Izraelio ambasadorius Lietuvoje: V. Rakučio komentaras apie Holokaustą yra nejautrus ir trikdantis

Izraelio ambasadorius Lietuvoje Yossefas Levy nejautriu ir trikdančiu vadina Seimo konservatorių frakcijos atstovo Valdo Rakučio komentarą Holokausto tema.

Prof. Valdas Rakutis.<br>V.Balkūno nuotr.
Prof. Valdas Rakutis.<br>V.Balkūno nuotr.
Prof. Valdas Rakutis.<br>Srž. sp. I.Budzeikaitės nuotr.
Prof. Valdas Rakutis.<br>Srž. sp. I.Budzeikaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 27, 2021, 8:56 PM, atnaujinta Jan 27, 2021, 9:12 PM

Taip diplomatas reagavo į Tarptautinės Holokausto aukų atminimo dienos proga paskelbtą straipsnį, kuriame Seimo istorinės atminties komisijai vadovaujantis parlamentaras minėjo ir pačių žydų bendradarbiavimą su nacių ir sovietų režimais. 

„Hebrajiškai turime posakį – jei vienas žmogus įmeta akmenį į šulinį, jo negali ištraukti ir šimtas stiprių vyrų. Aš nepažįstu pono Rakučio. Gal jis turėjo gerų intencijų. Bet šis straipsnis, parašytas Tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai, deja, buvo itin nejautrus, trikdantis ir pakenkė Lietuvos įvaizdžiui“, – BNS trečiadienį sakė ambasadorius.

„Man ypač liūdna po to, kai tiek daug puikių žmonių stengėsi parodyti pagarbą aukoms“, – pridūrė jis, minėdamas Seimo pirmininkės, premjerės ir užsienio reikalų ministro parodytą dėmesį.

„Kaip jūs, kad ir netiesiogiai, galite kaltinti žydų kūdikius ir motinas, išžudytus tūkstančiuose masinių kapaviečių, kad jie užjautė Staliną? Nebeliko gėdos? Žydai taip pat buvo ištremti į Sibirą. Esu nuliūdęs ir nusivylęs skaitydamas tokį tekstą, ypač šiandien. Tai nepasitarnauja mūsų bendrai istorijai“, – komentavo Y. Levy.

Parlamentinės Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas V. Rakutis trečiadienį paskelbtame tekste kalbėdamas apie nacių kolaborantus pasisakė ir apie žydų kolaboravimą su nacių ir sovietų režimais.

„Bet kaip gi su tais talkininkais? Kas tie žmonės, kurie perima baisias idėjas? Ar tai lietuvių tautos lyderiai, tokie kaip pirmasis savanoris Kazys Škirpa ar generolas Vėtra? O gal Antanas Smetona? Nepaisant didelio pastarųjų metų ažiotažo niekaip nepavyko įrodyti, kad holokaustą organizavo jie. Ne, tai visai kiti žmonės, dažnai neišsilavinę, linkę pasijusti svarbiais gavę šautuvą į rankas, kartais stipriai nukentėję nuo 1941 m. sovietinių represijų, kartais aklai vykdę įsakymus. Jie panašūs į stribus. Pažinkime juos, supraskime, kodėl jie taip darė. Juk holokausto vykdytojų netrūko ir pačių žydų tarpe, ypač getų savivaldos struktūrose. Mes turime garsiai įvardinti šiuos žmones ir pasistengti, kad panašių į juos neatsirastų vėl. Bet taip pat atsakyti į klausimą, kokios buvo pačių žydų pažiūros, kokios idėjos paskatino daliai žydų bendradarbiauti su sovietų valdžia, užimti svarbias pareigas represinėse sovietų struktūrose. Kartais priežasčių suvokimas leidžia suprasti ir pasekmes, nors ir nepateisina poelgių“, – rašė V. Rakutis. 

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis sakė esąs pasipiktinęs šiuo komentaru, ir pabrėžė, kad jis neatspindi partijos ar Vyriausybės pozicijos.

Antrojo pasaulinio karo metais Vokietijai okupavus Lietuvą, naciai ir vietos kolaborantai nužudė per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.

Izraelis daugiau kaip 900 Lietuvos gyventojų yra suteikęs Pasaulio tautų teisuolio vardą už tai, kad rizikuodami gyvybe gelbėjo žydus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą