Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 28, 2021, 1:24 PM

Kudirkos Naumiestis

Šakių rajono miestelyje gyvenanti garbaus amžiaus mokytoja ketvirtadienį rytą namie pajuto dūmų kvapą, sklindantį iš kambario. Jame degė knygų spinta, kurioje pedagogė laikė dokumentus, žurnalų komplektus, albumus, knygas. Sunkiai vaikštanti moteris išėjo į lauką šauktis pagalbos.

Tuo metu pro šalį važiavo kaimynas. Jis ir iškvietė ugniagesius. Pastarųjų manymu, spinta, stovinti prie pat sienos, kurioje yra dūmtraukis, galėjo užsidegti nuo žiežirbos, prasiskverbusios per įskilimą kamine ir sienoje.

Pensininkė nebuvo įsirengusi dūmų detektoriaus.

Nida

Evangelikų liuteronų bažnyčia tampa vis gražesnė ir turtingesnė. Pernai atnaujinta maldos namų išorė ir suremontuotos vidaus patalpos.

Šiemet įsigytos 155 naujos kėdės religinėms apeigoms organizuoti, jos puikiai tiks ir kultūrinei bei socialinei veiklai.

Pernai buvo baigti bažnyčios išorės tvarkybos darbai: restauruoti raudonų plytų fasadai, sustiprintos stogo laikančiosios konstrukcijos, pakeistos susidėvėjusios stogo čerpės, restauruoti langų išoriniai rėmai, atnaujintos aptrupėjusios puošybos detalės.

Pasiekti maldos namus neįgaliesiems padeda mobilusis kopiklis.

Orija

Kalvarijos savivaldybės kaime gyvenantis Bronislovas Kliūčius atšventė 100 metų jubiliejų. B.Kliūčius užaugino du sūnus ir dvi dukras, turi 7 anūkus ir 13 proanūkių. Senjoras iki šiol nėra sirgęs, neturi žalingų įpročių, o didžiausią džiaugsmą jam teikia žemės darbai.

Nuosavą automobilį senjoras nustojo vairuoti tik būdamas 98 metų. Bendrauti mėgstantis pensininkas lankosi kaimo šventėse, groja armonika ir lūpine armonikėle, kiekvieną savaitgalį žiūri per televiziją transliuojamas muzikines laidas.

Kiemėnai

Pasvalio rajone gyventojai išgirdo keistą pokšėjimą kieme. Išėję į lauką jie išvydo liepsnojantį ūkinį pastatą. Pokšėjo nuo karščio įkaitęs šiferinis stogas.

Per gaisrą sudegė pusė pastato ir dalis stogo, taip pat liepsnos sunaikino 5 tonas šiaudų. Manoma, kad gaisras plykstelėjo ėmus kibirkščiuoti elektros laidams. „Gal pelės juos pragraužė, nes pastate šeimininkai laikė bulves“, – svarstė ugniagesiai.

Gudeliai

Marijampolės savivaldybės seniūnija nuo šiol turės oficialų herbą, patvirtintą Lietuvos heraldikos komisijos, vėliavą ir antspaudą. Juos sukūrė dailininkas Rolandas Rimkūnas.

Mėlyname herbo fone – sidabrinė gervė ir spanguolių šakelės.

Miestelyje ir netoli jo telkšo Ivoniškio ir Leiciškių ežerai, iki Žuvinto biosferos rezervato – keli kilometrai, todėl gervės ir spanguolių simbolis pasirinktas buvo neatsitiktinai.

Panevėžys

Klaipėdos gatvėje veikiančiame prekybos centre įkliuvo įžūliai vagiliavęs 31 metų benamis. Jis taikėsi nugvelbti net 36 butelius armėniško brendžio.

Prekybos salės užima didelius plotus, tad vyras patraukė į alkoholinių gėrimų skyrių.

Ten jis į prekių vežimėlį susikrovė 3 dėžes. Kiekvienoje jų buvo po 12 butelių brendžio. 225 eurų vertės grobį vagišius tikėjosi vežimėliu išsivežti pro duris, tačiau apsaugos darbuotojų nepergudravo.

Per vaizdo kameras jie stebėjo įtartiną pirkėją ir iškart pastebėjo vagystę.

Viename Kniaudiškių gatvės daugiabučiame name į spąstus pateko pusamžis vyras. Lipdamas laiptais jis griuvo. Viena vyro koja pateko į tarpą tarp turėklo virbų ir įstrigo.

Kad ir kaip vyras bandė ištraukti koją, ji tvirtai įstrigo. Nuo judinimo koja ėmė tinti.

Radę įstrigusį nelaimėlį gyventojai iškvietė ugniagesius. Diskiniu pjūklu gelbėtojai nupjovė turėklų virbą ir išlaisvino vyrą. Medikų pagalbos jam neprireikė.

