Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

V.Skaraičio nuotr.
V.Skaraičio nuotr.
Iš Šiaulių buvo iškviesti kinologai su šunimi Hašu.
Iš Šiaulių buvo iškviesti kinologai su šunimi Hašu.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jan 16, 2021, 9:02 PM

Neringa

Neringoje įrengtos dar 23 nemokamo prisijungimo prie belaidžio interneto vietos – 13 lauke ir 10 patalpose.

Jos atsirado Nidos autobusų stotyje, automobilių statymo aikštelėse, Nidos bendruomenės namų amfiteatre, Kultūros ir turizmo informacijos centre, Th.Manno muziejuje, Nidos švyturyje, Juodkrantės prieplaukoje ir kitur.

Belaidžio interneto įrengimą finansuoja Europos Komisija.

Jieznas

Po vaikų institucinės globos pertvarkos Prienų rajone ištuštėjo Jiezno vaikų globos namai. Pastate įsikūrė Paramos šeimai centras, užimantis tiktai nedidelę dalį patalpų.

Migracijos departamentas centrui pasiūlė teikti apgyvendinimo paslaugas ir šią savaitę pasirašė susitarimą. Nuspręsta, kad renovuotuose buvusiuose vaikų globos namuose bus laikinai apgyvendintos prieglobsčio Lietuvoje prašančios šeimos iš Ukrainos ir Baltarusijos. Vienu metu centre galėtų gyventi 39 asmenys.

Naujoji Akmenė

Iš slaugos ligoninės pasišalino 83 metų pacientas. Ant kojų buvo sukelti policijos pareigūnai. Buvo apvažiuoti penkiaaukščių kiemai, apieškotas šalia esantis miškelis, netoliese esantys laukai.

Iš Šiaulių buvo iškviesti kinologai su šunimi Hašu (nuotr.). Jis pareigūnus nuvedė link Ramučių gatvėje esančio miškelio, kur apie 21 val. 30 min. rastas dingęs vyras. Jis buvo sąmoningas, tačiau sušalęs. Vyras perduotas medikams.

Alytus

Iš daugiabučio namo antro aukšto balkono per langą iškrito ir susižalojo dvejų metų berniukas. Jis buvo išvežtas į Kauno klinikas.

Ant sniego gulintį pusnuogį vaiką pirmieji pastebėjo kaimynai. Berniuko tėvai tuo metu buvo namuose, tačiau jie sūnaus iš karto nepasigedo. Šeimą, kurioje auga daugiau mažamečių, vaiko teisių apsaugos specialistai žino nuo 2018 metų. Kaimynai teigė, kad iš šio buto dažnai girdėti riksmai ir vaikų verksmas.

Stebėkiai

Vėlų vakarą Panevėžio rajone vienoje sodyboje suveikė apsaugos signalizacija. Šeimininkai gyvena kitur ir sodyboje būna retkarčiais, todėl pastato išorėje ant sienų buvo pritaisę 4 vaizdo kameras. Suveikus judesio davikliams jos imdavo filmuoti.

Šeimininkas nuotoliniu būdu prisijungė prie kamerų ir pamatė po kiemą šmirinėjančius 5 jaunuolius. Nieko nelaukdamas vyras sėdo į mašiną ir nuvažiavo žiūrėti, kas ten vyksta. Nusikaltėlių jis nebeužtiko. Prieš dingdami įsibrovėliai suspėjo nuo sienų nuplėšti ir išsinešti vaizdo kameras. Patirti nuostoliai įvertinti 900 eurų.

Mažeikiai

Vietos jaunimas sulaukė geros žinios – Juodpelkio parke bus įrengta BMX dviračių ir riedlenčių trasa. Šį projektą Mažeikiai įgyvendina kartu su Saldaus (Latvija) savivaldybe, o jį finansuoja ES struktūriniai fondai.

Mažeikiuose atsirasiantis 127 tūkst. eurų vertės BMX dviračių ir riedlenčių parkas jau pradėtas projektuoti, o atidarymo šventė numatyta jau šią vasarą.

Šiauliai

Paskelbti geriausi praėjusių metų Šiaulių sportininkai ir treneris. Geriausio trenerio laurai atiteko sporto centre „Atžalynas“ dirbančiam Lietuvos moterų imtynių rinktinės treneriui Aivarui Kaseliui, kurio auklėtinės iškovojo ne vieną medalį Lietuvos, Europos čempionate, pretenduoja į olimpines žaidynes.

