Seimas po svarstymo pritarė diplomatinės tarnybos įstatymo pataisoms

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė diplomatinės tarnybos įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama atsisakyti prievolės užsienio reikalų ministrui privalomai sudaryti su užsienio reikalų viceministru diplomatinės tarnybos sutartį.

 Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Agnė Širinskienė<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Agnė Širinskienė<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Valius Ąžuolas<br>V.Skaraičio nuotr.
Valius Ąžuolas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 7, 2021, 2:25 PM

Už įstatymo pakeitimus balsavo 91 Seimo narys, prieš – 1, 21 parlamentaras susilaikė.

Visgi svarstant projektą Seimo posėdyje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai sukritikavo užsienio reikalų ministro inicijuojamas Diplomatinės tarnybos įstatymo pataisas. Opozicijos atstovai teigė, kad inicijuojamos įstatymo pataisos galimai yra skirtos artimo rato asmenims, kuriems kyla rizika negauti leidimo dirbti su slapta informacija ir dėl to prarasti galimybę tapti viceministrais.

Valstietis Valius Ąžuolas teigė, kad šios Diplomatinės tarnybos įstatymo pataisos, nors ir skamba gražiai, yra gražiai išviešintos, tačiau, pasak jo, tai iš tiesų yra tarsi privilegijų naikinimas ir reikalavimų nuleidimas.

„Jeigu mūsų tikslas yra mažinti karteles, mažinti įvairius reikalavimus, tai gal tuo keliu ir eikime, bet gal tada ir įvardinkime, kad šis įstatymo pakeitimas yra skirtas neliečiamiesiems arba yra skirtas draugų rato asmenims, kuriems yra rizika, kad negaus tokio leidimo“, – sakė jis.

Pataisas sukritikavo ir Seimo narė valstietė Agnė Širinskienė. Politikės teigimu, nors įstatymas yra labai gražiai pateiktas, tačiau, pasak jos, jo turinys kelia klausimų. „Yra paimtas vienas fragmentas, kai iš viceministrų iš esmės yra atimamas diplomato statusas. Diplomato statusas yra susijęs su leidimu dirbti su slapta informacija. Viceministrui netekus galimybės būti diplomatu, leidimo gauti dirbti su slapta informacija nebereikės. Taigi jo patikrinimas neturės tarnybose tokių pasekmių, kokias gali turėti tuo atveju, jeigu jis netyčia neturi leidimo dirbti su slapta informacija“, – atkreipė dėmesį ji.

A. Širinskienė Seimo posėdyje taip pat iškėlė klausimą, ar šios įstatymo pataisos nėra susijusius su užsienio reikalų viceministru Mantu Adomėnu, kurio pavardė figūravo „MG Baltic“ byloje.

Kaip anksčiau yra minėjęs užsienio reikalų ministras G. Landsbergis, „viena iš didesnių bėdų diplomatinėje tarnyboje yra vadinamasis įdiplomatinimas, kai politinė vadovybė turi įstatyme numatytas galimybes suteikti diplomatinį rangą savo politinei komandai, apeidama atestacinę komisiją ir, kitaip tariant, nubraukdama gausybę metų įdirbio diplomatams, kurie, norėdami gauti tą patį rangą, turi dirbti dešimt ir daugiau metų, kad galėtų pasiekti tą statusą, kuris dažnai yra suteikiamas tiesiog politiko vienu ypu“.

Teikiamu projektu siūloma atsisakyti prievolės užsienio reikalų ministrui privalomai suteikti užsienio reikalų viceministrui terminuotą (o vėliau – ir nuolatinį) diplomatinį rangą ir sudaryti su užsienio reikalų viceministru diplomatinės tarnybos sutartį.

Ministras G. Landsbergis taip pat siūlo išbraukti nuostatas, kurios ministrui suteikia teisę sudaryti diplomato tarnybos sutartį su asmeniu, užsienio reikalų ministro skiriamu laikinuoju reikalų patikėtiniu diplomatinėje atstovybėje, konsulinės įstaigos vadovu ar ministru patarėju, jeigu jie iki šio paskyrimo dienos nėra sudarę su Užsienio reikalų ministerija diplomato tarnybos sutarties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu