TS-LKD frakcijos seniūnė: sprendimas neskirti buvusių ministrų ambasadoriais yra keistas

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sako, kad prezidento Gitano Nausėdos sprendimas neskirti buvusių ministrų Lino Linkevičiaus ir Raimundo Karoblio ambasadoriais yra keistas.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 29, 2021, 4:58 PM, atnaujinta Jan 31, 2021, 12:29 PM

Seimo vicepirmininkė sako, kad tokiems žmonėms neturėtų galioti joks „politinis atšalimas“.

„Keistas tas sprendimas dėl tų įvardintų galimų kandidatų į ambasadorius. Mano nuomone, žmonės su dideliu patyrimu, su puikiais kontaktais kaip tik neturėtų nuo ko nors atšalinėti, o vykdyti tą misiją, kuri užtikrintų Lietuvos interesų atstovavimą“, – BNS penktadienį sakė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ji teigė nežinanti, kokios tokio sprendimo priežastys, tačiau prezidento argumentai parlamentarės neįtikino.

„Aš mačiau tik prezidento argumentus, kad jis nežino tokių atvejų, kada būtų skiriami viceministrai ar ministrai po tarnybos, tačiau jis pats paskyrė viceministrą Darių Skusevičių (ambasadoriumi – BNS), kuris labai greitai darė karjerą“, – teigė konservatorė.

„Šie žmonės yra seni diplomatinės tarnybos vilkai, sakykime taip. Tai nėra žmonės, atėję iš politikos, jie visada buvo diplomatinės bendruomenės dalimi, tai man keistas toks sakymas, kad jie nėra netinkami“, – pridūrė ji.

Ji taip pat sako, kad keista, jeigu „politinį atšalimą“ tokių pareigūnų reglamentuotų įstatymas.

„Iš ryto situacija atrodo vienaip, po kurio laiko – jau kiti vertinimai. Turiu minty, kad iš ryto kalbama apie ketinimą siūlyti įstatymą, po pietų to ketinimo lyg ir atsisakoma. Galima pritarti prezidento nuomonei, kad vertinimas gali būti individualus, tai tikrai būtų keista, jeigu būtų įstatymas“, – kalbėjo Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Seimo narė sako svarstanti, kad vadovaujantis tokia logika reikėtų pakeisti ir visą valstybės tarnybą po kiekvienos valdžios pasikeitimo.

„(...) Aš manau, kad kai kurių žmonių negalėtų būti prezidento komandoje, jeigu retrospektyviai, sakau hipotetiškai, būtų pritaikomas kažkokio pobūdžio principas dėl atšalimo. Žmonės dirba vienoje ar kitoje Vyriausybėje, vėliau dirba prezidento komandoje, tai čia irgi galima kelti klausimą, nuo ko, kiek ir kada reikia atšalt“, – sakė TS-LKD frakcijos seniūnė.

G. Nausėda praėjusią savaitę pareiškė neketinantis skirti ambasadoriais buvusių krašto apsaugos ir užsienio reikalų ministrų R. Karoblio ir L. Linkevičiaus, nes jiems reikalingas „politinio atšalimo“ laikotarpis.

Prezidento patarėja Asta Skaisgirytė penktadienį portalui 15min.lt teigė, kad „politinio atšalimo“ reglamentavimas įstatymu yra svarstomas, tačiau išsamiau galimų siūlymų nekomentavo.

Vėliau penktadienį prezidentas sakė nesantis įsitikinęs, kad tai reikia reglamentuoti įstatymu, kuris buvusiems politikams apribotų galimybę kurį laiką įsidarbinti valstybės karjeros tarnautojais.

G. Nausėda neatsakė į klausimą, ar „politinis atšalimas“ taip pat galiotų ir jo patarėjams, ketinantiems užimti pareigas valstybės tarnyboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.