Po pokalbio su I. Šimonyte Šiaulių meras A. Visockas įvardijo, kokį pažadą išgirdo: lies ir dar kelis miestus

Šalies savivaldybės su nekantrumu laukia žinių iš Vyriausybės dėl to, kokių pokyčių galima būtų tikėtis po trijų karantine pragyventų mėnesių. Panašu, kad vieni gerų naujienų išgirs greičiau, nei kiti. Šiaulių meras Artūras Visockas po trečiadienio rytą vykusio po pokalbio su premjere Ingrida Šimonyte buvo nusiteikęs pozityviai ir teigė, kad su Vyriausybės vadove jis aptarė ir Šiaulių miesto specifiką.

 A. Visockas tikisi, kad bus pokyčių dėl galiojančių karantino ribojimų.<br> Lrytas.lt koliažas.
 A. Visockas tikisi, kad bus pokyčių dėl galiojančių karantino ribojimų.<br> Lrytas.lt koliažas.
Policija tikrina vairuotojus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Policija tikrina vairuotojus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiaulių meras Artūras Visockas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šiaulių meras Artūras Visockas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas,karantinas,kontrolės postas,policija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas,karantinas,kontrolės postas,policija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Policijos patikros postas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Policijos patikros postas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Policijos patikros postas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Policijos patikros postas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 10, 2021, 12:29 PM, atnaujinta Feb 10, 2021, 4:23 PM

„Kalbėjomės apie žiedinių savivaldybių situaciją ir supratau iš premjerės, kad jai šis klausimas jau yra žinomas ir, ko gero, jau kitą trečiadienį galime turėti rezultatą. Mano siūlymas būtų, kad judėjimo ribojimas tarp miesto ir rajono savivaldybės būtų ne privalomas, o rekomendacinio pobūdžio arba žiedines savivaldybes reiktų laikyti vienetu“, – sakė jis ir pridūrė, kad iš tokios tvarkos veikiausiai bus eliminuoti Vilniaus ir Kauno miestai bei savivaldybės dėl savo dydžio ir geografinių ypatumų.

„Juk visų situacijos skirtingos. Šiauliuose pajudėjus automobiliu iš centro po dvidešimties minučių tu jau esi Šiaulių rajono miškuose ir vaikštai... Šiaulius, Panevėžį ir Alytų būtų labai logiška laikyti kitokio pobūdžio savivaldybėmis ir taikyti kitokį režimą“, – sakė Šiaulių meras ir patikino, kad tokiai minčiai taip pat pritaria Panevėžio meras, o su Alytaus meru jam šia tema kalbėtis neteko.

Pavyzdžiai – iškalbingi

Tiesa, A.Visockas teigė, kad tokie pokyčiai jokiu būdu nereiškia, kad Šiauliai būtų pirmasis šalies miestas, kuris pradėtų vaduotis iš karantino: „Tai reikštų, kad mūsų žmonės galėtų pradėti galvoti apie sveikatą. Mes vis kalbame apie ligą, bet mažiau apie sveikatą, o juk būtent ji ir yra tikslas. Šiauliai ir Panevėžys žiemą kenčia nuo labai didelės oro taršos, o žmonės negali išvykti už miesto ribos, nes pati riba yra labai arti, o išvažiavę į gamtą jie galėtų joje praleisti laiką, pakvėpuoti grynu oro, atsigauti“, – teigė meras.

A.Visockas pasakojo, kad būtent Šiauliuose esama tokių vietų, kur policija galėtų nuolat fiksuoti miesto ir rajono ribos kirtimo pažeidimus. Pavyzdžiui, Architektų gatvė Šiaulių mieste, kurios kitoje pusėje jau yra Šiaulių rajono savivaldybė ir ten esama didelio prekybos centro. „Šiauliečiai, einantys į tą prekybos centrą, jau visi yra pažeidėjai ir visi turėtų gauti baudas, bet jų nerašome. Kadangi baudų nerašome, prasideda teisinis nihilizmas. Tokių atvejų žiedinėse savivaldybėse yra gana daug“, – aiškino jis ir patikslino, kad nemažiau svarbus ir sveikatos argumentas, nes Šiauliuose yra vos keli žiemos pramogoms tinkami kalneliai, ant jų buriuojasi žmonės, o policija galiausiai užtvėrė ir juos.

„Jei žmonės galėtų išvykti į Šiaulių rajono miškus, tai būtų saugiau. Juk problema yra ne judėjimas, o kontaktai. Juk automobiliu į mišką nuvykęs ir sugrįžęs žmogus yra saugus, o mes to neleidžiame, tai nelogiška“, – sakė meras.

Darbuotojams siūlys testuotis

A.Visockas su premjere kalbėjosi ir apie galimybę leisti veikti smulkiesiems verslams: „Premjerė prašė užtikrinti, kad žmonės, kurie sugrįš į savo darbo vietas, būtų jau pasitikrinę nuo koronaviruso. Tai nebus privaloma, bet bus suteikta galimybė tai padaryti nemokamai mobiliuosiuose punktuose.

To reikia dėl pačių žmonių saugumo. Nors ekspertai nepritarė atlaisvinimui, premjerė pati prisiima atsakomybę. Labai gerbiu jos šį žingsnį ir tikrai pasistengsiu, kad Šiaulių mieste į darbą grįžtantys žmonės būtų pasitikrinę ir geras sumanymas nebūtų sužlugdytas“, – apie planuojamas saugos priemones kalbėjo meras.

Pasak A.Visocko, išėjimas iš karantino gali būti dvejopas: laisvinant viską palaipsniui ir saugant vienam kitą arba rinktis kelių savaičių griežto užsidarymo kelią, kol pandeminė situacija stabilizuosis.

„Kaip suprantu, pasirinkome gyventi kartu su virusu, tad ir atlaisvinimas negalės būti visą apimantis, jis turės būti panašus į „valdomą gaisrą“. Turime visi susitelkti, o Vyriausybė po truputį pradės priiminėti politinius sprendimus. Joks ekspertas niekuomet nepasakys „atsidarykite“. Jie tai galėtų ištarti praėjus pusmečiui po paskutinio užsikrėtimo atvejo, jie nepriims tos rizikos, tad šiuo atveju tai yra politiniai sprendimai. Turime patys savęs nevesti į aklavietę, kažkas bus leidžiama, bet elkimės padoriai“, – aiškino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.