Ginče dėl Rusijos atlikėjų S. Skvernelis stojo į Kultūros tarybos pusę: gal drauskime atvykti ir CSKA?

Istoriniame dviejų Seimo komitetų – Kultūros bei Nacionalinio saugumo ir gynybos posėdyje antradienį aptarti kriterijai, kurie galėtų lemti, jog užsienio kultūros veikėjai negalėtų rodyti savo programų Lietuvoje.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Urbanavičienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Urbanavičienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 19, 2021, 2:30 PM, atnaujinta Jan 19, 2021, 2:47 PM

Posėdžio metu komitetų nariai pritarė siūlymams atkreipti dėmesį į kriterijų sąrašą ir jį papildyti nuostatomis, pagal kurias atlikėjai, viešai arba savo kūryba išreiškiantys paramą agresyviai, tarptautinę teisę pažeidžiančiai Rusijos ar kitos valstybės vykdomai užsienio politikai arba kvestionuojantys Lietuvos konstitucines vertybes negalėtų atvykti į Lietuvą.

Tiesa, posėdžio metu aistrų netrūko – į Kultūros tarybos pusę stojęs Seimo narys Saulius Skvernelis teigė, kad klausimai dėl tam tikrų atlikėjų atvykimo į Lietuvą negali būti palikti diskrecijai, o įtvirtinti teisiškai.

D.Urbanavičienė: nepasirašius iš tarybos narių būtų išieškoti pinigai

Kultūros viceministrė, buvusi Lietuvos kultūros tarybos vadovė Daina Urbanavičienė posėdžio metu teigė apgailestaujanti dėl paskirtų subsidijų už neįvykusius Rusijos atlikėjų Filipo Kirkorovo ir Michailo Šufutinskio koncertus Lietuvoje rengusiems organizatoriams – anot jos, teisininikai įtikino, kad pagrindo šių lėšų neskirti nėra.

„Tas parašo padėjimas man labai nemalonus ir tikrai skaudus. Bet mes negalėjome to parašo nepadėti – teiravomės, kalbėjomės su teisininkais, ar yra svertai, gal net politiniai, gal yra nepageidaujamų atlikėjų atvykti į Lietuvą sąrašas.

Mūsų teisininkai aiškiai pasakė, kad, deja, sąlygos yra tokios, kad mes neturime jokio teisinio pagrindo jų neremti. Tai reiškia, kad eisime į teismus, o teismus mes pralaimėsime ir visa atsakomybė teks Lietuvos kultūros tarybos nariams – iš mūsų būtų išieškoti visi pinigai“, – aiškino D.Urbanavičienė.

V.Rakutis: prieš mus veikia sistema

Seimo narys Valdas Rakutis posėdžio metu pastebėjo, kad šios problemos tęsiasi jau daugybę metų, o Rusijos atlikėjų koncertai nuolat sutampa su Lietuvai svarbiomis dienomis – ar tai būtų Vasario 16-oji, ar Kovo 11-oji.

„Prieš mus veikia sistema, apimanti visas gyvenimo sritis: švietimą, kultūrą, gynybą ir visa kita. Jei mes nesukuriame panašios sistemos, mes visą laiką pralošime, net jei pasirašysime kažkokius įstatymo punktus – ta pusė, kuri yra lanksti ir prisitaikanti prie situacijos, ras skylių ir mes iš naujo turėsime tokią situaciją.

Kaip jau ne kartą sakiau – prieš futbolo komandą reikia pastatyti kitą futbolo komandą, o ne betonuoti stulpus, nes tie betonuoti stulpai mums patiems trukdys paskui bėgioti po aikštę. Reikia žinoti, kas vyksta kitoje aikštėje ir lanksčiai reaguoti. Kultūros sritis yra lygiai tokia pati sritis kaip ir visos kitos Lietuvos valstybės gyvavimo sritys, ir jos turi vykdyti tam tikrą žvalgybą – žinoti, kas, ką ir kurioje vietoje daro ir staigiai reaguoti“, – kalbėjo Seimo narys.

Anot V.Rakučio, kiekvienoje ministerijoje turėtų būti asmenys, atsakingi už situacijos stebėjimą. Jie turėtų pateikti savo vertinimus. „Jei įdėsime kažkokį punktą – jį galima apeiti“, – kalbėjo politikas.

S.Skvernelis: nesibarstykite galvos pelenais

Tuo metu Seimo narys Saulius Skvernelis posėdžio metu stojo į Kultūros tarybos pusę ir tarybos narių prašė nesibarstyti galvos pelenais, nes šie padarė viską, kas priklausė padaryti pagal įstatymą.

„Jei būtų buvęs klausimas, ar sutinkate finansuoti šitų dainininkų ar aktorių atvykimą į Lietuvą ir būtumėte priėmę sprendimą finansuoti jų viešnagę, kažkokią paramą gauti – tada tikrai būtų skandalinga situacija.

