Teismas išaiškino, kad universitetas gali nustatyti amžiaus cenzą, tačiau išimtys turi būti aiškios

Universitetas gali nustatyti amžiaus cenzą dėstytojams, tačiau išimtys leidžiant dirbti vyresniems dėstytojams turi būti aiškiai apibrėžtos, penktadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

Universitetas gali nustatyti amžiaus cenzą dėstytojams, tačiau išimtys leidžiant dirbti vyresniems dėstytojams turi būti aiškiai apibrėžtos, penktadienį paskelbė Konstitucinis Teismas.<br>T.Bauro nuotr.
Universitetas gali nustatyti amžiaus cenzą dėstytojams, tačiau išimtys leidžiant dirbti vyresniems dėstytojams turi būti aiškiai apibrėžtos, penktadienį paskelbė Konstitucinis Teismas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2021, 3:37 PM

Jis pripažino, kad Vilniaus universiteto statuto nuostata, leidžianti vyresniems kaip 65 metų dėstytojams ir mokslo darbuotojams dirbti universitete Senato pritarimu, prieštarauja Konstitucijai.

Pagal VU statutą, sutartis su tokiais darbuotojais gali būti sudaroma ne ilgesniam kaip trejų metų laikotarpiui.

Anot KT, nenustatant kriterijų, pagal kuriuos sprendžiama dėl terminuotų darbo sutarčių su vyresniais kaip 65 metų amžiaus dėstytojais sudarymo, VU statuto nuostata pripažintina antikonstitucine.

KT nutarime taip pat teigiama, kad maksimalios amžiaus ribos, iki kurios mokslininkai ir dėstytojai gali dirbti aukštojoje mokykloje, nustatymas, savaime nelaikytinas Konstitucijos draudžiamu diskriminavimu dėl amžiaus.

Pasak nutarimo, tokia nuostata siekiama konstituciškai svarbaus tikslo – užtikrinti aukštojo mokslo kokybę laiduojant nuoseklią ir optimalią mokslininkų bei dėstytojų kaitą, kad dirbti aukštojoje mokykloje būtų skatinami jaunesnio amžiaus aukštos kvalifikacijos mokslininkai ir dėstytojai.

Į KT dėl VU statute įrašyto ribojimo dirbti vyresniems nei 65 metų dėstytojams kreipėsi Vilniaus apygardos teismas.

Jis prašė ištirti, ar Konstitucijai neprieštarauja Vilniaus universiteto statuto nuostata, jog „vyresni kaip 65 metų dėstytojai ir mokslo (meno) darbuotojai gali dirbti universitete, jeigu Senatas pritaria, kad su jais būtų sudaryta terminuota darbo sutartis ne ilgesniam kaip 3 metų laikotarpiui“.

Universiteto statutas taip pat numato, kad tokia sutartis Senato sprendimu vieną kartą gali būti pratęsta.

Vilniaus apygardos teismas atkreipė dėmesį, kad galimybė dėstyti VU vyresniems žmonėms siejama tik su amžiumi – 65 metais, neatsižvelgiant į tai, ar nurodytas amžius turi esminę įtaką jo profesiniams gebėjimams ir dėl tokio amžiaus darbuotojas negali toliau eiti pareigų.

Šis teismas apeliacine tvarka nagrinėja bylą dėl atleidimo iš darbo VU. Buvęs vyriausiasis mokslo darbuotojas į teismą kreipėsi manydamas, kad iš pareigų buvo atleistas diskriminuojant jį dėl amžiaus. Jis prašo neteisėtu pripažinti Vilniaus universiteto rektoriaus 2018 metų liepos 5 dieną įsakymą ir grąžinti į darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.