E. Misiūno skundo teismas nepriėmė: negali nurodinėti prezidentui dėl žmonių paskyrimų

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) penktadienį atsisakė priimti buvusio vidaus reikalų ministro ir buvusio krašto apsaugos viceministro Eimučio Misiūno skundą dėl prezidento Gitano Nausėdos atsisakymo grąžinti jį į anksčiau eitas teisėjo pareigas.

Gitanas Nausėda, Eimutis Misiūnas.<br>Lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda, Eimutis Misiūnas.<br>Lrytas.lt koliažas
Eimutis Misiūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eimutis Misiūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eimutis Misiūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eimutis Misiūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eimutis Misiūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eimutis Misiūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-03-12 15:07, atnaujinta 2021-03-12 15:41

Teismo vertinimu, skundas atmetamas, nes jis nepriklauso administracinių teismų kompetencijai.

Nutartyje pažymėta, kad spręsdamas dėl teisėjo skyrimo į pareigas prezidentas ne atlieka viešojo administravimo funkciją, o įgyvendina valstybės valdžią, todėl šis sprendimas negali būti adminsitracinio ginčo objektas.

„Teismui nekyla jokių abejonių, jog teisėjų, kaip valstybės valdžią vykdančių valstybės pareigūnų, korpuso formavimas yra tokia Respublikos Prezidento veikla, kuri yra susijusi išimtinai ir išskirtinai su jo įgyvendinama valstybės valdžia, o ne su viešuoju administravimu susijusi veikla, todėl administraciniai teismai negali tirti tokios Respublikos Prezidento veiklos, lygiai kaip ir negali įpareigoti Respublikos Prezidentą išleisti aktą (dekretą), susijusį su minėtu valstybės valdžios įgyvendinimu“, – rašoma teismo nutartyje.

Nutartyje taip pat pabrėžiama, kad dėl žalos atlyginimo E. Misiūnas gali kreiptis į bendrosios kompetencijos teismą. Pirmieji apie teismo sprendimą pranešė portalas delfi.lt.

Į VAAT E. Misiūnas kreipėsi kovo pradžioje. Jis teigė, kad atsisakydami grąžinti jį į teisėjo pareigas, šalies vadovas ir jo teisės grupės patarėjai pažeidė įstatymus ir Konstituciją.

Jis taip pat tvirtino, kad priimdamas sprendimą dėl teisėjo statuso neatnaujinimo, prezidentas „negalėjo ištraukti naujadaro“ – politinio atšalimo.

G. Nausėda anksčiau yra sakęs, kad buvęs ministras teisėju kol kas dirbti negali, nes pernai rudenį dalyvavo rinkimuose kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų kandidatas.

Anot prezidentūros, E. Misiūnas negali eiti teisėjo pareigų, nes neatitinka politinio neutralumo reikalavimų.

E. Misiūnas nuo 2016 metų gruodžio iki 2019-ųjų vasaros premjero Sauliaus Skvernelio Vyriausybėje vadovavo Vidaus reikalų ministerijai, tačiau atnaujinus valdančiąją koaliciją jo pareigas perėmė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė Rita Tamašunienė.

2019-ųjų spalį E. Misiūnas tapo krašto apsaugos viceministru, prieš tai mėnesį jis dirbo ministro Raimundo Karoblio patarėju.

Prieš tapdamas ministru E. Misiūnas metus dirbo teisėju Vilniaus apylinkės teisme.

Iki tapdamas teisėju, E. Misiūnas yra dirbęs Specialiųjų tyrimų tarnyboje, dėstė tuometinėje Policijos akademijoje.

Šis teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.