Dabar jūs padarėte tai, ką privalėjote padaryti: tai buvo paramos skirstymas organizacijoms, kurios patyrė žalą dėl pandemijos. Tos organizacijos, legaliai veikiančios Lietuvoje, neturėjo jokio imperatyvo ar įstatymo draudimo, kad negali organizuoti piliečio x, y ar z iš užsienio valdybės koncerto“, – argumentavo S.Skvernelis.

Jo teigimu, tarybos nariai neturėjo tikslo įvertinti, ar tam tikri organizuojami renginiai kėlė grėsmę.

S.Skvernelis pažymėjo, jog ateityje turi būti aiškiai sudėlioti kriterijai, kokie asmenys yra Lietuvoje nepageidautini, kas tą sąrašą nustato, kas į tą sąrašą gali siūlyti įtraukti ir kokius asmenis: „Tada visoms institucijoms, ypatingai susijusioms su menu ir kultūra, nebus klausimų, kalbant apie savo perspektyvinius planus“.

„Jei galvojame, kad mūsų visuomenė pakankamai silpna, kad vienas ar kitas propagandistas gali padaryti reikšmingą įtaką, pažiūrėkite į tuos koncertus – ir ne pandemijos laikais surinkdavo 5-6 tūkst. žmonių. Pagal Lietuvos gyventojų skaičius tai nekelia didžiulio susirūpinimo.

Kodėl švenčių dienomis tie koncertai organizuojami yra? Organizatoriai naudojasi proga, kad tai yra laisvos dienos ir bus galima pritraukti daugiau žiūrovų. Jeigu neužpildo nacionaliniais ar kitokio pobūdžio koncertais, atsiranda niša atvykti tokiems propagandistams“, – kalbėjo S.Skvernelis.

S.Skvernelis siūlo pavyzdžių ieškoti sporte – jis pirštu parodė į Maskvos CSKA klubą. Kaip Maskvos armijos centrinis klubas įkurta krepšinio komanda Eurolygoje varžosi ir su Kauno „Žalgiriu“. Nors CSKA kasmet su kitais Eurolygos klubais paskelbia savo biudžetą, krepšinio pasaulyje vieša paslaptis, kad finansinių lubų jis praktiškai neturi.

„Jei keliausime dar toliau (...), nepamirškime, kad grėsmė ir sporte kilusi: į Lietuvą atvažiavo trys Rusijos krepšinio komandos. Viena iš jų – CSKA, tiesiogiai su Raudonąja armija susijusi yra. Tai irgi reikėtų draudimą padaryti“, – ironiškai klausė S.Skvernelis.

Jo teigimu, šiuo metu atsakingos institucijos atlieka monitoringą. „Tas mechanizmas, kuris jau yra, jis yra veikiantis, tačiau jeigu manome, kad reikia dar papildyti kažkokiais kitais kriterijais, kad vienas ar kitas dainininkas, tapytojas, galbūt operos trupė negalėtų atvažiuoti į Lietuvą – tai turi būti aiškiai sudėliota, kad negalėtume palikti diskrecijai“, – pabrėžė politikas.

V.Juozapaitis: Kultūros taryba nebeskirstys subsidijų kultūros įstaigoms

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis teigė, kad Lietuvos kultūros taryba ateityje nebeskirstys subsidijų kultūros įstaigoms už nuostolius, patirtus per pandemiją.

Anot jo, pernai lapkritį Kultūros taryba, skirdama subsidijas už neįvykusius Rusijos atlikėjų Filipo Kirkorovo ir Michailo Šufutinskio koncertus Lietuvoje rengusiems organizatoriams, padarė baisią klaidą, dėl kurios labai gėda.

„Atkreipiu dėmesį, kad subsidijos ir toliau bus mokamos, bet jau bus mokamos nebe Kultūros tarybos – kas išvis turbūt yra neįtikėtina. Kultūros taryba, ekspertinė įstaiga, įpareigojama vykdyti išmokėjimus be ekspertinio vertinimo, padaroma mechanizmo įrankiu, tai prieštarauja pačiai tos įstaigos misijai“, – antradienį per bendrą Seimo Kultūros bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetų posėdžius sakė V. Juozapaitis.

Anot jo, būtina sukurti mechanizmą, kuris užkirstų kelią bet kokiai subsidijas skirstančiai įstaigai pakartoti tokias klaidas.

V. Juozapaitis atkreipė dėmesį, kad subsidijas gavusios bendrovės „Bravo events“ ir „Mon voyage“ yra vieni didžiausių renginių organizatorių, su kuriais dirba ir Lietuvos atlikėjai, jie rengia populiarius festivalius.

„Mes finansavome ne tuos, kurių galbūt nereikėtų čia įsileisti, o tuos, kurie organizuoja“, – pabrėžė Kultūros komiteto pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.