Darželinukų tėvai nustebę: karantinui laisvėjant – ugdymo įstaigų tonas griežtėja

Vyriausybei paskelbus apie karantino ribojimų atlaisvinimus smulkiajam verslui, dalis šio sektoriaus darbuotojų suskubo ruoštis veiklos atnaujinimui jau nuo kitos savaitės pradžios.

Darželinukų tėvai sunerimo dėl pažymų reikalavimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Darželinukų tėvai sunerimo dėl pažymų reikalavimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Informacija tėvams apie pažymas.
 Informacija tėvams apie pažymas.
Darželinukų tėvai sunerimo dėl pažymų reikalavimo.<br>D.Umbraso nuotr.
Darželinukų tėvai sunerimo dėl pažymų reikalavimo.<br>D.Umbraso nuotr.
Darželinukų tėvai sunerimo dėl pažymų reikalavimo.<br>D.Umbraso nuotr.
Darželinukų tėvai sunerimo dėl pažymų reikalavimo.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 11, 2021, 7:37 PM

Gerų naujienų po pokalbio su premjere Ingrida Šimonyte Šiaulių miesto savivaldybės gyventojams turėjo ir meras Artūras Visockas. Jis pabrėžė, kad grįžimas prie darbų turėtų būti sklandus ir, svarbiausia, saugus: „Premjerė prašė užtikrinti, kad žmonės, kurie sugrįš į savo darbo vietas, būtų jau pasitikrinę nuo koronaviruso. Tai nebus privaloma, bet bus suteikta galimybė tai padaryti nemokamai mobiliuosiuose punktuose“, – portalui lrytas.lt kalbėjo A. Visockas.

Tėvus nustebino reikalavimas

Tiesa, džiugias naujienas netrukus pakeitė šiauliečių tėvų nerimas dėl ugdymo įstaigų nurodymo pristatyti pažymas iš darbdavių, jog jie negali dirbti iš namų. Tokių pažymų paprašyta pastebėjus, kad miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigos vėl pilnėja, o savivaldybės administracijos vadovo įsakyme, kuris įsigaliojo dar parėjusių metų spalio 30 d., numatoma, kad jei tėvai nėra specializuotų tarnybų darbuotojai ( medikai, kariai, policijos pareigūnai ar kt.), norėdami leisti vaiką į ugdymo įstaigą, turi pateikti darbdavio pažymą apie tai, kad negali dirbti nuotoliniu būdu. Šių pažymų pristatymo terminas – vasario 12 d.

„Kol Šiaulių meras socialiniuose tinkluose kalba apie logiką, pandemiją ir atlaisvinimus, nelogiškų sprendimų savo panosėje nemato. Trečiadienis (vasario 10 d. – aut. past.) buvo itin svarbi diena verslams, visuomenės nariams, tėvams. Vyriausybė pradeda mažinti tam tikrus ribojimus ir viliamės žmonės galės grįžti į darbus. Pirmadienį detaliai paaiškės, kiek verslų dirbs, nes ne viskas finansiškai apsimoka. Tačiau Šiaulių miesto darželiai, dar prieš paskelbiant Vyriausybei nutarimus, pradėjo spausti tėvelius atnešti pažymas iš darboviečių iki šio penktadienio, tam, kad vaikai galėtų lankyti ugdymo įstaigą pirmadienį“, – laiške redakcijai rašė šiauliečiai tėvai.

Jie taip pat piktinosi, kad net ir vaikams nelankant ugdymo įstaigų, už jų paslaugas mokėti reikia.

„Ikimokyklinės įstaigos net telefonu ragina tėvus nevesti savo atžalų, nors tėvai dirba, ir dirba sunkiai. Tie, kurie neveda vaikų dėl pandemijos, moka už ugdymą kas mėnesį, nors jokių paslaugų negauna“, – teigia tėvai ir priduria, kad juos piktina ir tai, kad vadovaujamasi sprendimu, kuris priimtas dar tuomet, kai sergamumo rodikliai kiti.

Savivaldybė paaiškino situaciją

Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo departamento direktorė Asta Lesauskienė naujienų portalui lrytas.lt patvirtino, kad savivaldybė jau sulaukė susirūpinusių tėvų kreipimosi dėl tokios situacijos.

„Šį sprendimą priėmėme anksčiau, kai buvo sprendžiama, kaip turėtų dirbti ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Buvo nurodyta, kad darželiai priima ir ugdo tik tuos vaikus, kurių tėvai turi vykdyti pareigą, atlikti tarnybą. Tuo metu buvo kalbama ir apie medikų vaikus bei tų tėvų, kurie neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu, atžalas. Juk ir Vyriausybė šio nutarimo iki šiol nėra atšaukusi“, – kalbėjo ji ir akcentavo, kad tuomet Šiaulių savivaldybė ieškojo būdų, kaip šį nutarimą reiks įgyvendinti.

Pasak pašnekovės, kadangi turi būti nubrėžta tam tikra riba, iki kurios darželiai gali pilnėti, pasirinktas procentinis vertinimas. „Nusprendėme, kad, kai darželiuose vaikų lankomumas pasieks 50 proc., jau norėsime įsitikinti, kokia iš tiesų yra situacija ir prašysime darbdavio pažymos, kad tėvai tikrai negali dirbti nuotoliniu būdu“, – aiškino ji ir priminė, kad toks rodiklis buvo pasiektas dar vasario 9 d., tad ir tėvai perspėti apie būtinybę pateikti pažymas. A. Lasauskienė patikino, kad situacija galbūt keistųsi, jei būtų sulaukta ir naujų nurodymų iš Vyriausybės.

Į situacijas reaguos individualiai

Pasak pašnekovės, tėvai neturėtų be reikalo nerimauti, nes visais atvejais bus vertinama reali šeimos situacija: „Visos ikimokyklinio ugdymo įstaigos puikiai pažįsta šeimas ir supranta, kad pagal patentą dirbančiai kirpėjai niekas neišduos pažymos, bet taip pat suprantama, kad ji negali dirbti iš namų. Tikrai nebus taip, kad darželiai į darbą neišleis mamų kirpėjų. Tokių atvejų buvo ir pavasario karantino metu, viską sprendėme žmogiškai, juk pažįstame tėvelius ir žinome, kokius darbus jie dirba, kas gali atnešti pažymą, o kas ne“.

Švietimo departamento direktorė užtikrino, kad savivaldybės vadovai pasiruošę reaguoti į situaciją ir jei to reikės, priimti sprendimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.