Arūnas Karaliūnas. Prisiminė senas Kauno tradicijas: automobiliai grobiami ir sprogdinami

Nesibaigiančiame naujienų apie koronavirusą ir jo aukas sraute vis ryškesnėmis raidėmis sušvinta policijos pareigūnų pranešimai, kurie kauniečius nukelia į XX amžiaus pabaigą, kai nusikalstamos gaujos buvo pasijutusios tikraisiais miesto valdovais.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2021, 7:00 AM

Kas vyksta pastaraisiais mėnesiais? Girtų vyrų muštynių ar net žmogžudysčių beveik nepasitaiko, nes skirtingiems namų ūkiams karantino metu draudžiama susitikti.

Smurto artimoje aplinkoje nėra tiek daug, kiek galima tikėtis įvertinus aplinkybę, kad žmonės jau beveik mėnesį gyvena uždaryti namuose. Net labai stiprios psichinės sveikatos žmogui tokiomis sąlygomis gali susisukti galva.

Vagystės taip pat dar neišplito, nors veidą dengiančios kaukės – puikiausia priedangos priemonė išpuolį planuojantiems nusikaltėliams. Jeigu vaizdo stebėjimo kameros juos užfiksuoja, atpažinti žmogų – tiesiog neįmanoma misija.

Pastaraisiais mėnesiais atsirado naujų nusikaltimo rūšių, tiksliau – ne naujų, o gerokai primirštų. Jaunoji kauniečių karta galės patirti, kaip gyveno jų tėvai.

Tuomet jau tikrai kyla minčių, kad sugrįžo kelis pastaruosius dešimtmečius Anglijoje daržoves rūšiavę ar Norvegijoje lašišas pjaustę emigrantai, kurie pernelyg ilgai užsiliko Lietuvoje ir neranda teisėtų būdų finansiniams reikalams pataisyti.

Praėjusį savaitgalį nusikaltėlio taikiniu tapo prie daugiabučio Šilainių rajone stovėjęs automobilis „Volkswagen Golf“, kurį suniokojo galingas sprogstamasis užtaisas. Kriminalistai neabejoja, kad šis taikinys buvo pasirinktas neatsitiktinai.

Galingas sprogimas nugriaudėjo automobilių stovėjimo aikštelėje Baltų prospekte. Liudininkai papasakojo, kad prie automobilio „Volkswagen Golf“ dviračiu privažiavo vyras, išdaužė šoninį lango stiklą ir įmetė į saloną sprogstamąjį užtaisą.

Sprogimo būta galingo, nes „Volkswagen Golf“ nuolaužos išlakstė didesniu kaip 10 metrų spinduliu. Jos apgadino dar mažiausiai 3 netoliese stovinčias transporto priemones.

Vietos gyventojai tikino, kad sprogimas sudrebino net namų langų stiklus ir įjungė netoliese stovinčių automobilių garsinę signalizaciją.

Į įvykio vietą buvo iškviesti Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ sprogmenų ekspertai.

Pastarieji spėjo, kad į automobilio vidų buvo įmestas labai galingas šventinis fejerverkas arba net keli sujungti fejerverkai. Nuostoliai gali siekti kelis tūkstančius eurų.

Nėra abejonių, kad šis automobilis taikiniu pasirinktas neatsitiktinai. Turima duomenų, kad transporto priemonės savininkas galėjo turėti priešų.

Per kiek daugiau nei mėnesį Kaune ir Kauno apylinkėse tai jau trečias panašus išpuolis. Ankstesniais dviem atvejais automobiliai taip pat suniokoti neatsitiktinai, jų savininkai nurodė galimas keršto priežastis.

Nusikaltėliai naudojasi šiuo metų laiku, nes sprogimai gyventojams sukelia mažiau įtarimų ir smalsumo.

Pirmadienį kriminalistų akys nukrypo į Karmėlavą (Kauno r.). Jiems tenka aiškintis, ar susidūrė su įžūlaus vairuotojo išpuoliu, ar su bandymu pagrobti apie 50 tūkst. eurų kainuojantį elektromobilį.

Sutemus prie Karmėlavoje įrengto šviesoforo stabtelėjo elektromobilis „Tesla Model 3“. Jį vairavo 26-erių kaunietis, šiuo metu gyvenantis Norvegijoje. Netrukus vyras išvydo iš priekio atbuline eiga riedantį automobilį „BMW 530D“, kuris atsirėmė į priekinę „Tesla“ dalį.

Iš BMW išlipę du jauni vyrai pasiūlė „Tesla“ vairuotojui važiuoti užpildyti eismo įvykio deklaracijos į netoliese esančią automobilių stovėjimo aikštelę. Joje jaunas vyras tikino buvęs sumuštas, jį bandyta įgrūsti į BMW saloną.

Užpuolikai pasišalino, kai konfliktu susidomėjo daugiau praeivių, o keli žmonės apie grumtynes telefonu pranešė policijos pareigūnams. Patruliai išskubėjo į nurodytą vietą, o automobiliu važiavę 25 ir 21 metų jaunuoliai buvo sulaikyti Kauno prieigose.

Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasikėsinimo pagrobti didelės vertės turtą. „Tesla“ vairuotojas prieš dvejus metus pagamintą transporto priemonę įvertino 50 tūkst. eurų.

Kriminalistai spėja, kad elektromobilis ir buvo pagrindinis nusikaltėlių taikinys. Jis pasirinktas visai atsitiktinai, o pats įvykis labai panašus į skandalingąjį I.Strazdauskaitės užpuolimą Kauno prieigose ir jos nužudymą.

Tąkart nusikaltėliams taip pat parūpo brangus merginos automobilis „Audi A7“, ir jie imitavo eismo įvykį.

Nors pareigūnai tiria visus nusikaltimus, jiems vadovybė nurodė pirmiausia kontroliuoti gyventojų judėjimą tarp savivaldybių. Pareigūnai taip pat jau pavargę, dalis serga arba priversti likti izoliacijoje.

Tuo puikiai naudojasi nusikaltėliai, ir beveik nėra abejonių, kad tai – ne paskutinis brutalus išpuolis. Ginkluotas degalinės ar parduotuvės užpuolimas tik patvirtintų, kad trijų dešimtmečių laimėjimai kovojant su nusikaltėlių gaujomis nubraukti per kelis mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.