminės degtinės gaminimo aparatas, 1 tona raugo, apie 50 litrų skaidraus skysčio, turinčio specifinį naminės degtinės kvapą, taip pat virš tonos cukraus ir kiti daiktai, kurie galimai buvo naudojami naminės degtinės gamybai. Įvykio vietoje sulaikytas 60 metų kėdainiškis, ūkinio pastato šeimininkas. Jam gresia bauda arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Svetlica

Pusiaukelėje tarp Marijampolės ir Kalvarijos esančiame Marijampolės savivaldybės kaime šįmet įžiebta išskirtinė eglė. Ją pedagogės Kristinos Žėglienės šeima, padedama kaimo bendruomenės, sukūrė iš 609 putojančio vyno butelių. Kristina sakė, jog šią idėją nusižiūrėjo ir gavo vertingų patarimų Krosnos kaime (Lazdijų r.), kuriame stovi nedidelė stiklinių butelių eglė. Putojančio vyno ir šampano butelius 2 metus rinko ir Kristinos bičiuliai, ir kaimo žmonės. Kartais moteris rasdavo prie namo kampo pastatytą pilną maišą butelių, kartais po darbo užvažiuodavo pas kokį kaimyną, kuris pranešdavo turįs eglutei tinkamos taros. Etiketes Kristina su savo vaikais nuskuto dar vasarą, o sutuoktinis suvirino karkasą ir vielos žiedus, kuriais buvo pritvirtinti buteliai. Moteris pabrėžė, jog jų kakliukus būtina susandarinti, nes, jeigu pribėgs vandens, per šalčius buteliai gali sprogti. Pagrindinėje kaimo gatvėje stovinti stiklinė eglutė vakarais sužimba iki pat karūnos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.