Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Dzūkijos sostinėje įrengti 3 nauji riboženkliai – miesto vartai. Jie sukurti pagal brolių menininkų A. ir R.Gataveckų bei komunikacijos specialisto A.Mažeikos „Alytus – Myliu“ ženklą. 
Dzūkijos sostinėje įrengti 3 nauji riboženkliai – miesto vartai. Jie sukurti pagal brolių menininkų A. ir R.Gataveckų bei komunikacijos specialisto A.Mažeikos „Alytus – Myliu“ ženklą. 
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2021-02-06 16:14

Balkūnai

Alytaus rajono kaime gyvenančią darbščią ir tvarkingą šeimą ištiko nelaimė. Vėlų vakarą ūkiniame pastate kilusiame gaisre nuo aitrių dūmų užtroško dvi karvės, trys veršeliai, trys kiaulės ir penkios vištos.

Ugniagesiai išgelbėjo dalį ūkinio pastato ir penkis triušius.

Manoma, kad gaisras kilo dėl elektros instaliacijos gedimo.

Anykščiai

Regioninio parko direkcijos darbuotojai vienuolikti metai atlieka žiemojančių vandens paukščių apskaitą. Botanikės bei ekologės D.Martinavičiūtės teigimu, tokia apskaita suteikia informacijos apie žiemojančių paukščių rūšių ir gausos pokyčius.

Šią žiemą direkcijos darbuotojai paukščius skaičiavo trijose tose pačiose vietose: prie Šventosios užtvankos Anykščiuose bei Kavarske ir prie Judinio upelio žiočių. Iš viso buvo suskaičiuoti 289 žiemojantys vandens paukščiai – daugiausia buvo ančių ir dvi gulbės nebylės.

Kopgalis

Vėl galima stebėti delfinų pasirodymus – kiekvieną ketvirtadienį delfinų spektakliai iš Lietuvos jūrų muziejaus feisbuko paskyroje transliuojami virtualiai. Tiesioginių transliacijų metu bus galima ne tik stebėti delfinų išradingumą, bet ir pateikti klausimų treneriams.

Karantinas nesustabdė muziejaus ir delfinariumo veiklos – treneriai, kaip ir anksčiau, kiekvieną dieną dirba su gyvūnais.

Dabar Kopgalyje gyvena šešiolika delfinų – Juodosios jūros afalinų ir penki Kalifornijos jūrų liūtai. Jais rūpinasi 15 trenerių ir du veterinarijos gydytojai.

Bachmatai

Zarasų rajono gyventojai teks sėsti į teisiamųjų suolą už žiaurų elgesį su gyvūnais. Policijos pareigūnai, gavę pranešimą, nuvyko į kaimą patikrinti faktų. Informacija pasitvirtino.

Anksčiau su teisėsauga reikalų neturėjusi 52 metų moteris prisipažino, kad kibire nuskandino ką tik katės atsivestus keturis kačiukus, o po to juos užkasė sniege už ūkinio pastato. Egzekucija vyko kitų suaugusių namiškių akivaizdoje. Moteris pareigūnams parodė vietą, kurioje užkasė negyvus kačiukus.

Klaipėda

35-oji Ievos Simonaitytės literatūrinė premija įteikta Dianai Latvei už novelių romaną „Memelio gaisras“. Knygoje atskleidžiami skirtingų laikotarpių Klaipėdos krašto įvykių atspindžiai.

Tai pirmoji D.Latvės knyga. Biologe Lietuvos jūrų muziejuje dirbanti klaipėdietė rašyti pradėjo prieš keletą metų užauginusi vaikus. 2000 eurų premiją knygos autorei įteikė premijos mecenatas verslininkas Rimantas Cibauskas. Šiemet Klaipėdos Ievos Simonaitytės bibliotekos organizuojamam knygos konkursui buvo pateikta vienuolika kūrinių.

Birželio pabaigoje Klaipėda taps didžiųjų burlaivių sostine – čia prasidės pirmasis didžiosios regatos „The Tall Ships Races“ etapas. Tikimasi, kad į Klaipėdą atplauks apie šimtą burlaivių. Didžiuosius burlaivius tradiciškai sutiks ir globos savanoriai – jų reikėtų apie 120.

Didžiuosius burlaivius Klaipėda priims jau penktą kartą, tad patirties turi pakankamai. Klaipėdoje startavę burlaiviai plauks į Turku (Suomija), Taliną, Marienhamną (Alandų salos) ir finišuos Ščecine (Lenkija).

Rokiškis

Gyventojai vis labiau sąmoningėja ir patalpoms šildyti nebedegina pavojingų atliekų. Rokiškio krašte reidus surengę aplinkosaugininkai neaptiko nė vieno teršėjo.

Aplinkosaugininkai apvažiavo daug vietovių, buvo patikrinti ne tik mieste, bet ir apylinkėse veikiantys autoservisai.

