A. Veryga apie valdžios komunikaciją dėl vakcinų: A. Dulkio vadovaujama ministerija „susimovė“

Buvęs Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, jog dabartinės ministerijos komunikacija vakcinavimo klausimu yra itin prasta. Jo teigimu, būtent dėl to kyla abejonių ir dėl „AstraZeneca“ vakcinos, kurios visuomenė vis dar vengia.

 Aurelijus Veryga ir Arūnas Dulkys<br> Lrytas.lt koliažas
 Aurelijus Veryga ir Arūnas Dulkys<br> Lrytas.lt koliažas
Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aurelijus Veryga<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 10, 2021, 11:10 AM, atnaujinta Mar 10, 2021, 11:26 AM

„Ministerija pridarė klaidų, ir labai rimtų. Vietoj jų ištaisymo buvo labai pogrindyje pataisytos tos klaidos, žmonėms nepaaiškinta. Didžioji dalis atsisakymų, kuriuos girdžiu, yra susiję su „AstraZeneca“ vakcina.

Ne vieną kartą siūliau, galiu dar kartą pasikartoti – jeigu norima nuimti įtampas, parodyti žmonėms, kad tai saugu, galima būtų paskiepyti tiek Vyriausybės narius, tiek šalies vadovys, galim ir Seimą paimti ir suskiepyti.

Sulaukiu ne vieno skambučio iš išsilavinusių žmonių, kurie prašo patarimų. Reiškia, kad ministerija tikrai taip, liaudiškai tariant, susimovė su komunikacija. Yra paskleista labai daug netikrų žinių apie „AstraZeneca“, tie patys britai ja skiepijasi ir nemato problemos“, – portalui lrytas.lt sakė A.Veryga.

Antradienį pasirodė žinia, jog laikinai yra stabdomas skiepijimas viena iš „AstraZeneca“ vakcinos partijų. Austrija šią savaitę laikinai sustabdė skiepijimą šiomis vakcinomis po to, kai viena 49-erių moteris dėl kraujo krešėjimo sutrikimų mirė, o kitai 35 metų moteriai išsivystė plaučių embolija. Dėl šių reakcijų atliekamas tyrimas, siekiant išsiaiškinti priežastinį ryšį.

A.Verygos manymu, tai tik dar labiau sustiprins žmonių abejones dėl šios bendrovės skiepų, tačiau pagirtina, kad vakcinos apskritai yra kruopščiai tiriamos. Jis sukritikavo ir ministrą A.Dulkį, jog šis nesiėmė plačiau pakomentuoti šios situacijos.

„Reiškia, kad institucijos, kurios turi atlikti savo darbą, jį ir atlieka. O kilus bent menkiausiam įtarimui – stabdo ir dirba. Nėra čia kažkokio apsimestinio ramumo, nėra taip, kad nereaguojama į tai, kas įvyksta vakcinacijos metu.

Ar tai turės įtakos? Neabejoju. Čia yra lazda su dviem galais. Nereikia slėpti problemų, bet jeigu jos kyla, reikia normaliai žmonėms paaiškinti. Ką mačiau vakar – nei vieno komentaro iš ministerijos, komentavo tik atsakingos institucijos. Nei ministras, nei kiti vadovai neišstojo su komentarais. Man tikrai nepatinka šita komunikacija. Žmonėms reikia aiškios žinios, gero paaiškinimo ir pavyzdžio.

Nežinau, kas čia ką taupo, turint omenyje, kiek žmonių atsisako vakcinų. Tikrai būtų galima suskiepyti šalies vadovus, tą padaryti viešai ir bent dalį nuimti tų įtampų, kurios yra“, – aiškino A.Veryga.

Per praėjusią parą šalyje nustatyta 460 naujų COVID-19 atvejų, nuo šios infekcinės ligos mirė aštuoni žmonės, trečiadienį pranešė Statistikos departamentas.

Pirmąja vakcinos nuo COVID-19 doze praėjusią parą paskiepyti 9808 žmonės, antra – 1304 žmonės. Iš viso šalyje pirmąja doze paskiepyta 228 tūkst. 626 žmonės, abiem dozėmis – 88 tūkst. 247 asmenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.