LGGRTC vadovas: iš pareigų nusprendęs trauktis V. Valiušaitis pasielgė džentelmeniškai, jam neturiu jokių priekaištų

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovas Adas Jakubauskas teigia, kad jo patarėjas Vidmantas Valiušaitis, priėmęs sprendimą trauktis iš pareigų, pasielgė džentelmeniškai. Centro vadovas akcentuoja V. Valiušaičiui neturįs jokių priekaištų.

Vidmantas Valiušaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vidmantas Valiušaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2021, 11:23 AM

„Gerbiamas Vidmantas Valiušaitis pasielgė labai džentelmeniškai. Gerbiamas Vidmantas Valiušaitis net nelaukė, kokia kils reakcija iš Seimo ar kokia kils reakcija kitur. Jis priėmė džentelmenišką sprendimą nekenkti centrui, vos tik perskaitęs centro istorikų kreipimąsi jis priėmė sprendimą atsistatydinti“, – LRT radijui akcentavo A. Jakubauskas.

Centro vadovas teigia V. Valiušaičio prašymą išeiti iš darbo gavęs. Pasak jo, LGGRTC vadovo patarėjas pageidauja būti atleistas nuo vasario 1 d.

„Taigi jokių priekaištų gerbiamam Vidmantui Valiušaičiui aš neturiu“, – patikino jis.

Savo ruožtu pats V. Valiušaitis akcentuoja manąs, kad kylančias problemas reikia spręsti ne žiniasklaidoje, o įstaigos viduje. Jis taip pat tikina savo kaltės šioje situacijoje nematąs.

„Mano buvo antraeilės pareigos, aš nei karjeros sumetimų turėjau atvykdamas į šią įstaigą dirbti, nei finansinių paskatų. Kiek aš patyriau rūpesčių ir purvo upių... Tai, jeigu problema istorikams yra mano asmuo, aš atlaisvinu tą vietą, duok Dieve, sveikatos direktoriui ir toliau konstruktyviai dirbti“, – LRT radijui teigė jis.

A. Jakubauskas: šį šaršalą užvirė 4-5 žmonės

LGGRTC vadovas A. Jakubauskas tikina, kad jam kelia nusistebėjimą LGGRTC darbuotojų kreipimasis į Seimą. Jis atkreipia dėmesį, kad iš viso centre dirba 150 darbuotojų, o kreipimąsi, pasak jo, pasirašė vos 12 proc. darbuotojų, t.y. nepilnai 12 proc. kolektyvo.

„Mes (penktadienį – ELTA) kalbėjomės tris valandas ir paskui paaiškėjo, kad iš tų 17 pasirašiusių kai kurie parėmė vieną punktą ar kitą. Ir taip supratau, kad iš tų pasirašiusių yra 4-5 žmonės, kurie visą šitą šaršalą ir užvirė“, – sakė centro vadovas.

„Tai pasakykite, prašau, 5-6 žmonės ir visa kita institucija, kuri dirba pagal jai įstatymo deleguotas funkcijas. Iš kur tos baimės akys? Gal todėl, kad mes pradėjome žiūrėti, koks istorikų darbo naršumas, kiek tai kainuoja valstybei, pirmą kartą sudarėme strateginį veiklos planą. Gal todėl panagrinėjome ir nepotizmo tam tikras apraiškas“, – taip pat akcentavo jis.

ELTA primena, kad V. Valiušaitis apie sprendimą trauktis iš einamų pareigų pranešė šeštadienį.

Centro darbuotojų kreipimesi, kurį penktadienį gavo ELTA, teigiama, kad susirūpinimą kelia V. Valiušaičio paskyrimas generalinio direktoriaus vyresniuoju patarėju sukuriant jam naują pareigybę ir parašant naujus, specialiai šiam asmeniui pritaikytus pareiginius nuostatus, įvedant kvalifikacinį reikalavimą, nesusijusį su centro vykdoma veikla.

„Šiai pareigybei suteikiami platūs įgaliojimai konsultuoti ir vertinti istorijos profesionalų darbą, formuoti centro tyrimų kryptis, kontroliuoti centro leidybos skyriaus darbą, viršijantys departamentų direktorių ir skyrių vedėjų įgaliojimus“, – rašoma kreipimesi.

Jame taip pat teigiama, kad LGGRTC darbuotojams kelia susirūpinimą istorijos mokslo nuvertinimas kreipiant istorinius tyrimus ideologizacijos, politizacijos linkme. Pažymima, kad LGGRTC centro vadovybė skatina visuomenę užsiimti „istorijos gynyba“ ir „atminties karais“, taip pat viešai skelbia neatsakingus ir neobjektyvius pareiškimus bei interviu centro vardu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.