Vilniuje paminėtos B. Nemcovo nužudymo metinės

Šeštadienį sostinės Boriso Nemcovo skvere Latvių gatvėje apie pusė šimto žmonių pagerbė Maskvoje prieš šešerius metus nužudyto šio Rusijos opozicionieriaus atminimą.

 Vienas iš aršiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų B.Nemcovas nušautas netoli Kremliaus 2015 metų vasario 27 dieną.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vienas iš aršiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų B.Nemcovas nušautas netoli Kremliaus 2015 metų vasario 27 dieną.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūratė Damulytė, BNS

Feb 27, 2021, 5:24 PM

„Esu liudininkė visų tų įvykių Rusijoje. Jei nebūtų įvykę to baisaus, kas įvyko, manau, kad Rusija būtų visa kitokia šalis. Aš pati rusė, esu ištekėjus už lietuvio, esu tarp šių dviejų valstybių. Todėl labai sekame, kas ten vyksta, labai pergyvename“, – šeštadienį BNS kalbėjo gėlių prie B. Nemcovo portreto atnešusi pensininkė Nina. 

Ji teigė, jog nuvykusi į Maskvą visuomet stengiasi sudalyvauti B. Nemcovo atminimo maršuose ir neprarandanti vilties, kad Rusija pasikeis.

„Neturiu žodžių, be komentarų“, – sako moteris, paklausta, kaip vertina taip pat bandyto nužudyti kito opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno įkalinimą.

Prie Rusijos ambasados šeštadienį susirinko buvę B. Nemcovo bendražygiai, visuomenės aktyvistai, taip pat su Aleksandro Lukašenkos režimu Baltarusijoje kovojančios šios šalies opozicinių judėjimų atstovai, keli Lietuvos politikai.

Anot vieno iš renginio organizatorių, Laisvos Rusijos forumo atsakingojo sekretoriaus Ivano Tiutrino, šiuo metu Vilniuje gyvena nemažai B. Nemcovą asmeniškai pažinojusių, kartu su juo dirbusių žmonių. 

Anot I. Tiutrino, B. Nemcovo nužudymas iki šiol nėra ištirtas, nėra nustatyti šios žmogžudystės, įvykusios Kremliaus pašonėje, užsakovai.

„Niekas netiki Rusijos tyrimu, labai tikiuosi, kad ateis tas momentas, kai visos B. Nemcovo nužudymo aplinkybės bus paviešintos“, – šeštadienį akcijoje kalbėjo I. Tiutrinas.

„Kas bebūtų užsakovas, akivaizdu, kad tai politinė žmogžudystė ir įvertinant Putino diktatūros realijas, akivaizdu, kad ši žmogžudystė negalėjo įvykti be žinios ir be suderinimo su pirmuoju valstybės žmogumi – Putinu“, – kalbėjo buvęs B. Nemcovo bendražygis.

Asmeniškai daugelį metų pažinojęs B. Nemcovą Seimo narys E. Zingeris šeštadienį kartojo, kad būtinas tarptautinis B. Nemcovo nužudymo tyrimas. 

„Žmogžudystės užsakovas – Rusijos valdžia, reikalaujam tarptautinio tyrimo, lenkiam galvas prieš didį europietį, kuris perėmė europinės Rusijos kultūrą, kuris turi teisę kalbėti Čaikovskio, Tolstojaus, Dostojevskio, Turgenevo vardu, jis turi teisę atstovauti didžiai europinės Rusijos kultūrai. Kremliaus žmonės, po savo veiksmų prieš rusų tautą, neturi teisės atstovauti šiems iškiliems rusų žmonėms“, – akcijoje Vilniuje kalbėjo E. Zingeris.

Anot jo, B. Nemcovas – „tai Rusija, tai laisvė, tai Europa, tai geranoriški santykiai su kaimynais, tai pagarba ruso rusui, tai baudžiavos Rusijoje pabaiga“.

Minėjime dalyvavęs europarlamentaras Petras Auštrevičius teigė, jog dėl problemų, susijusių su Vladimiro Putino režimu gausos, B. Nemcovo nužudymo tyrimo klausimas tapęs antraeiliu, tačiau nėra pamirštas. 

Anot europarlamentaro, šiuo metu svarbu padėti kiekvienam Kremliaus režimo persekiojamam Rusijos piliečiui.

„B. Nemcovas buvo simbolis, kad Rusija gali būti visai kita, europine, demokratine. Jis buvo aukšto, net, sakyčiau, prezidentinio lygio, politikas ir jo žodžiai, jo mintys, suteikia vilties, kad permainos Rusijoje vis tik yra laiko klausimas. Aš žiūriu į politiką labiau optimistiškai. Tai, žinoma, gali užtrukti, bet Boriso žūtis mums neleidžia pamiršti, ką dar turime padaryti, kad tos permainos įvyktų ir padėti rusams, kurie nori eiti visai kitu keliu“, – žurnalistams sakė P. Auštrevičius.

Vienas iš aršiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų B. Nemcovas nušautas netoli Kremliaus 2015 metų vasario 27 dieną.

2017 metais dėl jo nužudymo teismas kaltu pripažino buvusį saugumo pareigūną iš Čečėnijos ir skyrė jam 20 metų kalėjimo. Dar keturi vyrai pripažinti kaltais dėl bendrininkavimo. Tačiau B. Nemcovo šeima ir sąjungininkai mano, kad tikrieji nužudymo organizatoriai iki šiol yra nenubausti.

Norėdama įamžinti B. Nemcovo atminimą Vilniaus miesto savivaldybė 2018 metais nedidelį skverą netoli Rusijos ambasados pavadino nužudyto politiko vardu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?