Lietuvišką karantiną keičiantys į poilsį Maldyvuose tuoj sulauks žinių Griežtės ir sienos su Lenkija kontrolė

Nors Lietuvoje tebegalioja griežtas karantinas, lietuviai randa būdų kaip šaltą žiemą iškeisti į šiltas atostogas egzotiškuose Maldyvuose, Tenerifėje ar Meksikoje. Ir nors iš šiltų kraštų į socialinius tinklus keliautojų keliamos nuotraukos kursto likusių namuose tautiečių nuostabą, toks elgesys kelia klausimų ir sveikatos specialistams, mat šių kelionių saugumu abejojama.

Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.
Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.
Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nuo karantino lietuviai bėga į šiltus kraštus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 10, 2021, 8:02 AM, atnaujinta Feb 10, 2021, 5:36 PM

Šiuo metu iš Lietuvos nėra ir, panašu, dar greitai nebus tiesioginių skrydžių į Maldyvus ar kitas Lietuvių pamėgtas atostogų salas, tad dažniausiai atostogautojų lėktuvai kyla iš Varšuvos, į kurią kiekvienas vyksta taip, kaip pats sugalvoja.

Pasipiktinusio keliautojo istorija

Neseniai į naujienų portalo lrytas.lt redakciją kreipęsis skaitytojas, pageidavęs neviešinti savo tapatybės, pasidalijo istorija apie tai, kaip dabar galiojanti tvarka neva neužtikrina saugumo ir turi spragų.

„Šiuo metu lietuviai dažnai išvyksta atostogauti iš Lietuvos į šiltus kraštus viliojami labai pigių kelionių skrendant Varšuvos. Tačiau valdžia negali to sekti, kontroliuoti atvykstančių, nes Lietuvos pasienis su Lenkija yra visiškai atviras. Teoriškai pilnas lėktuvas „mutantų“ gali nusileisti Varšuvoje, kur testas atvykstantiems ir važiuojantiems toliau į Lietuvą mašina nėra privalomas, ir toliau visi šie „mutantai“ gali be jokių patikrų, testų važiuoti į Lietuvą ir niekas to nesužinos“, – laiške rašė jis.

Vyras pasidalijo ir savo paties atostogų šiltuose kraštuose įspūdžiais: „Buvau nusipirkęs labai pigią kelionę į salą, kur plius 25 laipsniai, vandenynas, baseiniukai ir „viskas įskaičiuota“ už 600 eurų. Skristi reikėjo iš Varšuvos. „Priimančioji pusė“ buvo atsakinga, reikalavo įrodymų, kad esi sveikas. Varšuvos aerouoste įeinat buvo matuojama temperatūra, reikalavo iš keliautojų testo atvykus į viešbutį saloje. Vadinasi, šalys rūpinosi, kad į jas neatvyktų sergantys. O kaip Lietuvoje?

Važiavau mašina atgal iš Varšuvos į Vilnių, nebuvo nei vieno posto, niekas niekur manęs nestabdė, nei pasienyje, nei prie Vilniaus. Išvykstant iš salų ir Varšuvoje jau niekas netikrino, ar esu sveikas, išleidžia jau bet kokius... Taigi, teoriškai galėjau atvežti mutavusius virusus į šalį ir niekas to nesužinotų“, – rašė keliautojas ir patikslino, kad pats, būdamas atsakingas pilietis, prieš vykdamas namo pasidarė testą saloje likus parai iki skrydžio ir užsiregistravo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) sistemoje.

Kadangi skaitytojo COVID-19 testas buvo neigiamas, jis įsitikinęs, kad yra sveikas ir valdžia, jo paties žodžiais tariant, jį kaip kokį kalinį, laiko namuose 10-14 dienų.