Metų sportininke išrinkta šio trenerio auklėtinė Danutė Domikaitytė (nuotr.), kuri Europos čempionate laimėjo bronzą ir perrašė Lietuvos moterų imtynių istoriją. Metų sportininku tapo BMX dviratininkas Gytis Pabijanskas.

Pernai mieste įregistruoti 1062 naujagimiai: gimė 493 mergaitės, 569 berniukai. Per tą patį laiką mirė 1451 žmogus: 678 vyrai ir 773 moterys. Nelaimingi atsitikimai nusinešė 32 šiauliečių gyvybę, trys žmonės mirė apsinuodiję alkoholiu, 16 šiauliečių nusižudė, o 39 mirė užsienyje.

Optimistiškiau atrodo pernai Šiauliuose įregistruotų santuokų ir skyrybų statistika.

2020 metais santuokų skaičius gerokai viršijo skyrybų skaičių. Pernai Šiauliuose susituokė 514 porų.

Kretinga

Šalia turizmo informacijos centro įrengtas interaktyvus informacinis centras. Čia pateikiama informacija apie įdomiausius rajono turistinius maršrutus, lankytinus objektus, kitas laisvalaikio ir poilsio vietas Kretingos rajone.

Terminalas gali būti naudojamas įrengiant nemokamo belaidžio interneto viešąją zoną. Kol kas naujovė bandoma, informacija pateikiama tik lietuvių kalba. Netrukus bus įdiegta ir anglų kalba.

Zarasai

Ugniagesiai gelbėtojai, gavę pranešimą apie į bėdą patekusias stirnas, skubėjo prie užšalusio Zaraso ežero. 110 metrų nuo kranto įlūžo trys stirnos.

Gelbėtojai nelaimės vietą pasiekė valtimi bei rogėmis, panaudoję virves ištraukė tris stirnas ir pargabeno jas į krantą.

Išgelbėtos stirnos buvo perduotos medžiotojų būrelio atstovams.

Juostininkai

Anykščių rajone girtas vairuotojas nuvertė kaimo 400 metų jubiliejui pastatytą akmenį.

Avarija įvyko anksti ryte, kai sankryžoje mašinos nesuvaldė 34 metų vyras.

Šioje vietoje pagrindinis kelias daro staigų posūkį, todėl čia greitis ribojamas iki 40 kilometrų per valandą. Nuo postamento nuverstas akmuo nuvirto ant šono, tačiau nesuskilo. Medikų pagalbos vairuotojui neprireikė. Į alkoholio matuoklį 1,6 promilės pripūtęs vairuotojas neturi vairuotojo pažymėjimo.

Rokiškis

Respublikos gatvėje patruliuojančių policininkų dėmesį patraukė pro šalį pravažiuojantis „Mercedes-Benz“. Automobilio numeriai buvo uždengti plėvele, trukdančia įžiūrėti skaičius ir raides.

Į reikalavimą sustoti vairuotojas nekreipė dėmesio ir padidinęs greitį spruko. Per gaudynes „Mercedes“ už miesto nusuko į Papartynės mišką. Gaudynės tęsėsi apie 15 kilometrų.

Galų gale bėgliui užblokavus kelią iš mašinos iššoko policijai žinomas 27 metų rokiškėnas. Jis pasileido bėgti, bet buvo sugautas. Vyras į alkoholio matuoklį pripūtė 1,42 promilės. Paaiškėjo, kad jis Rokiškyje vagiliavo.

Rokiškio Statybos gatvėje išgirdę trenksmą lauke žmonės rado į prie namo esančią elektros skydinę atsitrenkusią mašiną.

Prie apdaužyto automobilio vairo sėdinti moteris nė nemanė kviesti policijos. Ji apsisuko ir nuvažiavo savo keliais.

Kadangi žmonės įsidėmėjo mašinos numerį, policininkai greitai pričiupo bėglę. 55 metų moteris rasta jau grįžusi į namus. Kieme stovėjo automobilis su apdaužytu priekiniu buferiu. Į alkoholio matuoklį 1,92 promilės pripūtusi rokiškėnė neigė vairavusi mašiną.

Inturkė

Trečiadienį Molėtų ugniagesiai gelbėtojai Galuonų ežere, 13 metrų gylyje, 100 m nuo kranto surado išvakarėse nuskendusio vyro kūną.

Paaiškėjo, kad kaimo gyventojas per netvirtą ledą ėjo trumpindamas kelią į namus.

Gelbėtojai prie nelaimėlio bandė prieiti iš dviejų pusių, tačiau patys įlūžo ir nespėjo padėti nelaimėliui. Iki atvykstant gelbėtojams iš ežero buvo ištrauktas dar vienas įlūžęs ir skendęs žmogus.

