„Globėjai“ iš Panevėžio virto suteneriais: sukrečianti dviejų merginų istorija

Panevėžio apygardos teisme, o vėliau Lietuvos Apeliaciniame teisme, vyko įnirtingos kovos dėl poros prekeivių žmonėmis nuteisimo. Šie du prekeiviai pažeidžiamas, išgyvenančias įvairius sunkumus merginas vežė į prostituciją Austriją, Šveicariją, Vokietiją.

Prekyba žmonėmis atskleidžia skaudžias istorijas – į pinkles patenka socialiai pažeidžiami.<br>D.Umbraso nuotr.
Prekyba žmonėmis atskleidžia skaudžias istorijas – į pinkles patenka socialiai pažeidžiami.<br>D.Umbraso nuotr.
Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė<br>T.Bauro nuotr.
Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė<br>T.Bauro nuotr.
Prekyba žmonėmis atskleidžia skaudžias istorijas – į pinkles patenka socialiai pažeidžiami.<br>D.Umbraso nuotr.
Prekyba žmonėmis atskleidžia skaudžias istorijas – į pinkles patenka socialiai pažeidžiami.<br>D.Umbraso nuotr.
Prekyba žmonėmis atskleidžia skaudžias istorijas – į pinkles patenka socialiai pažeidžiami.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prekyba žmonėmis atskleidžia skaudžias istorijas – į pinkles patenka socialiai pažeidžiami.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prekyba žmonėmis atskleidžia skaudžias istorijas – į pinkles patenka socialiai pažeidžiami.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prekyba žmonėmis atskleidžia skaudžias istorijas – į pinkles patenka socialiai pažeidžiami.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Raimonda Mikučionytė, jp.lt

Feb 18, 2021, 7:31 PM

2020 metų pabaigoje šie du veikėjai nuteisti – jiems skirtos 15 ir 8 metų dydžio bausmės.

Pirmiausia Panevėžio teisme

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkas Tomas Glotovas aiškino, kad baudžiamoji byla dėl prekybos žmonėmis, pirmiausia nagrinėta Panevėžio apygardos teisme

„Vėliau – apeliacine tvarka Lietuvos apeliaciniame teisme. Nukentėjusios buvo išgabentos į Austriją, o viena jų, kiek vėliau, į Šveicariją. Nuteistiesiems paskirtos 8 metų bei 15 metų laisvės atėmimo bausmės. Iš jų solidariai priteista 10 tūkst. eurų bei teisinių paslaugų išlaidos. Pats nusikaltimas įvyko 2016 metų pabaigoje, 2017 metų pradžioje“, – pristatė bylos esmę pareigūnas.

Įtikėjo nusikaltėlio gerais ketinimais

Pasak Panevėžio apskrities VPK Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininko, nuteistieji – panevėžiečiai, gerai žinomi organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinio pareigūnams dėl jų praeityje padarytų nusikaltimų.

„Nusikaltimas planuotas ir jam kruopščiai rengtasi. Viena iš merginų įtikėjo nusikaltėlio gerais ketinimais ir siūloma draugyste, kuri peraugo į „rožinius“ pasiūlymus. Įgijęs pasitikėjimą, vyriškis pasiūlė neįtikėtinus pinigus vargingai besivertusiai aukai – 30 000 eurų per mėnesį ir besąlygišką globą bei paramą.

Taip auka buvo įviliota į spąstus bei įgijus visišką kontrolę buvo išgabenta į Austriją, o po to ir į Šveicariją verstis prostitucija, kur jos atžvilgiu prasidėjo grasinimai, psichinis bei fizinis smurtas. Negana to, nusikaltėliai sukurpė planą ir į Austriją įsiviliojo antrą auką“, – aiškino apie nusikaltimo planą T. Glotovas.

Išgyvena smurtą iš naujo

Kriminalistas teigė, kad istorijos skaudžios, kai sunkiau gyvenančios jaunos moterys susiduria su apgaule.

„Kriminalinio pasaulio atstovai, siūlydami draugystę, rodydami dėmesį apgaule įvilioja į tokias pinkles – užburtą ratą, iš kurio ypač sunku ištrūkti. Merginos susigundo siūlomu dideliu uždarbiu, o dažnai ir apgaule dėl to uždarbio kilmės. Dažnu atveju toks pasiūlymas atrodo realus ir patrauklus, kai paminimos vakarų Europos šalys. Gajus stereotipas, kad ten pinigai uždirbami greitai, lengvai ir daug“, – pasakojo pareigūnas ir tęsė:

„Didelis iššūkis – bendrauti su tokių nusikaltimų aukomis, kurios dažnu atveju atpasakodamos bei atkurdamos buvusius įvykius iš naujo išgyvena patirtą smurtą, pažeminimus ir panašiai. Čia labai svarbios įgytos žinios, patirtis tiriant tokius nusikaltimus, bendradarbiavimas su nevyriausybinėmis organizacijomis teikiant pagalbą aukoms.“

Nusikaltėlis žinomas

Panevėžio apskrities VPK Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkas džiaugėsi ir įvertino partnerius.