Tetervinai

Trečiadienį ryte Pasvalio rajone susidūrė automobilis „Volkswagen“ ir greitosios pagalbos automobilis.

Pirminiais duomenimis, „Volkswagen“ 22 metų vairuotojas įvažiavo į priešpriešinio eismo pusę ir rėžėsi į atvažiuojantį medikų automobilį.

Per avariją žuvo „Volkswagen“ vairuotojas, sužeistas medikų vežtas 86 metų keleivis. Jį medikai vežė į Pasvalį skiepytis nuo koronaviruso. Po avarijos kelyje sutriko eismas.

Rokiškis

Patikrinusi banko sąskaitą 81 metų moteris apstulbo – truko net 3,7 tūkst. eurų.

Pradėjusi aiškintis, kur išgaravo santaupos, moteris iš bankininkų sužinojo, kad dalis pinigų buvo išgryninti bankomatuose, kitais apmokėta už pirkinius, o dar kita dalis buvo pervesta į svetimas sąskaitas. Visa tai tęsėsi pusmetį.

Kadangi pinigai buvo grobstyti nedidelėmis sumomis, moteris nepastebėjo, kad jie dingsta. Pareiškimą policijai parašiusios nukentėjėlės manymu, nagus čia prikišo pažįstama moteris.

Klaipėda

Pernai dėl pasaulinės pandemijos į uostą neatplaukė nė vienas kruizinis laivas, nors buvo planuota, kad čia didieji laineriai užsuks 76 kartus. Šiemet jau užsiregistravo 61 laivas, planuojantis užsukti į mūsų uostą. Kruizinį sezoną gegužės 9 dieną turėtų pradėti Jungtinės Karalystės laineris „Spirit of Adventure“, kurio ilgis – 236 metrai.

Paskutinis turėtų atplaukti 203 metrų ilgio laivas „Aidavita“. Kruizinį sezoną jis turėtų užbaigti rugsėjo 22 d. Vizitus į Klaipėdą 2022 metais jau užregistravo 52 laivai.

Užusienis

Pasvalio rajone apvogti netoli vienas kito esantys du negyvenami vienkiemiai. Į kaimą nuvykę šeimininkai pamatė, kad išimtas namo lango rėmas, išlaužtos priestato durys. Nusikaltėliai iššniukštinėjo patalpas, bet vertingų daiktų nerado. Jiems teko pasitenkinti keliais bidonais ir statine.

Ilgapirščiai lankėsi ir maždaug už kilometro esančiame kaime. Į vienkiemį jie įsibrovė išlaužę duris. Čia jie pagrobė muzikinį centrą ir mikrobangų krosnelę. Policija mano, kad prie vagysčių nagus prikišo tie patys nusikaltėliai.

Riečiai

Šeštąją dešimtį skaičiuojantis Marijampolės savivaldybės gyventojas išgąsdino aštuonbučio kaimynus, kai iš jo būsto pasklidę dūmai užtvindė laiptinę. Žmonės šaukėsi pagalbos pamanę, kad kilo gaisras.

Paaiškėjo, kad būsto savininkas krosnyje degino antklodę ir čiužinį. Ugniagesiai ištraukė nespėjusius įsidegti patalus, išmetė juos į lauką, išvedė buto šeimininką ir perdavė medikams. Galimas dalykas, kad vyras keistu ir pavojingu būdu kūrė krosnį, nes ketino išsivirti bulvių – jų buvo prisiskutęs ir užpylęs vandeniu.

Kaunas

Dėl besitęsiančio karantino čiuožimo mėgėjai kol kas neturi galimybių išbandyti naujosios Kauno ledo arenos, tačiau miesto valdžia ją pritaikė svarbesniam tikslui – įkūrė vakcinavimo centrą. Per parą šiose patalpose bus galima paskiepyti 4–6 tūkst. žmonių. Ledo arena vakcinavimui atverta vakar, pirmąją dieną pakviesta 650 senjorų.

Į areną atvykę kauniečiai užsiregistruoja, pasirašo sutikimą skiepytis ir keliauja pas gydytoją. Jiems gali pagelbėti savanoriai, kurių per pamainą dirba 7. Vakcinavimo salė įrengta pagrindinėje arenos aikštėje. Apskaičiuota, kad žmogus naujajame vakcinavimo centre užtrunka vidutiniškai 13 minučių.

Apie 14 mln. eurų kainavusios Ledo arenos statyba užbaigta praėjusių metų pabaigoje, tačiau dėl karantino ji lig šiol neveikia. Meistrai išbandė sumontuotą įrangą, tačiau vėliau ledą vėl ištirpdė. Arenos plotas siekia 7,5 tūkst. kvadratinių metrų, joje galima įrengti dvi aikštes, o tribūnose telpa 500 žiūrovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.