Uosinė

Netoli Marijampolės esančiame kaime vagys ūkininkui pridarė 10 tūkst. eurų nuostolio, kai prasibrovė prie aptvertoje teritorijoje stovinčio traktoriaus „John Deer“.

Savininkas pamatė, kad vagys pagrobė vairą, automatinio vairavimo navigacijos anteną, monitorių, automagnetolą.

Klaipėda

Pernai rugsėjį Klaipėdos dramos teatre pradėjo veikti vaikų dramos studija, kuriai vadovauja aktorė Kamilė Andriuškaitė. Prisijungti prie naujo spektaklio kūrimo vaikus pakvietė uostamiesčio scenoje spektaklį „Varovai“ statantis latvių režisierius Elmaras Senkovas.

Vaikai mielai lankė spektaklio repeticijas, tačiau gruodį numatyta premjera dėl karantino neįvyko – ji nukelta. Dabar vaikai lavinasi virtualiai – užduotis ruošia savo namuose.

Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras šiemet organizavo ir koordinavo operacijas, per kurias buvo išgelbėti 25 žmonės. Iš 12 didžiausia gelbėjimo operacija vyko birželį, kai Kuršių mariose ties Juodkrante sugedusioje dreifuojančioje valtyje atsidūrė dešimt asmenų.

Iš viso pernai sulaukta 70 pranešimų apie įvairias nelaimes. Devynis kartus buvo pastebėta teršalų Klaipėdos jūrų uosto akvatorijoje ir Kuršių mariose. Pernai sulaukta ir 15 klaidingų aliarmo signalų ar nelaimės pranešimų iš laivų.

Vasaros koncertų estrados tvarkymo idėjų konkurse dalyvavę architektai įvertinti prizais, tačiau sutartys dėl projektų įgyvendinimo nesudarytos. Savivaldybei jie pernelyg prabangūs ir brangūs.

Klaipėdiečiams svarbus kultūros objektas – avarinės būklės. Architektai siūlė estrados erdvėje sukurti gyvybingą, ištisus metus veikiantį kultūros, pramogų, aktyvaus laisvalaikio kompleksą, išplėsti rekreacijos, turizmo paslaugų spektrą, didinti teritorijos patrauklumą.

Panevėžys

Vėlų vakarą Nemuno gatvėje 69-erių vyras išgirdo beldimą į duris. Vos tik šeimininkas pravėrė duris, buvo nustumtas į šoną. Į butą įsiveržė 40-metis pažįstamas vyras.

Įsibrovėlis smogė kumščiu buto šeimininkui į veidą. Kol nukentėjėlis šluostėsi sukruvintą nosį, mušeika pastvėrė 100 eurų vertės televizorių ir nėrė pro duris.

Pramonės gatvėje vienos bendrovės gamybinėse patalpose kilo gaisras. Bendrovė verčiasi jūrinių laivų vidaus sistemų ir modulinių vonios kambarių gamyba.

Liepsnojo metalo šveitimo įrenginio popieriniai oro filtrai. Gelbėtojai greitai įveikė liepsnas, tad jos nuostolių pridaryti nespėjo. Per gaisrą aprūko patalpos ir sudegė filtrai. Ugniagesiams teko išvėdinti patalpas. Panevėžio ugniagesių atstovė nurodė, kad gaisras kilo gamybos proceso metu.

Penkininkai

Trečiadienį vakare Trakų rajone, kelio Vilnius–Prienai–Marijampolė 35-ajame kilometre, automobilis „Citroën Berlingo“, vairuojamas 62 metų vyro, lenkdamas vilkiką MAN TGX įvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su automobiliu „Fiat Doblo“, kurį vairavo 18-metis. Per eismo įvykį žuvo „Fiat“ vairuotojas ir kartu vykę keturi keleiviai – 37, 29, 17 metų vyrai bei 27 metų moteris. Taip pat eismo įvykio metu sužalotas automobilio „Citroën“ vairuotojas, jis pristatytas į ligoninę. Tą patį vakarą pranešta, kad žuvusieji 17-metis ir 18-metis buvo Alytaus „Dainavos“ futbolo klubo aistruolių bendruomenės „Dzūkų tankai“ nariai. Skubėdami vaduoti šioje avarijoje nukentėjusių žmonių į avariją pateko ir ugniagesiai – slidžiame kelyje jų automobilis nulėkė į griovį (nuotr. dešinėje). Šįkart niekas nenukentėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.