„Panevėžio pareigūnai džiaugiasi turėdami tokius partnerius, kaip Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimo centras. Bendradarbiaujant policijai ir minėtai organizacijai dedamos didžiulės pastangos, kad aukoms būtų suteikta visokeriopa pagalba grįžtant į pilnavertį, orų gyvenimą“, – gyrė partnerius T. Glotovas ir teigė, kad vienas iš nusikaltėlių puikiai žinomas Panevėžio tyrėjams.

„Vienas nusikaltėlių, kuris organizavo prekybą žmonėmis, puikiai žinomas Panevėžio tyrėjams. Jis buvo teisiamas dėl labai didelio kiekio psichotropinių medžiagų kontrabandos iš Olandijos.

Paprastai tokie nusikaltėliai neigia savo dalyvavimą darant nusikaltimus, ne išimtis ir ši byla. Tačiau pagalbą suteikė Panevėžio organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinio pareigūnai. Jie po mažą detalę surinko pakankamai įrodymų, kad teismas galėtų priimti apkaltinamąjį nuosprendį“, – aiškino kriminalistas ir teigė, kad didelę reikšmę tyrimų eigoje turi įgytos kompetencijos.

Nusikaltimus kruopščiai planuoja

„Bemaž jau dešimt metų, kai Lietuvos baudžiamajame kodekse įtvirtinta tarptautinės teisės aktus atitinkanti norma, tiriami nusikaltimai dėl prekybos žmonėmis. Paprastai tokie nusikaltimai kruopščiai planuojami, todėl tenka nedelsiant reaguoti ir atlikti veiksmus, kad tokie nusikaltimai būtų atskleisti ir ištirti.

Panevėžio pareigūnai, tiriantys tokius nusikaltimus turi patirties bendradarbiaujant su užsienio partneriais – Olandijos, Vokietijos, Šveicarijos, Didžiosios Britanijos teisėsaugos pareigūnais“, – vardijo ir džiaugėsi bendravimo saitus pareigūnas.

Nuteisė neiškart

Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro (KOPŽI) vadovė Kristina Mišinienė tęsė pokalbį ir pasakojo, kaip vyko įnirtingos kovos dėl poros prekeivių žmonėmis nuteisimo.

„Pirmoji instancija, kurioje nagrinėjamos prekybos žmonėmis bylos, ir kurioje pavyko sėkmingai užbaigti ikiteisminį tyrimą – Panevėžio apygardos teismas. Ši byla pernai balandžio 22-ąją pirmiausiai nagrinėta šiame teisme.

Nuteistiesiems pateikus skundus, veiksmas persikėlė į Apeliacinį teismą, kurio sprendimo sulaukėme 2020 m. lapkričio 26-ąją. Nuteisti prekeiviai žmonėmis yra Panevėžio gyventojai, vienas jų ilgus metus kalėjęs Vokietijoje, teistas ir Lietuvoje, antrojo teistumas jau išnykęs.

Subendrinus visas bausmes vienas nusikaltėlis Panevėžyje nuteistas 17 metų, Vilniuje jam bausmė sumažinta pora metų, antrasis – 8 metams“, – aiškino K. Mišinienė ir mano, kad paskirtos bausmės adekvačios padarytam nusikaltimui, bet svarstė:

„Kitas klausimas – kaip įkalinimo vietose yra realizuojamas bausmės tikslas? Matome, kad ilgus metus kalintys asmenys nesikeičia, net nebeieško teisėtų pragyvenimo šaltinių.“

Aukos – lengvai pažeidžiamos

Pasiteiravus, iš kur šios merginos, išgyvenančios įvairius sunkumus, ir kaip patenka į prekeivių žmonėmis pinkles, KOPŽI vadovė K. Mišinienė aiškino:

„Prekeiviams žmonėmis yra lengviausia užverbuoti ir įtraukti į prostituciją merginas, kurios susiduria su įvairiais sunkumais, nepritekliumi bei neturi paramos, žmonių galinčių padėti, patarti. Kalbu ne tik apie finansines problemas – o jos yra stiprus variklis, stumiantis priimti įtartinus pasiūlymus – bet ir apie psichologinę būseną, norą ir galimybes kažko siekti savo gyvenime, įgyti profesiją, išeiti iš smurto rato savo aplinkoje. Šioje byloje matėme jaunutę, dar nepilnamete tapusią mamą, desperatiškai ieškančią galimybių gyventi kitaip bei vaikų globos įstaigos auklėtinę, besiglaudžiančią tai pas įvairius draugus, tai krizių centruose.“

Vaidina „globėjus“

Pasak K. Mišinienės, nusikaltėliai lengviau manipuliuoja pažeidžiamomis merginomis, kurios susiduria su sunkumais, nepritekliumi.

