STT ir prokurorų kurpta byla subliuško: Utenos meras – išteisintas

Penkerius metus teisėsaugos institucijoms aiškinęsis Utenos meras Alvydas Katinas ketvirtadienį išgirdo gerą žinią iš Apeliacinio teismo – jis išteisintas.

Apeliacinis teismas išteisino Utenos merą A.Katiną.<br> T.Bauro nuotr. 
Apeliacinis teismas išteisino Utenos merą A.Katiną.<br> T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2021, 3:00 PM, atnaujinta Feb 25, 2021, 3:56 PM

2019 metų sausį Panevėžio apygardos teismas Utenos merą pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir skyrė jam 8,4 tūkst. eurų baudą, bet A.Katinas buvo išteisintas dėl prekybos poveikiu.

Šį sprendimą Apeliaciniam teismui buvo apskundęs ir A.Katinas, ir prokuratūra.

Ilgai nagrinėtoje byloje netrūko kuriozų. Dar 2015 metais Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) buvo pradėjusi su bendrove „Utenos melioracija“ susijusį tyrimą.

Vos pradėjus tyrimą, į STT atvyko šios bendrovės vadovas Lionius Purvinis ir parašė pareiškimą, esą Utenos meras jam nurodė suremontuoti tuometės Vyriausybės sekretoriato vadovės Džiuljetos Žiugždienės namo stogą.

Tada prasidėjo keisti dalykai. A.Katinui atsisakius STT atstovų pasiūlymo pripažinti bent dalį savo kaltės, mero kabinete buvo sumontuota sekimo įranga, kuri lyg tyčia sugesdavo svarbiausiais momentais.

Tai paaiškėjo tik bylai pasiekus teismą, kai A.Katinas papasakojo, kad į savo kabinetą buvo pasikvietęs bendrovės „Utenos melioracija“ vadovą L.Purvinį ir bandė išsiaiškinti, ar remontuojant Dž.Žiugždienės namo stogą nebuvo padaryta kokių nors pažeidimų.

Meras teismui nurodė tikslią šio susitikimo datą, bet kai teismas ėmė ieškoti vaizdo įrašo, paaiškėjo, kad tądien mero kabinete sumontuota slapta įranga buvo sugedusi.

Panevėžio prokuroras Ramūnas Pačebutas teisme dėjosi nustebęs ir tikino apie įrangos gedimą girdintis pirmą kartą. Tačiau į Apeliacinį teismą iškviestas buvęs STT pareigūnas Saulius Gimžauskas pareiškė, kad prokuroras žinojo apie visas problemas, iškilusias naudojant slapto klausymosi priemones.

Pareigūnams nepavyko surasti ir telefono pokalbio įrašų, kai meras su L.Purviniu tarėsi dėl susitikimo, nors A.Katino telefono pokalbių buvo klausomasi ilgą laiką.

Kelios sekundės mįslingai dingo ir iš kito Utenos mero kabinete daryto įrašo. Slapta įranga užfiksavo, kad pas merą atėjusi moteris kažką atnešė. Įrašas buvo toks nekokybiškas, kad STT agentai tik iš bendro konteksto nusprendė, jog buvo atneštas butelis, ir išgirdo žodį „brendis“.

Ką A.Katinas darė su atneštu buteliu, įraše nebebuvo matyti. Jis atsinaujino tik moteriai išeinant iš kabineto. Nepaisant to, pagal šį įrašą Utenos merui iš pradžių buvo pareikštas įtarimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.