„Nesuvokiu, kodėl blokuojami keliai šalies viduje, kur žmonės, tarkime, nori nuvažiuoti į didesnę maisto prekių parduotuvę ar slidinėjimo trasas, o visiškai nekontroliuojami pasienio keliai, kur tūkstančiais gali važiuoti nieko netikrinami „mutantai“. Pasienio postų juk tik keli, ar sunku juos kontroliuoti? Juk ten galėtų prašyti testų, bent matuoti temperatūrą ar bent,kad iškart užsiregistruotų NVSC sistemoje jiems matant“, – mintimis dalijosi pašnekovas, kurio manymu, „tikrieji „nusikaltėliai“, tikrieji „kaliniai“ važiuoja į Lietuvą tūkstančiais ir veža mums visas įmanomas mutacijas.“

Sienos su Lenkija kontrolė griežtės

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) ministrės patarėja Lina Laurinaitytė-Grigienė patvirtino, kad šiuo metu iš Lietuvos į Lenkiją galima išvykti be jokių apribojimų ir patikrų.

„Šiuo metu išvykimas nėra tikrinamas, o dėl atvykimo, tai galioja tvarka, kuri numato, kad patys atvykstantieji turi užpildyti anketas NVSC sistemoje ir turėti pažymą apie ne anksčiau nei prieš 48 valandas gautą neigiamą COVID-19 testo rezultatą arba užsiregistruoti atlikti šį tekstą ne vėliau kaip per 24 valandas nuo atvykimo“, – teigė ji.

Anot L.Laurinaitytės-Grigienės šiuo metu svarstoma, kaip būtų galima griežti vidaus sienų kontrolę: „Suprantame, kad sienos su Rusija ir Baltarusija ir taip nuolat kontroliuojamos bei tikrinami atvykstantys asmenys, ar jie pateikia reikiamus duomenis. Dabar prioritetas sienos su Lenkija kontrolė, nes kaimyninė Latvija pati įvedė griežtas sienos kirtimo tvarkas.

Kol kas ieškome sprendimų, kaip tai galėtų būti užtikrinta“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad šiuo metu šalyje itin atšiaurios oro sąlygos, kurios labai apsunkintų Valstybinės sienos apsaugos ir NVSC pareigūnų darbą.

Kol kas nėra aišku, kada naujoji tvarka įsigalios, bet jau šią savaitę gali būti pateikti pirmieji pasiūlymai Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijai.

Jau nuo šios savaitės pradžios buvo sugriežtintos keleivių, kurie atvyksta per šalies oro uostus ir valstybinį Klaipėdos jūrų uostą, patikros.

Viruso paveiktų šalių sąraše – visos pasaulio valstybės

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) savaitės pradžioje į viruso paveiktų šalių sąrašą įtraukė visas pasaulio valstybes. Tai reiškia, kad iš bet kurios valstybės atvykusiems asmenims bus privaloma turėti tyrimo rezultatą, atliktą 48 val. iki atvykimo, arba atlikti tyrimą atvykus į Lietuvą. Taip pat privaloma 14 dienų izoliacija, su galimybe susitrumpinti izoliaciją, savo lėšomis 10 dieną, atlikus koronaviruso nustatymo tyrimą.

Ministerija įspėja, kad rengiantis kelionei rekomenduojama įvertinti COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) epideminę situaciją konkrečiose šalyse ir kelionės būtinybę bei galimo karantino riziką.

Keliautojams pateikiamose rekomendacijose nurodoma, kad didesnė rizika sunkiai susirgti COVID-19 liga (koronaviruso infekcja) yra vyresnio amžiaus asmenims, bei asmenims sergantiems lėtinėmis ligomis.

Kelionės metu rekomenduojama: vengti kontakto su sergančiais asmenimis, ypač su tais, kuriems pasireiškė respiraciniai simptomai (kosulys, skrepliavimas ir t. t.); laikytis rankų higienos – plauti su muilu ir vandeniu, įtrinti dezinfekuojančiais skysčiais; vartoti saugų maistą ir vandenį.

Keliautojai, kuriems kelionės metu ar 14 dienų laikotarpiu po jos atsirado į gripą panašių simptomų, turi nedelsdami skambinti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112 ir informuoti apie savo kelionės pobūdį (šalį, trukmę) bei pasireiškusius simptomus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?