Tvirtina, kad D. Nausėdienės sesuo į pareigas Klaipėdoje paskirta pagal įstatymą

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Klaipėdos fakulteto laikinoji dekanė Loreta Jonavičienė paskirta nepažeidžiant statuto, nes laikinųjų dekanų skyrimo tvarkos LMTA statutas nereglamentuoja, nurodo įstaiga.

LMTA&lt; lietuvos muzikos ir teatro akademija, ženklas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LMTA&lt; lietuvos muzikos ir teatro akademija, ženklas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Diana Nausėdienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Diana Nausėdienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Diana Nausėdienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Diana Nausėdienė<br>V.Skaraičio nuotr.
LMTA, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, ženklas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LMTA, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, ženklas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda, Diana Nausėdienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda, Diana Nausėdienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Ramūnas Jakubauskas, BNS

2021-02-15 13:01

LMTA pateiktame komentare BNS pažymi, jog L. Jonavičienė į Klaipėdos fakulteto laikinosios dekanės pareigas metams paskirta vadovaujantis ne akademijos statutu, o Mokslo ir studijų įstatymu.

„Laikino dekano skyrimo procedūros LMTA statutas nereglamentuoja. Vadovaujantis Mokslo ir studijų įstatymu, LMTA rektorius atlieka savo funkcijas – priima ir atleidžia aukštosios mokyklos darbuotojus“, – rašoma BNS pateiktame aukštosios mokyklos atsakyme.

„Tai ir buvo padaryta: į atsilaisvinusią dekano vietą laikinai paskirta L. Jonavičienė, kol bus atliktos visos statute numatomos procedūros“, – teigiame jame.

Akademija teigia, kad tokia praktika „sudaro sudaro sąlygas darbuotojams ir studentams geriau susipažinti su galimu kandidatu ir padeda užtikrinti atvirumą ir bendruomenės atsinaujinimą“.

Tuo metu LMTA statutas numato, kad „dekano kandidatūrą iš pripažintų menininkų, mokslininkų ir (arba) vadybinės patirties turinčių asmenų rektoriaus teikimu tvirtina Senatas. Su dekanu darbo sutartį Akademijos vardu sudaro rektorius“.

Aukštoji mokykla tvirtina, kad rektoriaus Zbignevo Ibelgaupto sprendimas bus pristatytas Senatui.

„Rektoriaus sprendimas bus pristatytas artimiausiame Senato posėdyje. Tačiau atkreiptinas dėmesys, jog Senato funkcijos neapima rektoriaus sprendimų dėl laikinų darbuotojų priėmimo vertinimo“, – rašoma atsakyme.

Buvęs dekanas stebėjosi pasirinkimu

BNS skelbė, kad nuo vasario 1-osios vadovauti Klaipėdos fakultetui pradėjo prezidento Gitano Nausėdos žmonos Dianos sesuo L. Jonavičienė, prieš tai daugiau nei dešimtmetį vadovavusi Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijai.

LMTA Klaipėdos fakultetui prieš paskiriant L. Jonavičienę vadovavo 69-erių profesorius Vytautas Tetenskas. Jis sakė pernai vėlyvą rudenį sulaukęs rektoriaus Z. Ibelgaupto pasiūlymo pasitraukti iš pareigų, kai iki kadencijos pabaigos buvo likę mažiau nei metai.

V. Tetenskas sako sutikęs pasitraukti su sąlyga, kad jam būtų išmokėta pusės metų išeitinė kompensacija. Buvęs LMTA Klaipėdos fakulteto dekanas taip pat sakė, kad nustebo sužinojęs, kas bus jo įpėdinė.

„Aš buvau įsitikinęs, kad tai bus kažkas iš mūsų tarpo. Yra pas mus profesorių, yra daktarų. Dabar ateina žmogus iš šalies, kuris aukštojoje mokykloje nėra dirbęs, neturi nei mokslinio vardo, nei laipsnio ir vadovaus fakultetui“, – svarstė buvęs dekanas.

LMTA rektorius Z. Ibelgauptas teigė, kad buvęs dekanas pasitraukė abipusiu sutarimu, o L. Jonavičienė pasirinkta iš kelių kandidatų, įvertinus jos vadybinius gebėjimus.

„Kai su dekanu (V. Tetensku-BNS) pasikalbėjome, kad jau yra laikas – jis taip apsisprendė, kad jau laikas kažkaip atsidėti kūrybinei ir pedagoginei veiklai, tada jau pradėjau galvoti, iš kur paimti žmogų“, – teigė rektorius.

Tuo pačiu metu vyko konkursas į S. Šimkaus konservatorijos direktoriaus pareigas, L. Jonavičienė dar vienos kadencijos nesiekė ir teigė, kad to nedarė, nes jau turėjo rektoriaus pasiūlymą vadovauti LMTA Klaipėdos fakultetui.

„Rektoriaus komunikacijos klaida“

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Artūras Žukauskas sako, kad atvejis turėtų būti išnagrinėtas akademinės etikos prasme. Jis teigė, kad rektorius galėjo suklysti komunikuodamas apie laikinojo dekano paskyrimą.

„Vienas dalykas, akademinės etikos kontrolierius turėtų pasakyti savo nuomonę, o antra, manau, kad čia yra rektoriaus komunikacijos klaida“, – BNS sakė Seimo narys.

Jo teigimu, šis atvejis apsvarstytas ir komitete – nutarta kreiptis į akademinės etikos kontrolierių ir gauti jo nuomonę.

„Mes nutarėme, kad čia akademinės etikos kontrolierius turėtų sužiūrėti statutą ir visa kita“, – teigė A. Žukauskas.

Vis dėlto, pasak buvusio Vilniaus universiteto rektoriaus, Z. Ibelgauptas netinkamai komunikavo apie L. Jonavičienės paskyrimą.

„Mane nustebino šiek tiek rektoriaus komunikacija, kad esą yra kažkoks bandomasis laikotarpis, pažiūrima, kaip žmogui sekėsi – čia kažkas ne tvarkoj“, – sakė A. Žukauskas.

„Čia gali būti tiesiog, mano galva, rektoriaus komunikacijos klaida“, – pridūrė jis.

„O dėl to, kad ji (L. Jonavičienė – BNS) kažkieno sesuo, tai truputį juokinga, nes interesų konfliktą sunku įžiūrėti. Tai yra faktas, bet mažoje šalyje taip pasitaiko (...) Jeigu būtų kažkoks rektoriaus interesas, kad jis ką nors iš Jo Ekselencijos gautų, tai tada tikrai būtų skandalas“, – svarstė parlamentaras.

Kontrolierius: ne etikos, o darbo teisės klausimas

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba informavo BNS, kad pagrindo tyrimui dėl L. Jonavičienės įdarbinimo LMTA aplinkybių akademinės etikos prasme nenustačiusi. Anot tarnybos, tai gali būti vertinama darbo teisės požiūriu.

„Iš šių aplinkybių matyti, kad minėtas atvejis yra dėl asmens (dekano) paskyrimo ne į dėstytojo ar mokslo darbuotojo pareigas, bet į administracines pareigas, todėl laikinosios dekanės paskyrimo aplinkybės vertintinos darbo teisės, o ne akademinės etikos procedūrų, sietinų su mokslu, studijomis, požiūriu“, – teigia kontrolieriaus tarnyba.

Anot jos, kontrolierius tyrimą gali pradėti savo iniciatyva, jeigu būtų nustatyti akademinės etikos, procedūrų požymiai, tačiau šiuo atveju dekanas yra dekanato darbuotojas, atliekantis administracinio pobūdžio funkcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.