Taip pat tikrintojai užsuko į sodų ir garažų bendrijas. Anksčiau pasitaikydavo atvejų, kad patalpoms šildyti žmonės naudodavo senus baldus, langų rėmus ir kitus nereikalingus daiktus.

Panevėžys

Liepų alėjoje esančioje parduotuvėje pirkėjus šokiravo vieno jauno vyro elgesys. Atėjęs prie kasos jis nusimovė kelnes ir išsitraukė lyties organą.

Prie kasos apsipirkinėjo žmonės. Ant galvos iškrypėlis buvo užsitraukęs striukės gobtuvą, o veidą slėpė po medicinine kauke, tad buvo įsitikinęs, kad niekas neatpažins.

Apstulbusiems žmonėms nespėjus sureaguoti iškrypėlis užsisegė kelnes ir ramiai išėjo pro duris. Šį nemokamą „striptizą“ įamžino prekybos salėje įrengta vaizdo kamera.

Nemuno gatvės daugiabučio namo laiptinėje buvo užpulta 27 metų moteris. Kaip vėliau pareigūnams nurodė nukentėjėlė, lipdama laiptais ji sutiko 3 nepažįstamus jaunuolius.

Prasilenkiant vienas jų kumščiu smogė moteriai į veidą.

Smūgio apsvaigintai moteriai susiėmus už veido užpuolikas skaudžiai ją dar pastūmė į sieną.

Iš aukos nusikaltėlis nieko nepagrobė.

Pasvalys

Svečio sulaukęs 57 metų pasvalietis sėdo su juo prie stalo ir ėmė puotauti. Alkoholis liejosi laisvai, šeimininkas gerokai apgirto. Išlydėjęs sugėrovą jis greitai užmigo. Po kurio laiko atsibudęs vyras pastebėjo, kad nebeturi banko kortelės, tačiau tąkart nesuprato, ar ją pametė, ar buvo apvogtas.

Kitą dieną nuėjęs į banką jis sužinojo, kad sąskaitoje trūksta 301 euro. Dalis pinigų buvo išgryninta bankomate ir kelis kartus atsiskaityta už pirkinius parduotuvėje. Pareiškimą policijai parašęs pasvalietis spėja, kad banko kortelę nugvelbė sugėrovas.

Šiauliai

Karantinas pakoregavo paminklo „Tautos laisvei“ konkurso idėjų pateikimo terminus – nuspręsta pratęsti darbų pateikimo terminą iki kovo 2-osios. Šis paminklas iškils jau atnaujintame miesto centre, Prisikėlimo aikštėje, ir būtų baigiamasis šios teritorijos sutvarkymo akcentas.

Geriausios idėjos autorius gaus 4,5 tūkstančio eurų premiją, o priziniame fonde numatytos premijos ir už antrąją bei trečiąją vietas – atitinkamai 3 ir 2 tūkstančiai eurų.

Paminklui „Tautos laisvei“ numatyta skirti iki 160 tūkstančių eurų.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Onkologijos klinikai perduota šiauliečių moterų „Rotary“ klubo „Harmonija“ surinkta 5 tūkstančių eurų parama.

Už gautus pinigus klinika nupirks ir implantuos kateterius į centrinę veną 26 ligoniams.

Šie valstybės nekompensuojami kateteriai padeda sergantiesiems vėžiu tausoti venas, be to, per chemoterapijos procedūrą jie nebebūna prikaustyti prie lovos ir gali gyventi visavertį gyvenimą.

Praėjusiais metais klinikoje ligoniams buvo implantuoti 26 tokie kateteriai, tad tikimasi, kad už dovanotus pinigus nupirktųjų pakaks visiems metams.

Alytus

Dzūkijos sostinėje įrengti 3 nauji riboženkliai – miesto vartai. Jie sukurti pagal brolių menininkų A. ir R.Gataveckų bei komunikacijos specialisto A.Mažeikos „Alytus – Myliu“ ženklą. Vartai yra dvipusiai. Atvažiuojančius į Alytų pasitinka užrašas „Alytus tave myli“, o išvažiuojančius palydi „Myliu tave“. Alytaus pavadinime užkoduotas žodis „myliu“ buvo išpjautas lazeriu iš juodai dažyto metalo ir pritvirtintas prie betono plokštės, stovinčios ant metalo konstrukcijos.

Prie vartų sumontuotos saulės baterijos, kurių gaminama elektros energija užrašą apšviečia sutemus. Ženklas „Alytus – Myliu“ alytiškiams nebuvo naujiena. Prieš kelerius metus buvo gaminami tokie ženkliukai, vėliau tapę reprezentaciniu Dzūkijos sostinės ženklu. Treji miesto vartai, stovintys nuo Kauno, Vilniaus bei Simno pusės, kainavo per 144 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.