Seimo vadovė susitiko su iš Genocido centro atleista istorike, laukia darbo grupės išvadų

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen susitiko su iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) atleista istorike Mingaile Jurkute.

Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-03-18 11:56

„Vakar buvau susitikusi su Mingaile Jurkute, kuri buvo atleista iš pareigų kovo 12 dieną. Išklausiau iš pirmų lūpų jos situacijos matymą“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Tačiau parlamento vadovė kol kas nevertina Genocido centro direktoriaus Ado Jakubausko galimybių toliau eiti pareigas, laukia darbo grupės išvadų.

„Tikėtina, kad darbo grupė penktadienį pateiks savo išvadą išklausiusi visas puses. Aš nenorėčiau užbėgti įvykiams už akių, laukiu darbo grupės sprendimo“, – sakė ji.

Seimo pirmininkė pabrėžė, kad Genocido centro veikla yra labai svarbi, o dabartinė situacija jame kenkia jo reputacijai.

„Šis centras yra ypač svarbus, tokios kylančios problemos suduoda reputacinį smūgį ir, kas labai svarbu, mažina pasitikėjimą mūsų visuomenėje šio labai svarbaus centro veikla. Tai labai apmaudi situacija“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Praėjusį penktadienį LGGRTC pranešė, kad iš pareigų atleista istorikė M. Jurkutė. Kaip atleidimo priežastis nurodyti pasikartoję pažeidimai, „susiję su tuo, kad nepateikiant faktų ir argumentų arba pateikiant tikrovės neatitinkančius faktus ir argumentus paskleista informacija, kuri suklaidino centro veikla besidominčią bendruomenę“.

Anot pranešimo, darbuotoja taip pat sukėlė abejonių savo įstaigos darbo patikimumu ir teisėtumu.

M. Jurkutė buvo viena iš Genocido centro direktoriaus A. Jakubausko kritikių. Ji savo atleidimą vadino persekiojimu už kritiką.

M. Jurkutė buvo viena iš 17 Genocido centro istorikų, sausį pasirašiusių kreipimąsi į Seimą dėl situacijos centre. Ji sakė, kad direktoriumi tapus A. Jakubauskui stiprėja pastangos „pajungti istorikų darbą tokio gana ideologizuoto naratyvo aptarnavimui“.

A. Jakubauskas savo ruožtu neigia kaltinimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.