„Jie vaidina „globėjus“, palaužia valią ir įstumia į šlykštų išnaudojimą prostitucijoje merginas, kurios yra „iškritusios“ iš socialinės pagalbos sistemos, yra tarsi niekam nereikalingos – suteneriai visada joms pasiūlys „milžiniškus pinigus ir jokio vargo“, – pasakojo ji ir tęsė:

„Merginos buvo išgabentos į Austriją, kur Vienoje buvo pardavinėjamos sekso pirkėjų namuose ir striptizo bare, vėliau viena jų kartu su suteneriu, kuris gyveno savo aukos visiškai išlaikomas ir dar sugebėjo siųsti jos uždirbtus pinigus sugyventinei į Lietuvą – persikėlė į Šveicariją, kur įvairiuose naktiniuose klubuose buvo siūloma sekso pirkėjų malonumams.“

Teikia specializuotą pagalbą

Išgirdusi klausimą, ar sudėtinga prakalbinti merginas patekusias į prekeivių pinkles, KOPŽI vadovė K. Mišinienė aiškino:

„Labai sudėtinga. Veikia daug jausmų – nepasitikėjimas, gėda, baimė, neviltis – ir nenoras vėl ir vėl apie tai kalbėti, sugrįžti į tas baisias situacijas. Kadangi aukos bendradarbiauja su teisėsauga, joms tenka nuolat tiksliai, prisimenant visas smulkmenas, pasakoti, reikia teisme atsakinėti į nusikaltėlių ir jų advokatų provokuojančius, žeminančius klausimus, neretai tai pavirsta dar viena trauma“, – pasakojo K. Mišinienė ir tęsė:

„Centras specializuojasi nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis, teikia pagalbą patyrusiems seksualinę prievartą moterims ir vyrams, tad dažnai susiduriame su dilema dėl aukų bendradarbiavimo su teisėsauga – kiek tai yra saugu, atitinka aukų interesus? Iš kitos pusės labai gerai matome, jog nenubaudus prekeivių žmonėmis, šių apetitai tik auga. Kaip ir šioje byloje – kiek toli abu recidyvistai būtų metę savo suteneriavimo tinklus ir kiek dar moterų būtų pakliuvę į juos, jei fantastiškai dirbę kriminalistai būtų jų nesustabdę?“

Sugrįžimas – sudėtingas

KOPŽI vadovė aiškina, kad tokius išgyvenimus patyrusios merginos sudėtingai grįžta į normalų gyvenimą.

„Tai ilgas, reikalaujantis didelių pastangų grįžimas. Kas dieną nueinant po mažą žingsnelį, suklupus – grįžti ir keliauti iš naujo. Padeda čia ne tik šalia esantys socialiniai darbuotojai, psichologai, labai svarbu yra ir laimėtas teisinis procesas, kuriuo yra tarsi pasakoma – tu svarbi valstybei, ji nuteisė tavo kankintojus ir išnaudotojus“, – teigė K. Mišinienė ir pasidžiaugė, kad teismas nukentėjusioms priteisė pinigines kompensacijas.

Kompensacija – didelė pagalba

„Šioje byloje vienai nukentėjusiųjų yra priteista didelė – šalies kontekste – piniginė kompensacija. Tai bus jai didelė pagalba toliau tvarkantis gyvenimą. Gauti tokias kompensacijas yra aukų, liudijusių prieš prekeivius žmonėmis, teisė, džiaugiamės, jog Lietuvoje tai garantuoja įstatymas. Tačiau iš savo 20 metų darbinės praktikos galiu pastebėti, jog jokios kompensacijos negrąžina išnaudotoms aukoms to, ką iš jų atėmė prekeiviai žmonėmis – viltį, svajones, ramybę. Tam atgauti jau reikia daug daugiau, negu kad patenkinto civilinio ieškinio“, – pateikė išvadą KOPŽI vadovė K. Mišinienė.

SOS

Visą parą veikia SOS numeris +370 679 61617

Konsultuoja ir informuoja nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius. Šiuo numeriu skambinti kviečiame ir šeimų narius, bet kokių tarnybų atstovus, įtariančius apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atvejį. Specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.